Prethodni članak
Sljedeći članak

Održana Skupština Kajkaviane


Iza udruge Kajkaviana vrlo je uspješna godina ispunjena brojnim projektima. Od uspješnih aktivnosti svakako je potrebno istaknuti završetak projekta „STUB-kultura“, prvog sufinanciranog sredstvima ESF-a i Ureda za udruge Vlade RH u okviru kojeg je obnovljen prostor u Fellerovoj zgradi (2 prostorije i sanitarije) te održano ukupno 45 aktivnosti tijekom zadnjih 5 mjeseci provedbe projekta kao i završni festival 20.5.2022. Neke od uspješnijih aktivnosti pokrenutih o okviru tog projekta nastavljene su i nakon službenog završetka što jasno govori o potrebi za takvim sadržajima u našoj sredini (Čitateljski klub i Radionica o kajkavskom jeziku) te o opravdanosti otvaranja kulturnog centra Kajkaviana u Fellerovoj zgradi. Intenziviraju se i daljnji radovi na uređenju prostora u Fellerovoj zgradi za smještaj građe koja je zasada deponirana Brojni uspješni projekti Novi projekt „SPOJkaj – spoji se za kaj“ uspješno je započeo u suradnji s PD „Stubičan“ i Gradom Donja Stubica i od niza planiranih aktivnosti u projektu koji traje do kolovoza 2023., u 2022. godini odrađena jedna radionica izrade tradicijskih poruka (Kaj u ruci – 15 polaznika), i jedan live streaming susret s pjesnicima na kojem su sudjelovale priznate i nagrađivane pjesnikinje: Mirjana Mikulec iz Oroslavja, Gordana Tkalec iz Zlatara te Zdenka Maltar iz Novog Marofa te set radionica za ojačavanje kapaciteta partnerskih udruga koje je vodila dr.sc. Goranka Horjan i koje su uključivale 10 radionica o strateškom planiranju; 4 radionice na temu upravljanja rizicima i sigurnosnim aspektima; 1 online radionica za poticanje volonterstva u OCD-ima; 1 pripremna radionica za volontiranje.

U sklopu projekta „SNIMKAJ“ koji je udruga Kajkaviana pripremila i prijavila s partnerima udrugom Kućni kolektiv iz Klanjca i udrugom Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu iz Zagreba na javni poziv Agencije za elektroničke medije za programe koji potiču razvoj medijske pismenosti, odobrene su aktivnosti koje su uključivale filmske radionice (glume i scenskog pokreta, snimanja i montaže te režije) za učenike viših razreda osnovne škole iz Gornje i Donje Stubice te 4 edukativna predavanja za roditelje i 3 webinara za učitelje o raznim temama vezanima uz medijsku pismenost. Na svakoj edukaciji sudjelovalo 50-80 polaznika, a kako su bile online, na nekima i polaznici iz raznih dijelova Hrvatske jer su bili privučeni eminentnim imenima i stručnjacima u području medijske pismenosti koji su sudjelovali u projektu: doc. dr. sc. Lana Ciboci Perša, izv. prof. dr. sc. Igor Kanižaj, prof. dr. sc. Danijel Labaš, dr. sc. Ivan Uldrijan i dr. sc. Marina Gabelica.

 Prijava 28. festivala Orgulje Heferer u suradnji s umjetničkom gradionom orgulja Heferer na javni pozivi za potrebe u kulturi Ministarstva kulture i medija te na nekoliko javnih poziva za projekte u kulturi lokalnih samouprava za koje je odobreno financiranje, pozicionirala je udrugu Kajkaviana kao nositelja tog nacionalnog glazbenog projekta u okviru kojeg je odrađeno 17 kvalitetnih koncerata diljem Hrvatske (prvi i zadnji u Hrvatskom zagorju: 29.5.2022. u Humu Košničkom i 23.12.2022. u Gornjoj Stubici – ukupno 6 u Zagorju) za oko 1400 gledatelja.

Izdavačka djelatnost nastavljena je objavom četverobroja časopisa Hrvatsko zagorje br. 1- 4/2021 s temom Čitanje u siječnju 2022., a tijekom 2022. odrađene su i promotivne aktivnosti usmjerene na knjigu Vere Grgac “Majkina vraštva, vračejne i vračiteli” koje su zbog pandemije bile odgođene. Danica Leštek i Mario Šimudvarac rade na Rječniku kajkavskoga govora stubičkoga kraja koji je višegodišnji izdavački projekt udruge. U krizna vremena, kada se uglavnom štedi na kulturi, u udruzi Kajkaviana nadaju se da će njihov angažman ipak biti prepoznat i sukladno tome pravedno nagrađen adekvatnim priznanjem i osiguranjem potrebnih financijskih uvjeta za rad kako bi se uspješno proveli brojni projekti koji se već oblikuju u kreativnoj atmosferi udruge Kajkaviana:

– Iz pozicije udruge u kulturi koju vode i organiziraju volonteri zvuči pomalo nestvarno, ali istina je da se djelovanje udruge Kajkaviana širi na područje cijele Hrvatske. To je posebno značajan uspjeh za udrugu koja ima 50-ak članova, od toga većina koji su svesrdna podrška i tek nekoliko programski aktivnijih, jednu zaposlenu osobu (iz sredstava prijavljenih projekata - na mjestu voditelja projekata), djeluje u prostoru koji se još uvijek uređuje. Na različitim programima uživo ili online procjenjuje se da je tijekom prošle godine sudjelovalo oko 1700 osoba. Mnoštvo kreativnih ideja i korištenje novih tehnologija pridonijeli su toj poziciji, a važno je naglasiti kako se sve to događalo u godini kada se ne može pristupiti najvećem blagu – zbirci Kajkaviana, jer je deponirana. Uspješna suradnja s Gradom Donja Stubica na osiguranju prostornih uvjeta rada i financijska podrška Krapinsko-zagorske županije u projektnim aktivnostima svakako su poticaji da se nastavi u tom smjeru – zadovoljna je ostvarenim u prethodnoj godini Ines Krušelj-Vidas, predsjednica Kajkaviane.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook