Prethodni članak
Sljedeći članak

Načelnik Stožera Varaždinske županije: Od naše županije samo su gore Belgija i Češka

Doktorica Katica Čusek Adamić iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije dodala je kako je virus u lokalnoj transmisiji i da više nema ustanove, objekta, vrtića, škole i doma za starije i nemoćne u koje nije ušao


OD 50 država na europskom kontinentu samo su Belgija i Češka trenutačno gore od Varaždinske županije, koja je dvostruko gora od prosjeka Hrvatske i ostalih županija, osim Međimurske, rekao je danas u Varaždinu načelnik Stožera civilne zaštite Robert Vugrin, prenosi Index.hr


Nova lokacija za smještaj pacijenata pozitivnih na koronavirus


S obzirom na rekordan broj novozaraženih i na povećanje broja hospitaliziranih, varaždinska Opća bolnica otvara novu lokaciju za smještaj pozitivnih na koronavirus u sklopu bolničkog objekta u Novom Marofu.
Načelnik Stožera civilne zaštite Robert Vugrin rekao je na konferenciji za novinare kako su okupili dio predstavnika operativnih snaga tog Stožera da pokušaju doprijeti do građana Varaždinske županije koji još ne shvaćaju ozbiljnost situacije.
Podsjetio je da je u posljednja 24 sata potvrđena 281 novozaražena osoba. Rekao je i da je u posljednjih sedam dana potvrđeno 1139 novih slučajeva, čime sedmodnevna incidencija na 100 tisuća stanovnika iznosi 670 te Varaždinska županija ima dvostruko veći prosjek zaraženih od Republike Hrvatske.
"Jedino što je sada i ubuduće važno je broj hospitaliziranih i broj osoba na respiratoru, a zabrinjavajuće je da upravo kod ovih brojki bilježimo eksponencijalni rast", istaknuo je Vugrin i dodao da je osam osoba umrlo u tjedan dana.


Od vlade očekuju nove mjere


Ako se ništa ne promijeni, Vugrin predviđa da bi se već idući tjedan mogli popuniti trenutačno raspoloživi bolnički kapaciteti i respiratori. Rekao je i kako od Kriznog stožera i Vlade Republike Hrvatske očekuju da preuzmu odgovornost i da odrede mjere koje će stvarno ograničiti trenutačno nepotrebna okupljanja i tako smanjiti broj bliskih kontakata koji se sada ostvaruju.
Voditeljica Odjela za infektologiju varaždinske Opće bolnice Elizabeta Dvorski rekla je da je u toj bolnici hospitalizirano 109 pacijenata.
'Od toga je 66 hospitalizirano na infektologiji u Službi za interne bolesti, 29 u Klenovniku. Brojka se sad povećala za 14 ljudi na respiratoru', rekla je Dvorski. Istaknula je da nije riječ samo o osobama starije životne dobi nego o osobama od 40-ak, 50-ak godina, ali i mlađima koji završavaju na respiratoru s teškim upalama pluća.
Stabilne su pacijente, dodala je, premjestili na lokaciju u Klenovnik, gdje je osigurano 30-ak postelja, a većina je popunjena.


Virus je u lokalnoj transmisiji


'Zato će se od sutra otvoriti nova lokacija u bolnici u Novom Marofu, koja je isto predviđena za pacijente koji su stabilnijeg stanja', rekla je Dvorski. Dodala je da pacijente iz Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb u Novom Marofu namjeravaju premjestiti u Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama.
Kao zadnju varijantu istaknula je postavljanje vojnih šatora na parkiralištu u krugu bolnice, a trenutačno su u tijeku građevinski radovi kako bi se napravio dovod kisika.
Doktorica Katica Čusek Adamić iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije dodala je kako je virus u lokalnoj transmisiji i da više nema ustanove, objekta, vrtića, škole i doma za starije i nemoćne u koje nije ušao.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook