Prethodni članak
Sljedeći članak

Na sustav javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda koji je u izgradnji, do 2023. priključit će se novih 10.000 kućanstava

Izgradnjom dvaju postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda pročistit će se sve prikupljene otpadne vode javnog sustava odvodnje i iz septičkih jama s cjelokupne konačne aglomeracije Zabok i Zlatar


Na području Zagorja trenutno se provodi najveći projekt vodnokomunalne infrastrukture, čiji je investitor Zagorski vodovod. Izgradnja novog sustava javne odvodnje i dva uređaja za pročišćavanje otpadnih voda uvelike će pridonijeti poboljšanju komunalnog standarda, znatnom smanjivanju opasnosti od onečišćenja podzemnih voda, poboljšanju zdravlja, zdravstvenim i ekološkim uvjetima i očuvanju kvalitete vode rijeke Krapine i drugih vodotoka.

Četiri grada i 10 općina
Područje projekta uključuje gradove Zabok, Oroslavje, Donju Stubicu i Zlatar te općine Veliko Trgovišće, Bedekovčinu, Sveti Križ Začretje, Mače, Stubičke Toplice, Gornju Stubicu, Mariju Bistricu, Zlatar Bistricu, Konjščinu i Lobor. -Projektom „Izgradnja sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda sustava odvodnje Zabok i sustava odvodnje Zlatar“ predviđena je izgradnja ukupno 167 km novih gravitacijskih kolektora, 4,73 km tlačnih cjevovoda, 60 crpnih stanica, 53 preljeva i ostalih hidrauličkih građevina, 78 prijelaza, 5.875 priprema za kućne priključke te sanacija 12,35 km postojećeg kolektora. Predviđena je izgradnja dvaju velikih postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV Zabok 36.940 ES i UPOV Zlatar Bistrica 14 690 ES, III. stupnja pročišćavanja) te postrojenja za solarno sušenje mulja – ističe direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić.

Financiranje
Projekt se sufinancira sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Europskog fonda za regionalni razvoj. Procijenjena vrijednost Projekta iznosi 598.099.185,26 kn, ukupni prihvatljivi troškovi procijenjeni su u iznosu od 478.479.348,21 kn, od čega bespovratna EU sredstva koja su dodijeljena Zagorskom vodovodu d.o.o. kao Korisniku iznose 321.355.962,44 kn, što je najveći mogući iznos sufinanciranja ukupno procijenjene vrijednosti prihvatljivih izdataka projekta. - Izgradnjom dvaju postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda pročistit će se sve prikupljene otpadne vode javnog sustava odvodnje i prikupljene otpadne vode iz septičkih jama s cjelokupne konačne aglomeracije Zabok i aglomeracije Zlatar. Ovaj važan Projekt doprinijet će povećanju priključenosti na sustav javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda za približno dodatnih 10.000 kućanstava. Izgradnjom sustava predviđeno je povećanje stupnja priključenosti stanovništva u aglomeraciji Zabok s 50% na 88%, a u aglomeraciji Zlatar s 33% na 79 %, uključujući i 100% priključenje industrije – istaknuo je o značaju Mihovilić.

Besplatni priključak
Po dovršetku Projekta, priključenje će biti moguće za sva kućanstva i druge objekte koji se nalaze na području koje je obuhvaćeno Projektom, a u okviru provedbe EU projekta, Zagorski vodovod d.o.o. korisnicima osigurava besplatni priključak na mrežu javne odvodnje od spoja na uličnoj mreži do kontrolnog okna, a uključen je i trošak kontrolnog okna. Uobičajeno, bez EU sufinanciranja, svi troškovi izgradnje priključka idu na teret korisnika, no u ovom slučaju korisnici će imati samo trošak izgradnje interne instalacije – dodao je Mihovilić.

Rok 2023.
Razdoblje provedbe Projekta je od 1. siječnja 2014. godine do 30. lipnja 2023. godine. Projekt se provodi kroz deset aktivnosti. Dosad je u sklopu aktivnosti nabave opreme, nabavljeno specijalno vozilo za odvodnju, koje je u punoj funkciji. Pri kraju su radovi sanacije Glavnog kolektora G. Stubica – Oroslavje, radovi na izgradnji sustava odvodnje Aglomeracije Zabok (faza II), započeli su u rujnu prošle godine, dok je za radove Aglomeracije Zabok (faza I) i Aglomeracije Zlatar, izvođač uveden u posao u srpnju ove godine te su u tijeku pripremni radovi. Postupak javne nabave za radove izgradnje postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda (PPOV Zabok i PPOV Zlatar) je u završnoj fazi te se predviđa uskoro sklapanje ugovora. Pri kraju su i aktivnosti rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, a paralelno s ugovorima o radovima, realiziraju se i aktivnosti upravljanja projektom, nadzora te promidžbe i vidljivosti. Odlukom Vlade, ovaj je projekt proglašen strateškim investicijskim projektom RH.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook