Prethodni članak
Sljedeći članak

KONAČNO: Počela izgradnja zamjenskih obiteljskih kuća u Zagorju!


Danas je službeno započela izgradnja šest zamjenskih obiteljskih kuća za obitelji čije su kuće stradale u zagrebačkom potresu. Gradilišta je u Gornjoj Stubici, u Slanom Potoku, posjetio ministar graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, u društvo župana Željka Kolara i gornjostubičkog načelnika Jasmina Krizmanića.

-Drago mi je da smo konačno, nakon tri godine, svjedoci izgradnje obiteljskih kuća. Sada mogu reći da mi je srce ispunjeno, sretan sam i zadovoljan i toplo se nadam da ćemo krajem godine ući u te obiteljske kuče i biti svjedoci onoga što se napravilo – rekao je domaćin, načelnik Jasmin Krizmanić.

Istaknuo je kako je nakon potresa bilo prijavljeno 297 obiteljskih kuća na području Gornje Stubice, koje su pretrpjele veće ili manje štete te da je, osim izgradnje ovih kuća, u tijeku konstrukcija obnova na drugim kućama.

Župan Željko Kolar kaže kako se trebalo krenuti puno prije, no najvažnije je da su ljudi koji žive van svojih kuća konačno i ovo dočekali. – Vjerujem i da će se u jednom kratkom, primjerenom roku i useliti i da ćemo se držati onog roka koji smo dogovorili s ministrom, da će do kraja petog mjeseca biti srušene preostale 34 kuće na području naše županije koje čekaju rušenje. To bi značilo da će do kraja jeseni sljedeće godine svi useliti u svoje nove kuće – rekao je Kolar.

Dodao je i kako je trenutno krapinsko – zagorska županija veliko radilište gdje su otvorena 74 gradilišta obnove od potresa te da vjeruje da će to sve uspješno završiti do 30. lipnja, kada je i rok.

Koliko je to realan rok, komentirao je ministar Branko Bačić. – U Krapinsko – zagorskoj županiji provode se 152 projekta koja se financiraju iz Fonda solidarnosti, ukupna vrijednost tih radova je 15 milijuna eura i na nama je da u narednih 58 dana realiziramo cjelokupan iznos i projekte. Nadam se da će izvođači radova, neovisno o vremenskim prilikama, završiti na vrijeme definirane poslove – rekao je ministar.

Istaknuo je kako se na brojnim gradilištima još nije krenulo s izvođenjem radova, zbog problematike pronalaska izvođača. – Ministarstvo isporučuje projektne dokumentacije i odluke o obnovi, no s dvadesetak kuća na području Zagreba nismo započeli, jer nismo dobili ponude izvođača. Ili se nitko ne javi na natječaj ili ponuđeni iznos značajno prelazi troškovničke cijene te moramo ići u novu nabavu – rekao je ministar, dodavši kako je upravo to najveći izazov, osigurati dovoljno operative da se s projektima krene i da ih se u predviđenom roku privede kraju.

Istaknuo je kako i te kako treba razumjeti nezadovoljstvo vlasnika što se s obnovom toliko dugo čekalo, a najavio je kako će na ovom području uskoro krenuti radovi i na izgradnji sedme obiteljske kuće te vjeruje kako će do kraja godine sve obiteljske kuće biti dovršene ili u izgradnji.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook