Prethodni članak
Sljedeći članak

Klub očeva  ''Rastimo zajedno'' u DV Zipkica Zabok


U Dječjem vrtiću Zipkica Zabok proveden je treći ciklus radionica „Klub očeva“ kojeg je uspješno završilo deset očeva. Radionice su dio programa “Rastimo Zajedno“ koji se dugi niz godina kontinuirano provodi u vrtiću u suradnji s Centrom za podršku roditeljstvu Rastimo zajedno. Ciklus se sastoji od četiri radionice pod nazivom „Važnost uloge oca u ranom djetinjstvu“, „O očevima i osjećajima“, „O mamama i tatama“ i „Tata od zanata” u trajanju dva sata. Voditeljice radionica su Karmela Herčko,  odgojitelj savjetnik,  Silvija Dugorepec, psiholog mentor i  Tamara Miletić Damjanović, logoped mentor.

„Klub očeva“ je jedinstvena prilika da očevi kroz razmjenu iskustva, ideja i podrške osvijeste i spoznaju kako žive svoje očinstvo. U tom procesu podupire ih se raznim informacijama i spoznajama  o ostvarivanju njihove važne uloge u djetetovom ranom razvoju. Očeva uključenost, osjetljiva podrška i poticaj u tim prvim godinama djetetovog života daju jedinstven doprinos djetetovom dugoročnom psihosocijalnom razvoju.

Što kažu očevi nakon završenog ciklusa radionica?

Svi su se složili da im je ovo jedno sasvim novo, neuobičajeno, pozitivno i vrlo dragocjeno iskustvo i da bi ovakvih programa podrške roditeljstvu trebalo biti više. Promišljajući o svom očinstvu uz pregršt novih spoznaja, ideja i savjeta uspjeli su stvoriti nove mehanizme, strategije i slično koji će im biti od velike pomoći u daljnjem odgoju djece. Naučili su kako izražavati svoje emocije i pri tom utjecati na djetetove, kako bolje razumjeti dijete i njegove postupke u određenim situacijama, kako strukturirati situacije i postupke u odgoju, kako kvalitetnije provoditi vrijeme s djecom, kako poboljšati komunikaciju i interakciju s djetetom kroz igru i istraživanje te su spoznali da „dijele slične probleme kao i drugi tateki“.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook