Prethodni članak
Sljedeći članak

Oboljeli će sami svoje kontakte slati u karantenu?

HZJZ je epidemiolozima poslao Privremenu preporuku za nadzor nad kontaktima oboljelih od Covida-19 prema kojoj bi zaraženi sami obavještavali svoje kontakte da trebaju u samoizolaciju


Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u ponedjeljak je epidemiolozima poslao Privremenu preporuku za nadzor nad kontaktima oboljelih od COVID-19 prema kojoj bi zaraženi sami obavještavali svoje kontakte da trebaju u samoizolaciju. Na takav potez epidemiologe je nagnao nagli porast broja oboljelih zbog kojeg je sustav praćenja postao preopterećen i u praktičnom smislu nemoguća misija, piše Index.hr. U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno rekordnih 748 novih slučajeva infekcije, tako da ih je ukupno danas aktivno 3210. U samoizolaciji je trenutno 16.598 osoba. Pritom treba imati na umu da Hrvatska ukupno ima samo 103 epidemiologa.

Epidemiolozi preopterećeni

U Preporuci koju je potpisao naš glavni epidemiolog Bernard Kaić ističe se da su epidemiolozi preopterećeni administrativnim poslom i dugotrajnim razgovorima koje zahtijeva praćenje kontakata te da je pitanje koliko od njega ima koristi ako ga moraju obavljati ljudi koji imaju brojne druge važne obaveze. - S obzirom na porast novoinficiranih i oboljelih od COVID-19 očito je da u nekim županijama zavodi za javno zdravstvo nisu u mogućnosti kontaktirati i upisati u digitalnu platformu za praćenje COVID-19 sve kontakte oboljelih. S izbijanjem većih žarišta u županijama s manjim brojem osoblja u higijensko-epidemiološkoj djelatnosti jedva se stiže kontaktirati i upisati oboljele - stoji u tekstu preporuke. "Izostanak adekvatnih mjera u zajednici i konzistentne primjene postojećih mjera doveli su do tolikog povećanja novooboljelih i kontakata za stavljanje pod zdravstveni nadzor da često kolegama u županijskim zavodima nije moguće ni najnužniju obradu odraditi, a kamoli identificirati svaki kontakt i sve evidentirati kroz digitalnu platformu. Nažalost, većina zavoda nije u mogućnosti angažirati ljude iz drugih službi da pomažu u poslovima epidemiološke službe, a pomoć liječnika obiteljske medicine je vrlo ograničena", navodi se u preporuci. Ministar zdravstva Vili Beroš za Index je rekao da je njegov resor u više navrata uputio preporuke za žurno rješavanje pitanja rasterećenja epidemiologa na terenu poput dodatnog zapošljavanja ili preraspodjele postojećih kadrova unutar javnozdravstvenog sustava, uključujući i nezdravstveni kadar u smislu administrativnih obveza unosa podataka. "No, činjenice o kojima govorite i koje se ovih dan nalaze u medijskom prostoru nisu službene i o njima ćemo zajedno sa strukom dodatno razgovarati", poručio je.

Kako bi to izgledalo

Epidemiolog bi, prema ovim preporukama, zamolio oboljeloga (ako njegovo zdravstveno stanje dopušta) da sam obavijesti svoje kontakte i prenese poruku epidemiologa da trebaju biti u samoizolaciji i kako dugo se trebaju tako ponašati i da im kaže telefonski broj epidemiologa da kontaktiraju telefonom ako imaju dodatna pitanja. Ako među kontaktima ima osoba koje rade s vulnerabilnim skupinama, epidemiolog ih treba dodatno kontaktirati. Ako je mali broj kontakata, bolesnik ih može tijekom razgovora navesti epidemiologu, a ako je velik, bolje je da ih popiše (ime, prezime, adresu, telefonski broj, e-mail...) i pošalje epidemiologu elektroničkom poštom. Epidemiolog ih ne treba sve kontaktirati ako je dogovorio s oboljelim da ih sam obavijesti. Ako su kontakti djeca u vrtićkom ili školskom kolektivu, epidemiolog pripremi kratki dopis s pojašnjenjem i preporukom za samoizolaciju koji će uprava dječjeg vrtića/škole uputiti roditeljima djece koja su bila u kontaktu s bolesnikom. Ako se radi o kontaktima u zdravstvenoj ustanovi, u dogovoru s Povjerenstvom za sprječavanje bolničkih infekcija treba prikupiti podatke o izloženim kontaktima i putem Povjerenstva ih obavijestiti o nužnosti i pravilima samoizolacije.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook