Prethodni članak
Sljedeći članak

NEISKORIŠTENO CJEPIVO: Na skladištu 1,3 milijuna doza, a interes za cijepljenje sve manji

Do sada je uništeno 354.999 doza zbog isteka roka trajanja, a stiže još 7 milijuna doza


Hrvatska je do sada naručila 12,2 milijuna doza cjepiva protiv covida-19, a ukupno je utrošeno nešto više od pet milijuna doza, kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, piše Index.

U idućem razdoblju dobivamo još sedam milijuna doza cjepiva iako se na skladištima čuva 1,3 milijuna neiskorištenih doza, a uništeno je već 354.999 doza. Hrvatska nije jedina zemlja koja se suočava s problemom neiskorištenog cjepiva. Diljem svijeta cjepivo se uništava dok se istodobno svaki mjesec u svijetu proizvede oko milijardu doza cjepiva protiv korone. Prema podacima HZJZ-a, do sada smo utrošili 5,2 milijuna, donirali dva milijuna, a na skladištima se čuva 1,3 milijuna doza. Sve skupa riječ je o oko 8,8 milijuna doza, a gdje je preostalih 3,4 milijuna doza (do naručenih 12,2 milijuna doza) nije jasno iz odgovora koji su na Hinin upit poslali iz HZJZ-a.

Interes za cijepljenje u zemlji sve je manji. Tako su se, primjerice 12. lipnja, protiv covida u cijeloj Hrvatskoj cijepile svega tri osobe, prema izvještaju Nacionalnog stožera civilne zaštite. Hrvatska se tako suočava sa sve većim problemom viška cjepiva. Na skladištima je najviše Pfizerova cjepiva - oko milijun doza, te Modernina oko 168.000 doza, a gotovo sva skladišta su popunjena. Do sada je uništeno 354.999 doza zbog isteka roka trajanja, a koliko će Hrvatsku koštati neiskorišteno cjepivo, skladištenje i uništavanje, u HZJZ-u ne otkrivanju jer je "cijena povjerljiv podatak iz sporazuma koji je Europska komisija u ime država članica potpisala s dobavljačima", prenosi Index.

Ministri zdravstva osam zemalja EU, među kojima je i Vili Beroš, podržali su prošloga tjedna inicijativu Poljske, kojom se traži revizija ugovora između proizvođača cjepiva protiv korone i država članica EU na način da proizvođači participiraju u rješavanju viškova cjepiva, kao i da obustave isporuke cjepiva koje više nikome ne treba.
Na jesen se očekuju nove doze cjepiva od Pfizera i Moderne, a u HZJZ-u trenutno nemaju saznanja koje količine dolaze jer im proizvođači šalju informaciju 7-14 dana prije isporuke koje su u pravilu na tjednoj bazi.
Međutim, sigurno je da će od rezerviranih sedam milijuna doza za iduće razdoblje, dio biti adaptirano/varijantno cjepivo prilagođeno omikronu, a dio klasično cjepivo, a o tome se, kažu u HZJZ-u, još pregovara na razini Europske komisije i proizvođača.

Uskoro se očekuje i registracija novovarijantnih oblika cjepiva, prilagođenih omikron varijanti. "Krajem ljeta ćemo imati na raspolaganju učinkovitije varijantno cjepivo za busteriranje stanovništva", poručuju iz HZJZ-a.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook