Prethodni članak
Sljedeći članak

Kućice za knjige nalik onima za ptice osvajaju Zagorje

Maja Vukina Bogović, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice "Antun Mihanović" u Klanjcu


Projekt je započeo 2018. godine s prve tri kućice koje smo postavili u Klanjcu, prema ideji Snježane Horvatin i Mirjane Čelec, a oslikala ih je Adrijana Čelec. Ideja mi se kao ravnateljici jako svidjela, pa smo odlučili projekt proširiti i na općine na čijem prostoru Gradska knjižnica Klanjec djeluje. Sličan projekt provodi se u svijetu pod nazivom „Little Free Library“, a ovog ljeta primijetila sam da duž naše obale ima dosta ovakvih kućica. Drago mi je da sada, eto, kućice za knjige imamo i u Zagorju – rekla je ravnateljica Gradske knjižnice Klanjec Maja Vukina Bogović. Kućice su postavljene na mjestima gdje je velika fluktuacija ljudi, kao što su parkovi i mjesta gdje su klupe, pa prolaznici mogu sjesti i čitati. Kućice su drvene, zaštićene od vremenskih uvjeta, u njih stane oko tridesetak knjiga, a oslikane su šarenim, veselim motivima.

– Novih šest kućica oslikali su članovi Likovne udruge „Oton Iveković“, a za dvije kućice koji su otišle u Kumrovec, Općina je izrazila želju da ih tamo oslikaju djeca. Sve kućice su lijepo oslikane, napunjene knjigama za sve uzraste i poslane na odredište. Tijekom toplijih mjeseci može se vidjeti kako bake čitaju svojim unucima. Knjige se mogu posuditi, darovati ili razmijeniti – rekla je ravnateljica knjižnice u Klanjcu. Komentari građana su izuzetno pozitivni, kaže Maja Vukina Bogović, a neki i žale što kućica nema još i više i na više mjesta kao što su npr. Terme Tuhelj. – Svakih par mjeseci kućice se obilaze kako bismo vidjeli kakvo je stanje knjiga. Tad stare knjige vadimo van i stavljamo novih 20 do 30 knjiga. Uglavnom, knjige se cijelo vrijeme koriste. Ovakav način popularizacije knjige i čitanja jako je dobar jer na neki način približavamo knjigu i čitanje i onim građanima koji nemaju naviku odlaska u knjižnicu. Na ovaj način omogućili smo svima da iz znatiželje otvore vrata kućice, provire što ima unutra i pronađu nešto za sebe – kaže ravnateljica.

Što se popularizacije čitanja tiče, još prije deset godina Gradska knjižnica Klanjec pokrenula je projekt namijenjen najmlađima: – Svoj novorođenoj djeci na području naše četiri općine i u Gradu Klanjcu omogućujemo besplatnu članarinu do treće godine. Neke općine koriste ovu pogodnost, neke nažalost ne, ali vjerujem da će se i to u budućnosti promijeniti. Ovo je vrlo važno, jer iskustvo je pokazalo da djeca kojima roditelji posuđuju i čitaju knjige do treće godine, kasnije i sama postanu korisnici knjižnice – zaključila je Maja Vukina Bogović.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook