Prethodni članak
Sljedeći članak

Elektiričnom lokomotivom na kolosijecima u Zaboku provjerava se spremnost kontaktne mreže za njeno puštanje u rad

Na projektu modernizacije i elektrifikacije pruge Zaprešić - Zabok 7. prosinca počinje interni tehnički pregled izvedenih radova


Teretnim vlakom koji se jučer provozao zabočkim željezničkim kolodvorom obavljeno je uhodavanje kontaktne mreže pod naponom za potrebe električne vuče, sukladno Uputi za preglede, ispitivanja i puštanje u pogon kontaktne mreže, odgovorili su nam iz HŽ infrastrukture.

Jučer su obavljena dva prolaza u periodu od 15,15 sati do 21.30 sati teretnim vlakom (jedan dnevni i jedan noćni). Također, 1. na 2. prosinca planiraju se obaviti prolazi električnom lokomotivom kroz sve kolosijeke u službenim mjestima Novi Dvori, Luka, Veliko Trgovišće i Zabok u periodu od 01.12.2021. u 16,48 sati do 02.12.2021. u 04,10 sati. Iz kolodvora Zaprešić će se otpremiti električna lokomotiva po trasi vlaka 68612 (polazak iz Zaprešića u 16.48 h, dolazak u Zabok u 17.12 h).

-Lokomotiva će vožnjom kolosijecima u kolodvoru Zaboku provjeriti spremnost kontaktne mreže za njeno puštanje u rad. Potom će istu provjeru obaviti u kolodvoru Veliko Trgovišće, a nakon toga i u kolodvoru Luka i Novim Dvorima. Provjere će se obavljati u vremenu kada ne prometuju putnički vlakovi. Inače, na projektu modernizacije i elektrifikacije pruge Zaprešić - Zabok 7. prosinca ove godine počinje interni tehnički pregled izvedenih radova. Nakon njegovog završetka, a prije dobivanja odobrenja za puštanje pruge u uporabu od Agencije za sigurnost željezničkog prometa, upravljanje prometom odvijat će se prema uvjetima koje odobri Agencija. Nakon dobivanja odobrenja Agencije za sigurnost željezničkog prometa i uporabne dozvole vlakovi će prometovati brzinom 120 km/h osim na dijelovima pruge na koja mjerenja buke pokažu da treba smanjiti brzinu – kažu u HŽ infrastrukturi.

Napominju da će se zbog prilagodbe novom sustavu 6. prosinca isključiti iz rada postojeći uređaji osiguranja željezničko-cestovnih prijelaza ''Pere Devčića'', '' Pojatno'', '' Kupljenovo'' i ''Žeinci'' kako bi se mogli ugraditi cestovni signali, postavljači polubranika koji još nisu ugrađeni te polubranici.

-Stoga će se u periodu od 6. prosinca do puštanja u rad novih uređaja osiguranja ŽCP-a koji se očekuje oko 20.12.2021. postupati sukladno čl. 129. i čl. 130. Pravilnika o načinu i uvjetima za sigurno odvijanje i upravljanje željezničkim prometom (NN 107/16). To konkretno znači da je strojovođa dužan prije gore navedenih željezničko-cestovnog prijelaza zaustaviti vlak i nakon što se uvjeri da sudionici cestovnog prometa ne prelaze preko željezničko-cestovnog prijelaza, nastaviti vožnju brzinom do najviše 10 km/h dok čelo vlaka ne prijeđe preko ŽCP-a te nakon toga nastaviti vožnju najvećom dopuštenom brzinom – kažu u HŽ infrastrukturi.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook