Prethodni članak
Sljedeći članak

Olujni vjetar ne prestaje, i danas izdano upozorenje za neke dijelove zemlje


Olujni vjetar jučer je cijeli dan stvarao probleme diljem zemlje, čupao stabla, oštetio objekte, a bilo je i ozlijeđenih.

DHMZ i za danas je izdao crveno upozorenje, i to za Velebitski kanal, Sjevernju, Srednju i Južnu Dalmaciju zbog jake, mjestimice olujne bure s najjačim udarima vjetra od 35 do 90 čvorova. Narančasto upozorenje je za područje riječke, splitske, dubrovačke regije, zapadne obale Istre i Kvarnera zbog jake i vrlo jake bure, piše HRT.

Zbog olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima, koji su se već ili će se tek generirati, upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila, poručuju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu.

Preporučuje se da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa se građanima savjetuje da, ako kreću na put, prate informacije o prometu.

Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo da se izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Budite spremni i na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom, upozoravaju iz DHMZ-a.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook