Prethodni članak
Sljedeći članak

Svake godine u Kinu Krapina prikaže se stotinjak naslova, a godišnje bilježi preko 15 tisuća gledatelja

Krapinčani su prve susrete s filmom imali zahvaljujući putujućim kino - prikazivačima, a prva kinooprema u Krapini nabavljena je 1923. godine


Krapina ima zaista dugu kinoprikazivačku tradiciju, već od samog početka prošloga stoljeća kada su Krapinčani prve susrete s filmom imali zahvaljujući putujućim kino-prikazivačima, a prva kinooprema u Krapini nabavljena je 1923. godine. Od tada kino u Krapini, uz nekoliko kraćih pauzi, djeluje mijenjajući povremeno svoj naziv na nekoliko lokacija u gradu. - Pučko otvoreno učilište Krapina osnovano je 1961. godine, a uz obavljanje kino djelatnosti, provodi obrazovnu i muzejsko - galerijsku djelatnost te niz drugih aktivnosti na području kulture. Nakon što su kinoprikazivačku djelatnost potpuno preuzele multipleks dvorane otvorene u gotovo svim većim gradovima, u Krapini se kino ugasilo 2005. godine zbog dotrajale opreme koja više nije mogla prikazivati filmove nove produkcije. Nakon 11 - godišnje pauze Kino Krapina je digitalizirano zahvaljujući sredstvima koje je osigurao Grad Krapina te krajem 2016. godine ponovo otvara publici svoja vrata – kaže ravnateljica POU Krapina Grozdana Pavlović.



Zbog izuzetnog velikog interesa publike, u lipnju 2018. godine Kino Krapina počinje prikazivati filmove i u 3D formatu. Sredstva za nabavu opreme tada su osigurana od strane Ministarstva kulture za koja je aplicirano na Javni poziv javnih potreba u kulturi. Tom prilikom je nabavljena i oprema za prikazivanje filmova na otvorenom i u Maloj dvorani. - U želji da gledateljima ponudimo što bolji doživljaj kinoprojekcija, vrlo je važno neprestano obnavljati i unapređivati opremu. S tim u vezi, prošle smo godine aplicirali na Javni poziv javnih potreba u kulturi Ministarstva kulture te nam je odobreno 200.000 kuna čime ćemo nabaviti dodatnu opremu pri čemu posebno treba istaknuti nabavu novog projekcijskog srebrnog 3D rolo platna s elektromotornim mehanizmom – ističe ravnateljica. Projekcije za djecu i odrasle odvijaju se vikendima.

Zastupljeni su novi naslovi svih žanrova tako da svatko može pronaći nešto za sebe, od dječjih filmova, animiranih, akcijskih, trilera, drama, komedija, avanturističkih, horora itd. - Moram napomenuti da sada u Krapini možemo pogledati filmove u istom terminu u kojem oni premijerno izlaze u sva svjetska kina. Organiziraju se projekcije filmova na otvorenom u sklopu projekta “Ljeto u Krapini”, promocije filmova uz gostovanje glumaca (film Anka, dijelom sniman u Krapini, Kerekešev film Ufuraj se i pukni), tematske večeri (večer vatrogasaca), a mladima pokušava približiti svijet filma na velikom platnu kroz projekt lektira u kinu i kazalištu pri čemu želim istaknuti izuzetno dobru suradnju sa školama u Krapini i okolici. Uoči Tjedna kajkavske kulture u Krapini je organizirano autokino. Film se prikazuje na velikom Airscreen platnu, uz zvuk koji se hvata radijskim prijemnikom u automobilu preko zasebne radijske frekvencije. Do sada je organizirano već tri godine zaredom, a svake godine dolazi sve veći broj posjetitelja.

Kino Krapina domaćin je i dvaju filmskih festivala. „KIKI festival“ prikazuje kratkometražne filmove namijenjeni djeci i mladima, a program je prema uzrastu publike podijeljen na filmove za predškolsku dob (4 – 6 godina starosti) i školsku dob (niži razredi osnovne škole). Sa svrhom razvoja aktivne filmske publike, s djecom se nakon projekcija organiziraju vođeni razgovori o pogledanim filmovima. „Festival prava djece“ u listopadu, odnosno studenom potiče stvaralaštvo djece i mladih, filmsku umjetnost te jednaka prava i šanse za svu djecu, a posebno je usmjeren na prava djece i mladih i na dostupnost kulturnih sadržaja svoj djeci i mladima. Sve projekcije prilagođene su osobama s oštećenjem vida i sluha. Učenicima osnovnih i srednjih škola na Festivalu mogu vidjeti stvaralaštvo svojih vršnjaka na velikom ekranu u sklopu programa Školski objektiv (stvaralaštvo učenika osnovnih škola) i Mislim, dakle snimam (stvaralaštvo učenika srednjih škola, međunarodna selekcija).

- Kino Krapina je od 2018. godine član Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača koja okuplja 44 kinoprikazivača iz cijele Hrvatske okupljenih kako bi ojačali položaj neovisnih kina unutar same filmske djelatnosti te razvijali filmsku kulturu u svim njezinim oblicima diljem Hrvatske. U suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom provodimo brojne zajedničke programske aktivnosti u kojima sudjeluju svi ili dio članova Mreže. U Kinu Krapina tako obilježavamo Svjetski dan audiovizualne baštine, Dan neovisnih kina, Dane smijeha, Ženijalne dane, Ljeto u Mreži prikazujući filmove hrvatske, europske, odnosno svjetske produkcije u okviru art programa. Svake godine u Kinu Krapina prikaže se stotinjak naslova, a godišnje bilježi preko 15 tisuća gledatelja – zaključuje Grozdana Pavlović.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook