Prethodni članak
Sljedeći članak

Kreće brendiranje autohtonih zagorskih sorti vinove loze: 'Radit će se posebna etiketa'

Predstavljeni su rezultati mjera koje je za poticanje poljoprivredne proizvodnje prošle godine provela Krapinsko – zagorska županija


Koliko je Krapinsko – zagorska županija prošle godine izdvojila sredstava kroz mjere poticanja poljoprivredne proizvodnje i kakvi rezultati proizlaze iz toga, predstavljeno je danas na konferenciji za medije u Krapini. Sredstva za poljoprivredu bila su namijenjena u iznosu od 8,8 milijuna kuna. – Od toga je iz vlastitih sredstava bilo 2,5 milijuna kuna, kroz mjere u poljoprivredi koje smo proveli te 5 milijuna kuna sredstava namijenjenih za naknadu štete od tuče – pojasnila je Sanja Mihovilić, pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu.

Provedene mjere i natječaji

Istaknula je kako je tijekom protekle godine provedeno 10 natječaja, kroz koje je odobreno 2,5 milijuna kuna za 257 korisnika. Provedeni su natječaji za potpore poljoprivrednim udrugama, za modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednika, za uzgoj zagorskog purana, zatim potpora za pripremu projektne dokumentacije, potpora za povećanje ekološke proizvodnje, potpore za stočarstvo, za očuvanje pčelinjeg fonda, za zaštitu višegodišnjih nasada od padalina, zatim potpora za povećanje poljoprivredne proizvodnje te mjera promocije. Kroz ove natječaje, dobivenim sredstvima korisnici su nabavljali opremu za preradu proizvoda, berače, rashladne komore, povećavali proizvodnju, nabavljali goveda i junice, očuvali pčelinje zajednice, okrupnjavali zemljišta, kupovali plastenike, sadili voćnjake te radili na promociju i brendiranju vlastitih proizvoda.

Manifestacije i promocija

-Održavali smo i sudjelovali na sajmovima i manifestacijama, na njih sedam imali smo 370 izlagača te smo uložili sredstva od 554 000 kuna. Radi se o izložbi zagorskih vina, Štruklijadi, Međunarodnoj izložbi bučinog ulja, Sto posto zagorsko, Babičini kolači te Ocjenjivanje i izložba meda – pojasnila je Mihovilić, dodavši kako će se te manifestacije, ali i neke koje se nisu održavale zbog korone, održati i ove godine. Županija potiče i proizvode zaštićene na europskoj razini, zagorske štrukle, mlince, purana i bagremov med, a najveći broj certificiranih proizvođača imamo kod mlinaca, njih osam. – Dobitnike zlatnih medalja bučinog ulja na natjecanju u Varaždinu, njih troje, slali smo na svjetsko natjecanje u Bruxelles, na proljeće ćemo imati rezultate, a slično smo i prošle godine odradili za sedam vinara, čije smo uzorke vina slali u London – rekla je Mihovilić. Dodala je i kako je Županija sa 103 tisuće kuna poduprla rad Skloništa za životinje, što će nastaviti i ove godine, a proveden je i program Školskog mednog dana. - Ove godine nastavljamo s mjerama razvoja poljoprivredne proizvodnje, za što je u planu 349.500 eura kroz 11 mjera, nova mjera bit će potpora za kupnju loznih cjepova autohtonih sorti vinove loze – najavila je Mihovilić.

Godina kakva se ne pamti

Župan Željko Kolar posebno se osvrnuo na elementarnu nepogodu tuče koja je pogodila Krapinsko – zagorsku županiju, a nakon toga i suša, rekavši da ni najstariji poljoprivrednici ne pamte da bi takve dvije elementarne nepogode u jednoj godini nanijele toliko štete u poljoprivredi. - Zahvala ministarstvu i Vladi na naknadi štete, ovo je prvi puta da je jedan ozbiljniji iznos nadoknađen za štete poljoprivrednicima, negdje oko 54 posto. Ukupan iznos štete je 9,3 milijuna kuna, mi smo dobili 5 milijuna i 57 tisuća povrata za 347 korisnika od 369 zahtjeva – rekao je župan.

Zaštita autohtonih sorti

Osvrnuo se i na projekt zaštite i revitalizacije autohtonih sorata vinove loze. – Potpisali smo sada već četvrti ugovor, napravili smo monografiju autohtonih sorata KZŽ, a sada nakon niza godina, suradnje s Agronomskim fakultetom i Trgocentrom, došli smo u poziciju da možemo raspisati mjeru Potpora za kupnju loznih cjepova autohtonih sorata vinove loze za podizanje nasada autohtonih sorata vinove loze. Za tu namjenu smo osigurali 30 tisuća eura. To znači da je  potpora po 1 euro za 30 tisuća čokota, jer je procjena je da će biti 2 eura jedna sadnica, dakle 50 posto potpore. S obzirom na matičnjak koji funkcionira u Trgocentru, mi ćemo taj iznos povećati na 60 tisuća eura u 2024. godini i na 80 tisuća eura u 2025. godini. To znači da ćemo 2024. imati na raspolaganju 60 tisuća čokota i 2025. 80 tisuća čokota, s time da smo angažirali određene stručnjake koji će nam pomoći i raditi promociju naših autohtonih sorata vinove loze – naglasio je Kolar. Radit će se na posebnoj etiketi, brendiranju, prezentaciji. – Sam Trgocentar ima zasađeno 27 tisuća čokota tih sorata, imamo Sokol u Klanjcu koji već duže vrijeme egzistira na tržištu i sada je došlo vrijem da i s konkretnim mjerama sadnje možemo intervenirati – rekao je župan. Već je odrađen sastanak s najvećim zagorskim hotelijerima i ugostiteljima te proizvođačima da se povežu i da svi oni u svojoj ponudi imaju autohtone sorte, a krenut će se i u europsku zaštitu tih autohtonih sorti. - Pripremit ćemo ove godine dokumentaciju, a onda ćemo 2024. i 2025. ići u zaštitu. Vjerujem da je to realan rok – rekao je župan, dodavši da je u planu i prezentacija autohtonih vina u Bruxsellesu, koja se do sada nije realizirala zbog pandemije.

Povećanje sredstava svake godine

-Ispunili smo obećanje, ponovno smo povećali 10 posto ukupan proračun za poljoprivredu iz vlastitih sredstava, to ćemo to raditi i 2024. i 2025., a to znači da ćemo u četverogodišnjem mandatu povećati ukupan iznos bespovratnih sredstava za mjere u poljoprivredi za 40 posto, i svake godine smo s obzirom na zainteresiranost naših proizvođača za određene mjere, bez obzira na iznos koji smo predvidjeli, pronalazili sredstva i osiguravali dodatna sredstva da bi što veći broj poljoprivrednika dobio bespovratnu potporu – naglasio je Kolar. Također, istaknuo je da je Krapinsko – zagorska županija jedna od onih u kojima raste broj proizvođača ekološke proizvodnje i povećava se broj proizvoda koji se proizvode na ekološki način. - Zbog toga smo osigurali i posebnu mjeru samo za ekološku proizvodnju, 45.000 eura. Pozivam sve naše poljoprivrednike i poljoprivrednice da se javljaju na naše mjere ruralnog razvoja. 81,5 posto zahtjeva ocijenili pozitivnim i poljoprivrednici su dobili bespovratna sredstva. Svi zajedno očekujemo da imamo neku normalnu godinu i to želimo svim poljoprivrednim proizvođačima – zaključio je župan Kolar.

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook