Prethodni članak
Sljedeći članak

Od stoljetnih greda napravili malo božićno selo

Ljerka Glavač, uz pomoć supruga Dragutina, ispunila je sebi želju i ispred kuće postavila jaslice koje sada njenom dvorištu daju posebnu živost i božićni duh


I dok smo nedavno pisali o kćerki Sandri Suman i njezinim unikatnim svijećama, ovog puta sa svojom nas je realiziranom idejom iznenadila Sandrina majka, Ljerka Glavač iz Donje Stubice. Ona si je ispunila želju i na svom dvorištu stvorila mini božićnu bajku, koja je izmamila poglede susjeda. Gospođa Ljerka pronašla je najbolji mogući način da započne vrijeme došašća, tako što je postavila drvene jaslice koje je sama izradila, uz pomoć supruga.

Dijete u duši

Uz jaslice i Svetu obitelj, stoje i brojni drugi likovi koji nas asociraju na Božić, a uvečer ih osvjetljavaju šarene lampice. - Volim božićno vrijeme. Tada osjećam neki unutarnji mir i voljela bih da je Božić barem dva, tri puta godišnje – krenula je s pričom Ljerka, rekavši za sebe kako je vječito dijete u duši, iako su ju godine dobrano pregazile. No, to joj je samo dalo poleta da ostvari sebi želju i stvori malo božićno selo ispred svoje kuće.

 - Već dugo me zanimala i privlačila priča o obitelji Salaj i njihovoj Božićnoj bajci. No, nisam je nikad posjetila, već sam si obećala da ću stvoriti svoju osobnu bajku. Tu u selu ima dosta djece, a volim vidjeti da se ona nečem vesele. Tako su nastali planovi i krenule pripreme. Imali smo stoljetnih greda od stare šupe. Meni je mozak radio sto na sat, a suprug se primio piljenja i oblikovanja svega što bih nacrtala. Ta "tortura" pod mojim budnim okom je trajala skoro mjesec i pol dana i evo rezultata. Nastala je Sveta obitelj, Josip, Marija i mali Isus. Tu su i tri kralja, no nisam tu stala. Treba snjegoviće, sobove, medvjeda, zeca. Svjesna sam da ne možemo sve napraviti u prvoj godini, ali glavo da je krenulo – ispričala nam je Ljerka.

Maštoviti radovi

Njezinu je božićnu bajku prvo posjetila njezina obitelj, a zasigurno su dobrodošli i ostali, koji žele vidjeti kako su napravljeni likovi i koliko je zapravo truda i ljubavi utkano i ovo malo božićno zdanje, koje sada krasi i naselje gdje živi, a njenom dvorištu daje posebnu živost i božićni duh. – Ja sam inače ''umjetnička'' duša. Što vidim i svidi mi se, moram isprobati. Upravo sam završila i s izradom anđela za bor od platna, odnosno dekica i kartona, sa popratnim dodacima. Šivala sam i gnomove koji su sad popularni, pa ukrase za Uskrs… Uglavnom pokupovala sam sve boje dekica kako bih to izradila – kaže Ljerka, dodavši kako joj nikada nije dosadno.

Uza sve ideje i tehnike koje pronalazi na youtubeu, novih ideja ne nedostaje. – Svemu tome dodaš malo mašte i nastaju razni zanimljivi radovi. Samo treba volje i vremena, a ja imam oboje. Neka bude zdravlja i nastat će još puno zanimljivih radova – zaključila je Ljerka.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook