Prethodni članak
Sljedeći članak

KZŽ je postala prva županija sigurna za žene: 'Danas je pred nama pitanje o kojem ne bismo trebali raspravljati u 21. stoljeću'


Svakog 22. rujna obilježavamo Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen kada su na taj dan 1999. godine na Općinskom sudu u Zagrebu tijekom brakorazvodne parnice ubijene tri žene, a djelatnica suda je teško ozlijeđena. Cilj obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama je osvijestiti i senzibilizirati društvo na problematiku nasilja nad ženama, nasilja u obitelji. Svako nasilje nad ženama (psihičko, tjelesno, spolno i ekonomsko nasilje) je neprihvatljiv oblika ponašanja jer predstavlja kršenje temeljnih ljudskih prava.

Krapinsko - zagorska županija prva je hrvatska županija koja je prihvaćanjem europske rezolucije postala županija – Sigurno mjesto za žene. Rezolucija je to koja je donijeta na temelju niza dokumenata kako bi borba protiv nasilja nad ženama i rodne diskriminacije bila svedena na minimum. Na početku, valjda još napomenuti kako Europska unija priprema direktivu protiv rodno uvjetovanog nasilja koja će u listopadu ove godine ugledati svjetlo dana i samim time mora ući u hrvatsko zakonodavstvo.

Krapinsko - zagorski župan Željko Kolar podsjetio je kako je KZŽ na svojoj 13. sjednici, 28. lipnja ove godine donijela odluku o prihvaćanju rezolucije, a još 2004. godine osnovala Povjerenstvo za ravnopravnost spolova, 2012. godine SOS telefon, 2015. potpisana je Europsku povelja o ravnopravnosti spolova, 2017. godine osnovano je Savjetovalište za žene, 2018. Županijski tim za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama, a 2020. donijeta odluku o osnivanju javne ustanove Doma za žrtve nasilja ˝Novi početak˝.

- Mi smo u Županiji odavno prepoznali problem s kojim se društvo, nažalost, svakodnevno susreće, a često žmiri ili okreće glavu na drugu stranu. Da li je normalan život ako trpite nasilje iz dana u dan? Kada žena ode iz vlastitog doma toj djeci treba osigurati mjesto u vrtiću, smještaj u šklu i sve ostalo da bi mogli nastaviti normalan život. S jedne strane, pozivam žene da se ohrabre i prijave nasilje, a s druge strane hrvatsko pravosuđe pozivam da ih kažnjava s najvišim mogućim kaznama. Odavno smo rekli da KZŽ ima nultu toleranciju na bilo koju vrtu nasilja, a ono što radimo i što ćemo još intenzivnije raditi je da kroz obrazovne programe djecu odmalena učimo i odgajamo da ni jedna vrsta nasilja nije prihvatljiva. To ćemo proširiti na sportske koletivne, kulturno umjetnička društva kako bi se stvorila atmosfera da nasilje nad ženama nije prihvatljivo, a kroz razno razne aktivnosti i akcije vjerujem da smo skrenuli pozornost na veliki problem koji postoji. Naša županija ugodno je mjesto za svakog pojedinca, za svaku obitelj - poručio je župan Kolar.

Predsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić objasnio je kako je inicijativu vijećnika i vijećnica SDP-a, potpisalo 16 gradova i općina Krapinsko - zagorske županije kao i sama Županija.

- Prvi grad koji ju je usvojio je bio Zlatar, prva općina Stubičke Toplice, a nakon toga i Pregrada, Klanjec, Oroslavje i Zabok, Mače, Krapinske Toplice, Donja Stubica, Konjščina, Radoboj, Đurmanec, Kraljevec na Sutli , Kumrovec, Gornja Stubica, Hrašćina i tu ću stati. Pozivam sve naše županije, gradove i općine da usvoje deklaraciju kao prvi korak snažne poruke da smo progresivni i da pripadamo normalnom, uljudnom, civilizacijskom krugu - poručio je Hajdaš Dončić.

Pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj, pokretač inicijative, hrvatski predstavnik u Odboru regija Europske unije i  potpredsjednik SDP-a Krapinsko - zagorske županije poručio je da kao osoba vjeruje u temeljna ljudska prava jer...

- Danas je ovdje pred nama pitanje o kojem možda ne bismo trebali raspravljati u 21. stoljeću - prava i sigurnost žena. Zastrašujuće brojke kojima smo svjedoci potakle su stranku Europskih socijalista kojeg je i SDP dio da pokrene ovu rezoluciju Sigurno mjesto za žene i potakne gradove, općine, regije da se uključe u borbu kroz 12 konkretnih mjera koje na lokalnom nivou može usvojiti svaka jedinica lokalne samouprave, a to je da se reagira, da imamo nultu toleranciju na nasilja, da radimo na edukacji i prevenciji, da imamo stav da bilo kakva diskriminacija nije dopuštena. Naša je dužnost, kao lokalnih čelika da to pokrenemo. Da li je normalno da danas naša žena, sestra, majka, bilo tko mora brinuti o tome da li će biti sigurna na ulici, u bilo kojem javnom prostoru - plasirao je Vešligaj dok je potpredsjednica SDP-a Valentina Đurek istaknula činjenicu kako smo svjedoci sve većeg porasta fizičkog, verbalnog, ali i ekonomskog nasilja nad ženama i djevojkama.

- Čak 31 posto žena u Europi doživjelo je fizičko nasilje, 5 posto ih je silovano u EU, a oko 50 žena svaki tjedan izgubi život u rodno uvjetovanom nasilju, dok 43 posto njih doživi neki oblik psihološkog nasilja od strane initmnog partnera pri čemu se procijenjuje da se nasilje i dalje u velikoj mjeri ne prijavljuje. Žene doživljavaju nasilje ili uznemiravanje i na radnom mjestu, a poraslo je i nasilje na internetu pogotovo prema mladim ženama i ženama u javnom životu. Nasilje nad ženama, djevojkama i djevojčicama još uvijek je jedan od najčešćih kršenja ljuskih prava i krajnje je vrijeme da učinimo sve što je u našoj moći da to promijenimo - poručila je Đurek i nadovezala se kazavši kako SDP KZŽ, ali i Županijski forum žena čija je predsjednica Sandra Turković, već duži niz godina provodi aktivnosti koje su vezane uz sprečavanje nasilja nad ženama.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook