Prethodni članak
Sljedeći članak

KREĆE NOVA ŠKOLSKA GODINA: U našoj županiji samo 11 škola ima produženi boravak; interes je veći, ali problem je prostor

'Mnogi roditelji sretni su što su im djeca nakon škole na ovaj način sigurna i zbrinuta', kažu iz škola koje programe provode


Drugačiji način i ritam života roditelja te zaposlenost i obveze ili pak daljina baka i djedova, kod mnogih budućih roditelja prvašića stvaraju potencijalni problem i otvaranje pitanja: Kako će moje dijete krenuti u školu samo? Tko će ga iz škole pokupiti, tko će se o njemu brinuti nakon škole dok ne dođemo s posla ili tko će pak spremati malog prvašića za školu? Mnogi bi rekli 'pa gdje je problem, i mi smo kao mali sami pješice išli u školu s ključićem oko vrata, sami se vraćali doma i sami ostajali doma dok smo čekali roditelje da dođu s posla'. Iako moramo odati priznanje i tim generacijama, nije novost da je današnji ritam života ipak drugačiji, ubrzaniji. Mnoge od nas prije su u školu ispraćivale i nakon škole dočekivale bake i djedovi, a promet kroz naselja ipak nije bio toliko gust kao danas. Opravdano ili ne, mnoge loše vijesti iz crnih kronika roditelje danas tjeraju na brigu kako će njihova djeca u nižim razredima biti zbrinuta nakon škole. Stoga je program produženog boravka u osnovnim školama spas za mnoge roditelje i njihove osnovnoškolce.

Deset škola ima produženi boravak

Produženi boravak je neobavezni, kvalitetno osmišljen odgojno – obrazovni rad s učenicima u školi nakon ili prije redovne nastave. Tijekom produženog boravka učenici pišu zadaću i uče, ali i kreativno koriste slobodno vrijeme, igraju se, odmaraju i razvijaju individualne sposobnosti i interese. I dok je produženi boravak u, primjerice, zagrebačkim školama nešto što je već uobičajeno, u Krapinsko – zagorskoj županiji provodi se u svega 10 škola. U Bedekovčini je jedna skupina produženog boravka s 14 djece, po jedna skupina su i u OŠ A. Mihanovića Klanjec (22 učenika), OŠ P. Štoosa Kraljevec na Sutli (22 učenika), OŠ Zlatar (20 učenika), OŠ Sveti Križ Začretje (26 učenika) te OŠ Oroslavje (24 učenika), dok su dvije skupine učenika u OŠ Veliko Trgovišće (37 učenika) te tri skupine u OŠ Zabok (ukupno 51 dijete) i 3 skupine u OŠ Viktora Kovačića Hum na Sutli (2 skupine u matičnoj školi s 29 učenika i 1 skupina u područnoj školi u Prišlinu s 20 učenika). Produženi boravak imaju i u OŠ Vladimira Bosnara u Stubičkim Toplicama, čiji je osnivač Općina. Prema ovoj statistici, koju su nam ustupili uz Krapinsko – zagorske županije, u produženi boravak koji se provodi u zagorskim osnovnim školama uključeno je tek 265 djece, no interesa, kažu oni koji produženi boravak provode, ima i za više.

Primjer dobre prakse u OŠ Oroslavje

Osnovna škola Oroslavje već 8 godina provodi ovaj program. – Uključeni su prvi i drugi razredi, jer nažalost nemamo kapaciteta za više, s tim da ove godine čak niti sva djeca prvih i drugih razreda, čiji su roditelji bili zainteresirani, nisu uspjela dobiti produženi boravak. Problem nam je prostor, za sada možemo smjestiti samo jednu grupu – rekla je ravnateljica OŠ Oroslavje Sanja Šakoronja. U programu produženog boravka zaposlena je jedna učiteljica, na puno i neodređeno vrijeme. Za plaću djelatnice izdvaja Grad Oroslavje, dok roditelji sudjeluju za 600 kuna, od čega 360 kuna pokriva tri obroka dnevno, ostatak sredstava odlazi na plaću i didaktička sredstva. – Nastava je kod nas za sada dvosmjenska, tako da djeca, ako imaju nastavu popodne, dolaze već ujutro i ostaju poslije nastave dok ih roditelji ne pokupe, a ako imaju nastavu ujutro, ostaju nakon nastave. Također, ima roditelja koji jako rano putuju na posao, stoga u našoj školi ostavljaju djecu u produženom boravku, a dok ne dođe njihova učiteljica, zbrinu ih spremačice i domar – ispričala nam je Šakoronja. Osnovna škola u Zalataru također ima produženi boravak, koji su lani pohađala djeca prvih i drugih razreda. Grad je taj program sufinancirao sa 65 posto, a roditelji s 35 posto, odnosno 500 kuna, a sve s ciljem kako bi se kvalitetno i sustavno zaposlenim roditeljima dala mogućnost zbrinjavanja djece mlađe dobi prije ili nakon nastave.

Sadržaji tijekom produženog boravka

Klanječka osnovna škola u produženom boravku ove će školske godine imati 22 djece, a ovo će biti treća školska godina kako se program produženog boravka provodi. – Uključeni su prvi i drugi razredi i program se pokazao izuzetno dobrim. Moderna su vremena, struktura obitelji je drugačija, rade i roditelji, ali i djedovi i bake. U ovom našem kraju, mnogi roditelji putuju daleko na posao i nemaju kome ostaviti djecu, tako da su itekako zadovoljni što su im djeca na sigurnom i zbrinuta – rekla je ravnateljica klanječke osnovne škole Melita Ulama, dodavši kako klanječki osnovnoškolci nastavu pohađaju samo u jutarnjoj smjeni, a tijekom produženog boravka pišu zadaću, uče, odmaraju, ali i izađu u šetnju. Istaknula je i kako Grad Klanjec financira kompletnu plaću zaposlene učiteljice, a roditelji plaćaju samo oko 350 kuna mjesečno, što se odnosi na prehrani u didaktički i radni materijal.

Najviše djece u Zaboku

Osnovne škole u gradovima Pregrada i Krapina nemaju program produženog boravka, kao ni Osnovna škola Donja Stubica. – Zadnje dvije godine provodimo anketu među roditeljima da vidimo ima li zainteresiranih da se program produženog boravka uvede, no do sada nije bilo dovoljno zainteresiranih roditelja. Nudili smo da produženi boravak sufinanciraju s 900 kuna, kao i dječji vrtić – rekao nam je gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić. Najviše djece u produženom je boravku u Osnovnoj školi u Zaboku, čak 51 dijete u 3 grupe. Grad Zabok tako je u prošloj školskoj godini 2022./2023. za troškove produženog boravka u Osnovnoj školi K.Š. Gjalski Zabok osigurao  468.613,53 kuna iz Proračuna Grada. Tim novcem financirala se plaća triju zaposlenih učiteljica. U produženi boravak uključena su djeca od 1. do 4. razreda.  - Plan je i u novoj školskoj godini sufinancirati produženi boravak jer smatramo da to više nije nad standard već potreba današnjeg društva. Naime, sve je više zaposlenih roditelja, ali i sve više baka i djedova koji rade pa nisu u mogućnosti čuvati djecu nakon nastave. Ovako učenici napišu zadaću, provedu kvalitetno slobodno vrijeme kroz druženje s vršnjacima, a u sklopu produženog boravka dobiju i obrok – istaknuo je gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek, dodavši kako će se iznos za koji će Grad osigurati za produženi boravak i povećati.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook