Prethodni članak
Sljedeći članak

Potpisan ugovor o osnivanju Fonda za obnovu, premijer Plenković: ‘Ovo potpisivanje označuje i formalni početak obnove potresom stradalih područja'

V.d. ravnateljem Fonda imenovan je je Damir Vanđelić kojeg je krapinsko – zgaorski župan Željko Kolar pozvao da čim prije napravi sistematizaciju kako bi znali s kojim stručnim kadrom trebamo raspolagati i poručio: - 'Hajdemo napraviti ono što od nas očekuju ljudi, a to je da budemo brzi, efikasni i transparentni.'


U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu danas je potpisan ugovor između RH, Grada Zagreba, Krapinsko – zagorske županije i Zagrebačke županije o osnivanju Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko – zagorske županije i Zagrebačke županije. Uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, župane Željka Kolara i Stjepana Kožića te gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, na događaju je bio I ministar graditeljstva i prostornog uređenja Darko Horvat imenovani v.d. ravnatelja Fonda za obnovu, Damir Vanđelić.

 

Nakon potpisivanja krapinsko – zagorski župan Željko Kolar istaknuo je to tek početak posla, iako je velik posao odrađen oko same pripreme za osnivanje Fonda i donošenja Zakona o obnovi Grada Zagreba, Krapinsko – zagorske i Zagrebačke županije. - Na području moje županije procijenjena je šteta oko 75 milijuna kuna, imamo 53 objekta koji su privremeno van upotrebe, 28 objekata koje treba srušiti i izgraditi ljudima nove kuće i oko 19 milijuna štete na sakralnim objektima i objektima javne namjene. Ono što je nama bitno je da v.d. ravnatelj čim prije napravi sistematizaciju kako bi znali s kojim stručnim kadrom trebamo raspolagati i nađemo kvalitetne ljude koji će kvalitetno obaviti taj posao. Zbog javnosti i nas samih taj posao ćemo napraviti trensparentno i dajemo sve potrebne informacije na dnevnoj razini budućim korisnicima Fonda – rekao je Kolar, uz zahvalu ministru Horvatu i ministarstvu koje je bilo vrlo kooperativno u izradi zakona i pripreme za Fond te zaključio: 'Hajdemo napraviti ono što od nas očekuju ljudi, a to je da budemo brzi, efikasni i transparentni.'

 

Resornom ministru Horvatu i Vladi na prijedlogu zakona kojeg je Sabor izglasao, županima i svim saborskim zastupnicima koji su digli ruku za ovaj prijedlog zahvalio se i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji je istaknuo da je ovaj današnji čin dvostruka sinergija. - To je sinergija solidarnosti i zajedništva Vlade, Grada Zagreba, Krapinsko – zagorske županije i Zagrebačke županije i sinergija znanosti i struke s javnom upravom i građanima. Obnova se treba temeljiti na pet značajki, ona mora biti cjelovita, provediva, pravedna, transparentna i usuglašena – kazao je gradonačelnik Bandić.

 


Zahvalivši se svima koji su organizacijski sudjelovali u oblikovanju ovog ugovora kako bi bio provediv i korektan, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat čestitao je v.d. ravnatelju Fonda na hrabrosti prihvaćanja ovog posla. - To nije samo odluka već i jedna velika obveza. U roku od 15 dana dobit ćemo i upravno vijeće koje će biti zaduženo za kontrolu rada Fonda. Stvorene su pretpostavke da od ponedjeljka krećemo u administrativni, a nakon toga i u kvalitetnu pripremu onog stvarnog djela potrebnog za obnovu Zagreba i Zagrebačke i Krapinsko – zagorskoj županije – rekao je ministar Horvat.

Luka Stanzl/PIXSELL

 

Premijer Plenković čestitao je Damiru Vanđeliću na imenovanju i kazao da ovo potpisivanje označuje i formalni početak obnove Grada Zagreba nakon potresa 22. ožujka. - Vlada je danas donijela i prvi program mjera koje su rađene stručno. Želimo pomoći našim građanima, onima koji su unesrećeni zbog posljedica ovog potresa, onima kojima se život promijenio 22. ožujka. Želimo i brinuti o Gradu Zagrebu sa svim svojim kulturno – povijesnim značajkama, osobito jezgri grada Zagreba te očuvati njegov povijesni stil i urbanističke karakteristike – rekao je premijer te podsjetio da je provedena sveobuhvatna javna rasprave i da je kao prva točka nakon izbora u Sabor upućen Zakon o obnovi. - Ono što me veseli je da je taj zakon donesen gotovo pa konsenzusom svih saborskih zastupnika, kroz dva čitanja. Uoči 100 dana naše Vlade, potpisujemo ovaj ugovor o Fondu, usvajamo program mjera, imenujemo ravnatelja i imamo već dobro funkcionirajući stručni savjet za obnovu. Prilagodili smo i tehničke propise i pravilnike koji će omogućiti jednostavniju i lakšu provedbu obnove – rekao je Plenković te dodao da se istovremeno radilo na osiguravanju financijskih sredstava.
Podsjetio je da je rebalansom osigurano 100 milijuna kuna za popravak zabatnih zidova, krovišta, dimnjaka, dizala i stubišta, 41 milijun kuna kroz Fond za zaštitu okoliša za kondenzacijske bojlere te privremeni smještaj za građane koji su ostali bez krova nad glavom. - Omogućili smo financiranje najma stana onima kojima je bilo potrebno i koji su imali i izrazili želju da dobiju altrenativni smještaj i 200 milijuna dolara kroz zajam Svjetske banke. Svi resori Vlade uz potporu Grada, stručnjaka, županija, primpremili su vrlo kvalitetan zahtjev za potporu iz Eruropskog fonda solidarnosti. To je rezultiralo već uplaćenim avansnim sredstvima od 89 milijuna eura ovog ljeta, a ukupna iznos koji će biti Hrvatskoj na raspolaganju je 683 milijuna eura, među najvećim iznosima potpore za ovakvu vrstu katastrofe. Predviđena su i sredstva u državnom proračunu. Želimo opraviti Grad Zagreb svjesni da je oštećeno 25 tisuća objekata, 25 tisuća zgrada. Imamo kvalitetan program, ključne ljude na pravim mjestima i na kraju želim zahvaliti svima koji su nam pomogli da dođemo u fazu da zajednički – zaključio je premijer.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog olujnog vjetra promet je dozvoljen samo za osobna vozila: -autocestom A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica (obilazak za ostale skupine vozila je državnom cestom kroz Gorski kotar DC3); -Jadranskom magistralom (DC8) izmeđ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program