Prethodni članak
Sljedeći članak

Od ponedjeljka se ponovno otvara COVID odjel u Krapinskim Toplicama

Što se tiče nastave, naša županija ostaje na principu kao i do sada. – Svi učenici osnovnih škola idu u školu po modelu A, završni razredi srednjih škola i maturanti također, a ostali u kombinaciji A i C modela odnosno modela B


Župan Željko Kolar na konferenciji županijskog Stožera civilne zaštite izvijestio je da od ponedjeljka u bolnici u Krapinskim Toplicama ponovno počinje raditi COVID odjel. - Moramo rasteretiti OB Zabok, kroz ovaj tjedan je bolnica u Krapinskim Toplicama sve pripremila da od ponedjeljka može primati prve pacijente – rekao je župan.

Što se tiče nastave, naša županija ostaje na principu kao i do sada. – Svi učenici osnovnih škola idu u školu po modelu A, završni razredi srednjih škola i maturanti također, a ostali u kombinaciji A i C modela odnosno modela B – rekao je župan. Dodao je da je trenutno 25 covid pozitivnih učenika, 12 u osnovnim i 13 u srednjim školama, a niti u jednoj školi nema više od 3 zaražena učenika, pa epidemiološki uvjeti dozvoljavaju da djeca idu u školu.

Ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Željka Žnidarić rekla je da se COVID odjel otvara u ponedjeljak na istom mjestu kao i ranije. – Kroz tjedan smo otpustili neke pacijente s ortopedske rehabilitacije, a ostale premijestili u bolnicu u Stubičke Toplice. U ponedjeljak ćemo primiti 5 pacijenata, u utorak 5, a dalje ovisno o razvoju situacije. Pacijenti na rehabilitacije, preglede i dijagnostičke postupke i dalje mogu redovno dolaziti – rekla je ravnateljica.

Ravnatelj OB Zabok Tihomir Vančina rekao je da se brojke zadnjih 10 dana povećavaju, a u bolnici su većinom osobe mlađe životne dobi, 50 do 60 godina. – To je zabrinjavajuće, kliničke slike su teže kod mlađih pacijenata. Konstatno imamo 40 do 50 bolesnika, u sredini smo trećeg vala i očekujemo povećanje broja pacijenata. Jučer smo ih zaprimili čak 8. Stoga smo zatražili pomoć bolnice u Krapinskim Toplicama. I dalje radimo sve redovno što smo radili i u necovid uvjetima, ali zbog situacije s obzirom na broj novozaraženih, od kojih 10 do 15 posto završi u bolnici, očekujemo povećanje – rekao je Vančina.

 

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo KZŽ Tomislav Jadan govorio je o cijepljenju. Što se prve faze tiče, prvom dozom je je cijepljeno 2167 djelatnika u zdravstvenom sustavu, drugom 1737, dakle ukupn 3863 doze su utrošene, a u domovima za starije 1758 prvom dozom, 1433 drugom dozom, dakle ukupno je utrošeno 3191 doza. Prva faza još traje, rekao je Jadan.

-U drugoj fazi, koja obuhvaća cijepljenje starijih od 65 te kroničnih bolsenika, u ovom tjednu smo ukupno distribuirali 2516 prvih te 922 druge doze, ukupnp 3438. Do sada smo ukupno svih tih doza uspjeli  distribuirati 16854. Najavljeno nam je da idući tjedan stiže 3000 doza, od čega 1700 Pfizera i 1300 AstraZenece, a najavljuje se za dalje još veći broj doza – rekao je Jadan.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook