Prethodni članak
Sljedeći članak

Nacionalni ispiti osmaša: Većina ih pokazala osnovno i srednje znanje, najgori su u fizici

Osmaši nisu baš briljirali na nacionalnim ispitima


Po završetku osnovnoškolskog obrazovanja hrvatski učenici u prosjeku raspolažu osnovnom i srednjom razinom znanja u hrvatskome, matematici, biologiji, kemiji i fizici, pri čemu najveću razinu neznanja pokazuju u fizici, a najmanje ih naprednu razinu pokazuje u biologiji.

Pokazali su to rezultati nacionalnih ispita što ih je u svibnju ove godine u 8. razredima hrvatskih osnovnih škola proveo Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Ispiti su provedeni prvi puta, ove godine u njima je sudjelovala 81 osnovna škola, a od jeseni će se provoditi u svim osnovnim školama u zemlji, piše Večernji. U ispitima je sudjelovalo ukupno 4132 učenika, a kako bi se dobio što realniji prikaz stanja, umjesto ocjena od 1 do 5 u ocjenjivanju je implementiran sustav četiriju razina bodovanja - napredna, srednja, osnovna i ispod osnovne razine.

Rezultati su pokazali da većina osmaša ima osnovnu i srednju razinu postignuća iz svih pet predmeta, dok je najveća oscilacija kod biologije i fizike. Na ispitu iz hrvatskog jezika najveći postotak učenika, njih 46,39 posto, spada u osnovnu razinu znanja iz hrvatskog, a njih 46,11 posto pod srednju razinu, dok je samo 3,45 posto napredno, a 4,05 posto ispod osnovne razine.

Kod matematike je situacija nešto drukčija. Više od polovine učenika, njih 51,65 posto, pokazalo je osnovno znanje, 37,07 posto srednje, a ispod osnovne razine je bilo 8,14 posto te samo 3,13 posto s naprednim znanjem. Kod ispita iz biologije više od polovine učenika, njih 51,57, posto, pokazalo je osnovno, a 40,73 posto srednje znanje. Ispod osnovne razine postignuća je 7,20 posto učenika, dok je samo 0,50 posto pokazalo napredno postignuće iz biologije. Kod kemije je najveći postotak osnovne razine znanja osmaša, čak 60,60 posto, dok je 24,99 posto pokazalo srednje znanje. Iz kemije je napredno znanje pokazalo 6,60 posto učenika, a ispod osnovne razine je 7,82 posto učenika. No, kod fizike je najveći postotak učenika ispod razine osnovnog postignuća – čak 17,47 posto. Njih 58,17 posto ima osnovno, a 21,26 posto srednje znanje, dok je postotak onih s naprednim 3,11 posto.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook