Prethodni članak
Sljedeći članak

Održana tradicionalna Zagorska svadba, jedinstvena manifestacija koja se može vidjeti samo u Kumrovcu


Jučer je u prostoru Muzeja "Staro selo" Kumrovec održano 39. izdanje manifestacije "Zagorska svadba". Tradicionalno događanje započeto daleke 1981. godine, osim što čuva kulturno naslijeđe zagorskog kraja ima i turističku ulogu budući da svake godine privlači lijep broj posjetitelja.

Ovogodišnji program započeo je prikazom tradicijskih obrta Hrvatskog zagorja, a potom su ispred "Hiže mladenca" nastupili najmlađi; polaznici Dječjeg vrtića "Jaglac" te mali harmonikaš Antonio Sporiš. Uslijedio je središnji dio – prikaz tradicionalnih zagorskih svadbenih običaja u izvedbi Etno udruge „Zipka“.

– Svadbe su kod nas od 1981. godine i prvih godina nisu bile glumljene, nego su bili pravi mladenci, a unatrag jedno desetak godina imamo glumljenu svadbu u izvođenju Etno udruge „Zipka“. To je manifestacija koja je važna za naš Muzej i za ovaj kraj, jer posjetiteljima prikazujemo jedan segment tradicije Hrvatskog zagorja. Ovakva tradicionalna svadba održava se još samo u Kumrovcu– naglasila je Anita Paun-Gadža, voditeljica Muzeja „Staro selo“ Kumrovec.

Županijska pročelnica Mirjana Smičić Slovenec istaknula je da je Krapinsko-zagorska županija izuzetno ponosna na sve svoje udruge i na sve svoje raznolike manifestacije.  – „Zagorska svadbu“ ima doista dugu tradiciju i smatramo da takvu baštinu koju imamo, bilo da se radi o materijalnoj ili nematerijalnoj baštini, je vrijedno prenositi na buduće generacije. Velika zahvala svima koji se na bilo koji način uključuju u njeno očuvanje. Stalno naglašavamo da imamo na što biti ponosni, da raspolažemo jednim bogatim muzejem naših uspomena, našeg podrijetla, naše povijesti i vrijedno ga je širiti i dalje – rekla je županijska pročelnica Mirjana Smičić Slovenec.

Na značaj „Zagorske svadbe“ za kumrovečki kraj osvrnula se govoreći u ime Općine Kumrovec, Danijela Lončar. – Ova manifestacija je vrlo značajna za Kumrovec upravo zbog toga što je to jedinstvena kulturno-turistička manifestacija kojom želimo poručiti i mladim naraštajima da tradiciju treba vrednovati kako bismo ju sačuvali, da ovakve manifestacije trebamo obnavljati i stoga ih pozivamo da sljedeće godine posjete i jubilarnu 40. „Zagorsku svadbu“. Program ćemo pripremiti onako kako to ova godišnjica i zaslužuje. Svaka naša manifestacija je jedinstvena i kod nas se zapravo može vidjeti to, koliko njegujemo kulturu i poštujemo folklor i običaje– rekla je Danijela Lončar.

Sljedećoj, jubilarnoj „Zagorskoj svadbi“ posebno se veseli Zdenka Poljak koja je sudionik manifestacije od samih početaka. – Osjećaj je svake godine sve bolji! Jako smo zadovoljni, možda nam fali malo mladosti, ali priča ide dalje i ja, dok budem mogla na nogama stajati sudjelovat ću u „Zagorskoj svadbi“. U meni je to ljubav takova za cijeli ovaj kraj i za to događanje i to je nešto što me još drži. Jako se veselim tom velikom jubileju – rekla je legendarna kumrovečka glazbenica godinama vrlo aktivna u Etno udruzi „Zipka“.

Izvođači i sudionici manifestacije bili su Etno udruga "Zipka", Puhački orkestar "Lijepa Naša" Kumrovec, Dječji vrtić "Jaglac", Kulturno umjetničko društvo Pregrada, Kulturno društvo "Jakob Sket" Mestinje, Udruga žena Vrtnjakovec, Oroslavski vez, Udruga Tradicija i inovativnost Krapinske Toplice, Udruga vinara Kumrovec, Udruga umirovljenika Kumrovec te Školska zadruga "Božićnica".

Fotogaleriju s manifestacije možete pogledati OVDJE

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook