Prethodni članak
Sljedeći članak

Hoćemo li uskoro skuplje plaćati struju?


Za manje od dva mjeseca ističu Vladine mjere kojima je za većinu potrošača cijena električne energije ograničena na 59 eura po megavatsatu.

Trenutačno su se cijene na veleprodajnom tržištu stabilizirale - između 150 i 170 eura, što je znatno niže nego prije godinu dana kada su povremeno prelazile 400 eura. Iz Vlade kažu, već se analizira situacija kako bi se na vrijeme odlučilo što dalje, nakon 31. ožujka.

- Mi smo zadužili nadležne ministre, prije svega ministra gospodarstva i ministra financija da pripreme i analiziraju situaciju za nakon 1.travnja, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade, javlja HRT.

Zbog tople zime i povoljnih hidroloških uvjeta, cijene struje na tržištu su niže nego prije godinu dana, ali su još znatno više od onih prije krize i kreću se oko 160 eura po megavatsatu.

- Analize pokazuju i neka predviđanja da će takve cijene ostati barem sljedeće dvije do tri godine, rekao je Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Građani sad plaćaju megavatsat 59 eura, što znači da bi bez nastavka Vladinih mjera električna energija trebala poskupjeti. - Ove mjere koje traju do 31.3., ja vjerujem da će ih Vlada u nekom obliku nastaviti jer opskrbljivači bi bili prisiljeni podići cijene za građanstvo, dodao je Jakšić, piše HRT.

Sadašnje mjere omogućavaju potrošačima ove zime jeftiniju električnu energiju nego u drugim državama, podsjeća premijer. - To su enormni iznosi novaca, to nije nešto malo, to su veliki iznosi koji su omogućili da se prolazi kroz ovu krizu bitno lakše nego da tih mjera nema - rekao je premijer. 

A najveći dio tog financijskog tereta prebačen je na HEP. On ima obvezu primiti sve potrošače koji žele otići od privatnih opskrbljivača, a takvih je u posljednja 4 mjeseca 41 tisuća. Iz HEP – a poručuju da će svoje cijene električne energije uskladiti s daljnjim odlukama Vlade.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook