Prethodni članak
Sljedeći članak

MARKOTIĆ: 'Britanski soj je preuzeo cijelu Europu'


Današnja brojka novooboljelih je 2698, prošli tjedan 2599, a tjedan dana prije toga 2362 novooboljela. U odnosu na prošli tjedan u ovom tjednu bilježi se povećanje od 32 posto oboljelih, rekao je Krunoslav Capak.

Hrvatska je po incidenciji na 21. mjestu u Europskoj uniji, dodao je, dok je po stopi smrtnosti Hrvatska na 17. mjestu.

Stiže 1.805.000 doza Pfizera
Govorio je i o cjepivu. “Pfizer nam je povećao dostupnost cjepiva. Od četvrtog tjedna travnja te doze će nam biti značajno veće, već tada ćemo dobiti gotovo 100 tisuća doza, u svibnju dobivamo 175 tisuća doza, i u lipnju 200 tisuća doza tjedna. Primit ćemo ukupno 1,805 milijuna doza do kraja lipnja”, rekao je Capak, prenosi  N1.

Dogovori s veledrogerijama

Obratio se i ministar zdravstva, Vili Beroš. “Postignuti su dogovori s veledrogerijama oko rješavanja duga. Dio duga je otplaćen, dogorena je i dinamika otplate do kraja godine čime je osigurana isporuka lijekova do kraja godine. Moja isprike svima koji su se zabrinuli”, rekao je Beroš, dodavši da ga, kad je cijepljenje u pitanju, veseli ono što je rekao Capak.

“Naš bolnički sustav jest opterećen, neke bolnice smanjuju hladni program da bi se mogle posvetiti pacijentima s koronom. Ajmo svi skupa napraviti to da ne dolazi do porasta rasta zaraženih i hospitaliziranih”, poručio je Beroš.

Dominira britanska varijanta
Alemka Markotić rekla je da je britanska varijanta koronavirusa dominantna u Europskoj uniji. “Jasno je da je britanska varijanta u cijeloj Europi pa više ne treba raditi ni sekvenciranje. Južnoafrička se kreće na oko 5 posto, a brazilska, za koju se misli da bi mogla ugrožavati i cijepljenje, ona je pod kontrolom, Italija ima do 5 posto, a recimo Portugal ima nula posto, oni su zaustavili i letove s Brazilom. Sve zemlje Europe bilježe značajno manji pobol osoba starijih od 80 godina i to se vezuje s manjom smrtnošću”, rekla je Markotić.

O mjerama
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je mjere. “Jučer smo donijeli produžetak mjera na nacionalnoj razini, u kojima nema promjena u odnosu na mjere koje su bile protekla dva tjedna. Jučer su zatražili strože mjere u Brodsko-posavskoj županiji, a produžili smo mjere u Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj i još nekima. Dubrovačko-neretvanska je zatražila novu mjeru koja se odnosi na Trpanj, kojom je predloženo blago ublažavanje mjera kojom se predlaže rad ugostiteljskih objekata na otvorenom do 19 sati.”, rekao je Božinović.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook