Prethodni članak
Sljedeći članak

Pješačenjem obilježen Svjetski dan nepušenja i Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga


U Pregradi je u srijedu obilježen Svjetski dan nepušenja (31. svibnja) i predstojeći Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga (26. lipnja), desetim jubilarnim pješačenjem i sportsko-edukativnim programom za učenike osnovnih i srednjih škola koji ima za cilj promicati zdrave stilove života kao jedan od učinkovitih načina prevencije rizičnih ponašanja i svih oblika ovisnosti kod djece i mladih.

Dvjestotinjak učenika osnovnih i srednjih škola sa područja Krapinsko-zagorske županije organizirano su pješačili iz Pregrade do Planinarskog doma Kunagora.

Radi se o edukativnom programu organiziranom od strane Županijskog povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Krapinsko-zagorske županije u suradnji sa Policijskom upravom krapinsko-zagorskom, Zavodom za javno zdravstvo KZŽ,  Hrvatskom gorskom službom spašavanja, Stanicom planinarskih vodiča Zagorje, Planinarskim  društvom „Kunagora“ Pregrada, Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode KZŽ Zagorje zeleno, Domom zdravlja i Zavodom za hitnu medicinu KZŽ, Društvom Crvenog križa KZŽ, GD Crvenog križa Pregrada, Hrvatskom udrugom medicinskih sestara Podružnica Bedekovčina, te gradom Pregradom.

Okupljanje i polazak sudionika bio je na Trgu Gospe Kunagorske u Pregradi, odakle su učenici pješačili oko 60 minuta šumskim stazama do Planinarskog doma Kunagora uz stručno vođenje članova Planinarskog društva „Kunagora“ Pregrada i Stanice planinarskih vodiča Zagorja, Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), te djelatnika Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode KZŽ Zagorje zeleno.

Aktivnim sudjelovanjem Policijske uprave krapinsko-zagorske u organizaciji i provedbi pješačenja željelo se javno naglasiti jedan od ciljeva mnogobrojnim aktivnosti u prevenciji razvoja ovisnosti kod djece i mladih koje provodi Policijska uprava krapinsko-zagorska - razvijanje negativnog stava mladih prema sredstvima ovisnosti i stavljanje naglaska na važnosti zdravih stilova života kod mladih, kao i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena (prilika da se učenike osnovnih i srednjih škola županije još jednom podsjeti i na poruke nacionalnog preventivnog programa „Zdrav za 5“ - "NE drogi, NE alkoholu i NE igrama na sreću" koji se provodi u školama na području županije.

Tijekom druženja s policijskim službenicama kod Planinarskog doma Kunagora učenici osnovnih i srednjih škola imali su priliku koristiti tzv ‘‘pijane" naočale koje simuliraju stanje alkoholiziranosti i stanje pod utjecajem droga te osjetiti dezorijentiranost, nesigurnost u koraku i smanjene koordinacije koji nastaju zbog konzumiranja alkohola i droga.

Ujedno je to bila i prilika da se sudionici druženjem s policijskim službenicima upoznaju s policijskim zvanjem, što sve policija radi, kojih sve rodova ima u policiji, kako se educirati za zvanje policajac/policajka odnosno o raspisanim natječajima Ministarstva unutarnjih poslova Natječaj za Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka, te natječaj za upis u III. razred Policijske škole „Josip Jović“ u sklopu kampanje „Postani policajac/policajka“.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook