Prethodni članak
Sljedeći članak

OPG iz Zaboka jedan je od rijetkih u okolici gdje možete kupiti flance


Kad vam obaveze ne dopuštaju da presadnice za svoj vrt odaberete na nekim od sajmova u jutarnjim satima, ali i kada, prije svega, želite kvalitetne flance koji će vam odmah u startu omogućiti da uzgojite kvalitetno povrće, svoj vrt možete opskrbiti na OPG – u Grah iz Grabrovca u Zaboku, koji se poljoprivredom bavi od 2000. godine.

Porast cijena

Silvija i Siniša Grah prvo su uzgajali kornišone kao Podravkini kooperanti, no onda su krenuli u uzgoj svog povrća koje se uzgaja u ovom podneblju i u samostalnu prodaju krajnjim kupcima. Trenutno se na OPG - u presađuju sadnice raznog povrća. – Na početku smo kupovali presadnice, a kad smo napravili plastenike, osobito ovaj zadnji koji je kvalitetan i grijani, sami uzgajamo sve presadnice, a višak prodamo – ispričali su nam supružnici Grah. Kod njih možete kupiti presadnice raznih vrsti rajčice, paprika, zatim salate, celer, blitvu, poriluk, patliđan, korabu, tikvice, zelje, krastavce, kronišone… Zapravo sve da biste napunili svoj vrt.

Zbog toga što prodaju na kućnom pragu, kupcima je omogućeno da presadnice odaberu i u popodnevnim satima što, kažu, mnogima odgovara, radi drugih obaveza. Cijene su, kažu, kao i svi, ove godine morali dizati. – Cijene flanaca ove godine su porasle, jer je sve poskupjelo. Sav repromaterijal je i nama poskupio, od sjemena, kontejnera za sadnju, zemlje, gnojiva, a i grijanje. Tako da smo i mi digli cijene, no ne drastično, samo da i mi imamo neku računicu. Pošto presadnice prodajemo doma, pa nemamo trošak placovine, prijevoza i slično, možemo i kupcima dati bolju cijenu – kaže Silvija.

Problemi u uzgoju

OPG Grah prostire se na 500 kvadrata zemlje pod plastenicima i oko 6 tisuća kvadrata na otvorenom. Stoga nakon prodaje i sadnje presadnica, kreće i sadnja graha i mahuna na otvorenom. – Osim s vremenskim neprilikama, problem nam je i sa srnama. Moramo imati sve ograđeno ako želimo uzgajati na otvorenom, pa su tu ulaganja velika. Zadnjih godina, veliki problem je suša, pa bez navodnjavanja nema uzgoja. U plastenicima imamo navodnjavanje kap po kap, a na otvorenom uglavnom prskalicama. No, kad nema kiše, nema ni kišnice, pa moramo koristiti vodu iz vodovoda, a to sve košta – kaže Siniša. Svo sezonsko povrće koje uzgoje prodaju na kućnom pragu, ali i na tržnici u Španskom u Zagrebu, gdje prodaju već više od deset godina, i to cijele godine. – Kupci cijene domaći proizvod, no problem je što cijenu određuje uvoz i to je problem svih nas poljoprivrednika. Uvoza je puno, a naš proizvod, koliko god da je kvalitetniji i skuplji s obzirom na troškove proizvodnje, ne može postići cijenu koja bi bila realna, jer inače ne možemo biti konkurentni – pojasnio je Siniša.

I on i supruga su zaposleni, a OPG je samo dodatna zanimacija i dodatan izvor zarade. – Sad smo došli do maksimuma. Ne možemo se širiti dok jedan od nas ne bude zaposlen samo na OPG – u, a to si, zbog dosadašnjih ulaganja, nismo mogli priuštiti - kaže Siniša, dodavši kako su prije dvije godine ostvarili poticaj Krapinsko – zagorske županije, kojim su nabavili kvalitetan grijani plastenik. – Puno je tu posla. No, lijepo je raditi u prirodi. Mobitele ostavite doma, mozak na pašu i bavite se samo biljkama. Ima to jednu posebnu čar. Naravno, i jedan dodatak na kućni budžet, uz poprilično muke. No, najbolji nam je poticaj kad čujemo da su naše mušterije zadovoljne, zbog čega jako pazimo na kvalitetu – zaključila je Silvija. Osim presadnica, na OPG – u će uskoro zamirisati i jagode, koje su trenutno u punom cvatu, pa bi uskoro trebala biti berba.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook