Prethodni članak
Sljedeći članak

Mario Celinić kreće u osvajanje vrha svijeta: Na Mt. Everestu zavijorit će zastava Bajke na dlanu

To je jedna fantastična stvar, a Mario je jedan fantastičan čovjek s 'holivudskom' pričom i karijerom. Ovo je ujedno odlična promocija Zagorja, naše Bajke na dlanu, rekao je župan Željko Kolar i poželio sretan put


Član Ronilačkog kluba Zaron Mario Celinić 1. travnja kreće u pokušaj osvajanja Mount Everesta, „krova svijeta“, Uspije li mu doći do vrh Mt.Everesta, bit će šesti Hrvat u povijesti koji se popeo na Everest. Prije polaska na put, sretan put poželio mu je župan Željko Kolar.

- To je jedna fantastična stvar, a Mario je jedan fantastičan čovjek s holivudskom pričom i karijerom. Ovo je ujedno odlična promocija Zagorja i naše Bajke na dlanu. Ispratili smo ga s jednim skromnim poklonom i ogromnom željom da dobijemo fotografiju s vrha svijeta. Marija sa zastavom naše Bajke na dlanu koja će ostati na vrhu svijeta izjavio je župan.


Mario je uspješan poslovni čovjek, član Ronilačkoh kluba Zaton iz Krapinskih Toplica, a ovo je projekt nazvan Iz dubine u visine. Mario Celinić je zahvalio županu na prijemu. -Ta ekspedicija na vrh svijeta krenula je iz 40 m dubine, pa ćemo se penjati na vrh svijeta, tako da će biti malo veća razlika u altituri. Do sada sam osvojio ta 4 najveća vrha po kontinentima, Antarktiku, Afriku, Južnu Ameriku, Europu, a cilj mi je popesti 7 najviših vrhova po kontinentima i time stati rame uz rame Stipi Božiću, koji je izveo izniman pothvat, iako se ja ne mogu mjeriti s njegovim uspjesima. Želim potaknuti ljude da se počnu baviti sportom i krenu nekim svojim oduškom od problema i briga na neko brdo ili u neku dubini, jednako je zadovoljstvo – rekao je Mario Celinić.


Na novinarsko pitanje koliko traju pripreme za jedan takav uspon, Celinić je rekao da pripreme za najviši vrh svijeta traju cijeli život. - Fizičke pripreme traju meni kraće jer sam cijeli život sportaš, otprilike neka 2,3 mjeseca iznimno treniram svaki dan fizički, a psihički se pripremam već duže vrijeme. Za samu planinu ne postoje nikakve pripreme, planina će odlučiti kada dođem gore da li će mi dopustiti uspon na vrh ili neće. Meni je iznimna čast uopće da mi je omogućeno da krenem prema vrhu – kaže.


Što se tiče procedura zbog COVID – a, Mario Celinić rekao je da po dolasku u Nepal prvo slijedi karantena. – Drugo sve je isto kao prije, osim što ćemo u baznom kampu biti malo izoliraniji jedni od drugih i kod penjanja. Spavat ćemo sami u šatorima u kojim se inače spava po dvoje, ali drugo sve je isto. Period uspona na vrh je otprilike mjesec i pol dana aklimatizacije, priprema, staza, probavanja… Krećem iz Zagreba 1. travnja. Neće biti moguće prije 10. ili 15. svibnja krenuti prema vrhu, ali to će sve odlučiti vrijeme i planina – pojasnio je Celinić. Želimo mu sretan!


Mario je član Kluba podvodnih aktivnosti Zaron, sa sjedištem u Krapinskim Toplicama, koji osim u Krapinsko - zagorskoj županiji djeluje i na području cijele Republike Hrvatske. U veljači 2018. godine uspeo se na Kilimandžaro (5 895 m), najviši afrički vrhU lipnju 2018. godine bio je na Mont Blancu (4810 m, najviši vrh Europe)U srpnju 2018. godine na Elbrusu (5642 m, najviši vrh na europskom kontinentu). U veljači 2019. godine se popeo na Aconcaguu (6 960 m), najviši vrh Anda i najvišu točku Južne Amerike. U prosincu 2019. godine stajao je na Mt. Vinsonu (4 892 m), najvišem vrhu Antarktike. Osim Stipe Božića jedini je Hrvat koji se popeo na Vinson. Sportom se bavi više od dvadeset godina, ljubitelj je motora. Desetak je godina trenirao MMA, pet godina se u borilačkim sportovima natjecao. “Krenuo sam lagano s boksom, a završio na ultimate fight. Uživao sam u tome jer sam puno učio, učenje mi je bilo veliko veselje. Svladati novu borilačku vještinu za mene je bio veći uspjeh negoli pobjeda na natjecanju. Tako je i s penjanjem, ako nešto ne popnem do vrha ne smatram da nisam uspio“, kaže Mario o sebi. Mario je i uspješan poduzetnik – suvlasnik je lanca kafića Allegri cafe, zapošljava 180 ljudi.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook