Prethodni članak
Sljedeći članak

NAČELNIK PAVIĆ: 'I dalje smo najsigurnija županija!'

Povodom Dana policije i obilježavanja blagdana Svetog Mihovila, zaštitnika hrvatskih policajaca, razgovarali smo s načelnikom PU krapinsko – zagorske, Robertom Pavićem


ZL: Naša županija bila je najsigurnija županija u Hrvatskoj. Je li se stanje promijenilo?

Pavić: Krapinsko - zagorska županija i dalje je najsigurnija županija u Hrvatskoj, a u prilog tome govore statistički podaci. Tijekom osam mjeseci ove godine evidentirana su 572 kaznena djela, što je smanjenje u odnosu na osam mjeseci prošle godine od 11 posto, i najveće smanjenje kaznenih djela u odnosu na isto razdoblje u proteklih desetak godina. Nadalje, moram istaknuti kako smo na sto tisuća stanovnika evidentirali 456 kaznenih djela, dok je državni prosjek 839 kaznenih djela, što upućuje na zaključak o sigurnosti naših građana. Moramo izdvojiti i provalne krađe kojih smo prvih osam mjeseci ove godine zabilježili 87, što je u odnosu na osam mjeseci prošle godine smanjenje od 32,6 posto, a ujedno je i najveće smanjenje kaznenih djela provalnih krađa odnosu na isto razdoblje u proteklih desetak godina. Zabilježili smo 46 kaznenih djela krađe, što je smanjenje od 34,3 posto u odnosu na osam mjeseci prošle godine i ujedno je i najveće smanjenje kaznenih djela krađa odnosu na isto razdoblje u proteklih desetak godina. Moram istaknuti da su se u situaciji pandemije koronavirusa policijski službenici naše policijske uprave suočili s nizom novih situacija koje su uspješno odradili, što je jako važno s obzirom da je policija primarno odgovorna za sigurnost svih građana, a ujedno i pruža pomoć svim ostalim službama.

ZL: Vezano na pandemiju, kakva je postupanja imala PU krapinsko – zagorska?

Pavić: Policijski službenici izvršili su 4308 nadzora u vezi s kršenjem mjera samoizolacije te su zatečene ukupno 62 osobe u kršenju mjera samoizolacije za koje su Državnom inspektoratu podnijeta izvješća. Evidentirali smo jedan prekršaj širenja lažnih vijesti iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te je podnijet optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu. Provodeći odluke Stožera civilne zaštite RH o ograničavanju društvenih okupljanja, rada trgovina, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja policijski službenici su izvršili 441 nadzor, a u svezi kršenja rada ugostiteljskih objekata evidentirana su dva kršenja odluke Stožera o radu ugostiteljskih objekata za koje su policijski službenici izvršili nadzore u suradnji s Državnim inspektoratom. Policijski službenici PU krapinsko - zagorske su također s inspektorima Odjela inspekcije Službe civilne zaštite Krapina izvršili 145 nadzora pridržavanja epidemioloških mjera, odnosno preporuka za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 u ugostiteljskim djelatnostima i noćnim klubovima.

ZL: Pandemija koronavirusa sigurno je utjecala na manji broj prelazaka preko graničnih prijelaza.

Pavić: Ograničenje kretanja i druge koordinirane restriktivne mjere koje su nastupile kako bi se spriječilo daljnje širenje koronavirusa utjecale su i na manji broj putnika, pa su tako i podaci o prelascima putnika preko graničnih prijelaza koje pokriva naša policijska uprava u smanjenju. Tijekom osam mjeseci preko graničnih prijelaza koje pokriva PU krapinsko-zagorska prošlo je 5.737.675 putnika u 2.432.457 vozila, za razliku od lani kada je u istom razdoblju bilo 11.574.075 putnika u 4.049.451 vozilo, što iznosi smanjenje od 50,4 posto u broju putnika i 39,9 posto u smanjenju vozila. U navedenom razdoblju najfrekventniji granični prijelaz u Republici Hrvatskoj je i dalje stalni međunarodni cestovni granični prijelaz Macelj.

ZL: Kakvo je stanje na zagorskim prometnicama?

Pavić: Tijekom osam mjeseci ove godine na našim su prometnicama zabilježene 354 prometne nesreće. Komparirajući s osam mjeseci prošle godine, to je smanjenje od 20,8 posto, što je ujedno i najveće smanjenje prometnih nesreća u odnosu na isto razdoblje u proteklih desetak godina. Državni prosjek iznosi 418 prometnih nesreća na sto tisuća stanovnika. Tri poginule osobe u prometu čine 2,39 smrtno stradalih osoba na sto tisuća stanovnika, dok je državni prosjek 4,26. Znači da smo među četiri županije s najmanje smrtno stradalih u prometu na sto tisuća stanovnika, što nas svrstava u najsigurnije županije. U prometu je utvrđeno 11.285 prekršaja, što je za 14,1 posto prometnih prekršaja više nego u osam mjeseci 2019. godine. Analizirajući takozvane „četiri ubojice u prometu“; brzina, alkohol, pojas i mobitel, policijski službenici su zbog nepropisne brzine sankcionirali 5 889 prekršaja, što je za 43,8 % prekršaja više u odnosu na osam mjeseci 2019. godine, također i što se tiče prekršaja korištenja mobitela u vožnji sankcionirano je 249 prekršaja što je za 27,0 posto više nego u osam mjeseci 2019. godine. Isto tako zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa u vožnji sankcionirano je 778 prekršaja što je za 0,6 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine. Zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola sankcionirano je 480 prekršaja, što je za 11,6 posto manje prekršaja nego u osam mjeseci 2019. godine. U cilju ostvarenja cilja Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske za razdoblje 2011. godine do kraja 2020. godine s maksimalnim brojem policijskih službenika i tehnike poduzimat će se pojačane aktivnosti na otkrivanju i sprečavanju prometnih prekršaja koji dovode do prometnih nesreća s najtežim posljedicama.

ZL: Kako naša županija stoji s prekršajima?

Pavić: Do kraja kolovoza evidentirali smo 112 prekršaja protiv javnog reda i mira, što je smanjenje u odnosu na isto razdoblje prošle godine od 15,8 posto te je ujedno i najmanje prekršaja protiv javnog reda i mira u proteklih deset godina. Što se tiče prekršaja iz ostalih zakona, evidentirali smo 455 prekršaja, što je također smanjenje u odnosu na prošlu godinu od 26,4 posto te je najmanje prekršaja iz ostalih zakona u posljednjih deset godina, dok analizirajući sveukupan broj prekršaja dolazimo do 567 prekršaja u osam mjeseci ove godine, što je i smanjenje u odnosu na osam mjeseci prošle godine od 24,5 posto i ujedno je i najmanje prekršaja u proteklih deset godina. Isto tako na sto tisuća stanovnika evidentirali smo 452 prekršaja, a državni prosjek je 1.039 prekršaja.

ZL: Evidentiran je i pad zabilježenih sigurnosnih događaja i požara?

Pavić: Da, zabilježili smo 121 takav događaj, za 6,2 posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine. Do kraja kolovoza bilo je 96 požara, 51 požar ili 34,7 posto manje nego u osam mjeseci 2019. godine, dok je nažalost usprkos manjem broju požara ipak je zabilježen veći broj stradalih osoba. Najviše požara nastalo je na građevinskom objektu ,46 požara ili 47,9 posto, zatim na otvorenim prostorima 42 ili 43,8 posto, dok je 8 ili 8,3 posto požara nastalo na prometnim sredstvima. U nastalim požarima 6 osoba je smrtno stradalo, a 4 osobe su zadobile lakše tjelesne ozljede, za razliku od osam mjeseci 2019. godine kada su 2 osobe smrtno stradale, a 2 osobe su zadobile lakše tjelesne ozljede. Ukupna materijalna šteta u nastalim požarima cijeni se na više od tri milijuna kuna.

ZL: Kako će zagorska policija obilježiti svoj Dan i blagdan sv. Mihovila 29. rujna?

Pavić: Povodom Dana policije provedena je akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji PU krapinsko-zagorske i DGCK Zabok 12. rujna. U akciji je krv darovalo 56 darivatelja, a posebne čestitke upućujemo djelatniku naše policijske uprave Zdravku Kralju koji je krv darovao 103. put. Zahvaljujem svima koji su se odazvali na dobrovoljno darivanje krvi, iako je ove godine zbog krizne situacije COVID-19 odaziv bio manji, a sve se odradilo se uz poštivanje potrebnih epidemioloških mjera. Ujedno, upućujem najiskrenije čestitke svim policijskim službenicima i zaposlenicima policijske uprave povodom obilježavanja blagdana Svetog Mihovila, zaštitnika hrvatskih policajaca. Čestitke upućujem i umirovljenim djelatnicima naše Policijske uprave. Čestitam svima na osobnom odricanju i uloženom trudu tijekom godine. Ponosan sam na sve ostvarene rezultate koje smo zajedničkim snagama realizirali i na tome vam se iskreno zahvaljujem. Očekujem da i dalje ostanemo odgovorni, profesionalni, savjesni i na usluzi građanima naše županije te da isto tako uspješno savladamo izazove, odgovornosti i zadaće koje nam predstoje. Smatram da smo uspješno, spremno i razmjerno odgovorili na izazove koji su stavljeni pred nas u ovoj kriznoj COVID-19 situaciji. Naposljetku, posebno bih zahvalio medijima koji su nas pratili s povjerenjem te nadodao kako nam je cilj odgovornim i transparentnim pristupom otvarati vrata i u daljnjoj suradnji s medijima.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook