Prethodni članak
Sljedeći članak

Prvi zagorski poginuli branitelj Željko Pavić stradao je prije 29 godina, njegovi Tigrovi odali mu počast

U Đurmancu, 25. srpnja, obilježena je pogibija šestorice poginulih Tigrova u Erdutu


U Đurmancu, 25. srpnja, obilježena je pogibija šestorice poginulih Tigrovi u Erdutu, Mile Čulina, Anto Grgić, Miroslav Gržan, Josip Knežević, Mirko Rožman i Željko Pavić – Kalz iz Đurmanca – Lukovčaka prvi poginuli Hrvatski vojnik - gardist iz Krapinsko -zagorske Županije. Njegova postrojba, Jedinica za posebne namjene MUP-a u Rakitju, dobila je zadaću da ode u Istočnu Slavoniju i tamo uspostavi red i mir jer su se pobunjeni srbi drznuli i napadali su hrvatska sela i policijske stanice. Te noći u Erdutu 25.07.1991 god. oko 2 sata na Odmaralište Vodovoda palo je nekoliko raketa VBR-a a koji je tadašnja JNA poslala iz Srbije, točno iz mjesta Bogojevci. Poginulo je šest pripadnika specijalaca MUP-a iz Rakitja, a 18 pripadnika voda je teško ranjeno.

 

- Naš vitez Željko Pavić je prvi pripadnik specijalne policije – branitelj koji je sa područja KZŽ poginuo u obrani nam naše drage i lijepe Domovine Hrvatske . Željko je 17.07. 1991. navršio 24 godine kada je herojski izgubio svoj mladi život. Evo danas nakon 29 punih godina Udruga Ratnih Veterana 1. Gardijske Brigade TIGROVI – KZŽ obilježava sjećanje na našeg Hrvatskog Viteza Željka Pavića. 7.11.2013. otvorili smo Šetalište i Spomenik u Đurmancu da bude jedno sjećanje na mladog heroja iz Hrvatskog Zagorja koji je svoj mladi život dao za našu mladu slobodnu Državu Hrvatsku, a za koju smo se svi mi njegovi suborci borili - kažu u braniteljskoj udruzi Tigrovi KZŽ.

Obilježavanju su nazočili mještani Općine Đurmanec, članovi Udruge RV1.GBR Tigrovi KZŽ, Nina Očko ispred Ministarstva hrvatskih branitelja, članovi vijeća Općine Đurmanec, članovi Udruge 2. GBR GROMOVI, braniteljske udruge Sveti Juraj iz Đurmanca, Hrvatskog časničkog zbora, a pater iz Franjevačke crkve Svetog Nikole Biskupa iz Krapine je predvodio molitvu.

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook