Prethodni članak
Sljedeći članak

Oroslavska sjednica Gradskog vijeća je važeća, odlučilo je Ministarstvo uprave i pravosuđa

Izgleda da neće biti prijevremenih izbora...


Sjednica Gradskog vijeća Oroslavja održana predzadnjeg dana prošle godine je važeća, odlučilo je Ministarstvo uprave i pravosuđa, piše Radio Stubica.

Podsjećamo, nakon neizglasavanja rebalansa proračuna predsjednik Gradskog vijeća Kristijan Sojč je sjednicu prekinuo, te je zajedno s potpredsjednicima i vijećnicima (ukupno petero vijećnika) Nezavisne liste napustio. No ostala je većina, 8 od 13 vijećnika, i to iz redova HDZ-a, SDP-a i HNS-a. Oni su održali nastavak sjednice i usvojili proračun za 2023. godine. Ministarstvo je prosudilo da je sjednica pravovaljana jer je na njoj ostala većina vijećnika.
Kako piše u obrazloženju Ministarstva, nesporno iz gradskog Poslovnika proizlazi da rad Gradskog vijeća može biti onemogućen samo u slučajevima kada sjednici nije nazočna većina vijećnika ili ona u tijeku sjednice prestane postojati.

Ministarstvo i legalnim ocjenjuje izbor člana koji će predsjedati i nastaviti voditi sjednicu kada na njoj nema predsjednika kao ni potpredsjednika. U ovom slučaju to je bio Daniel Vnuk (HDZ). Također Ministarstvo ukazuje na posljedice koje bi za lokalnu samoupravu izazvalo nedonošenje proračuna za 2023. godinu. “Slijedom svega navedenog, Ministarstvo pravosuđa i uprave ukazuje da je na 23. sjednici Gradskog vijeća Grada Oroslavja, tijekom cijelog njezinog trajanja, bio nazočan potreban broj vijećnika te da su sve odluke donijete potrebnom većinom glasova na osnovu čega je procijenjeno da je sjednica zakonita te da su odluke, donesene na sjednici, donesene u skladu sa zakonom”, piše između ostalog u obrazloženju Ministarstva, piše Radio Stubica.

- Na ovu odluku Ministarstva ćemo se žaliti. Nikada neću reći da mi je problem surađivati s bilo kojom strankom, ali mi je problem surađivati s ljudima koji su nedosljedni sebi, svojim biračima i građanima grada Oroslavja, napisao je na Facebooku gradonačelnik Oroslavja Viktor Šimunić. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook