Prethodni članak
Sljedeći članak

Kekec upoznaje Hlapića

U petak je u OŠ Lijepa naša obilježen završetak jednogodišnjeg međunarodnog projekta pod nazivom „Mašta može svašta – Domišljiji ni meja“ u suradnji s Osnovnom školom Gornja Radgona iz Slovenije


Projekt koji je tijekom ove školske godine povezao tuheljsku osnovnu školu s osnovcima iz slovenske Gornje Radgone ovoga je petka uspješno dovršen posjetom gostiju iz Slovenije Tuhlju.

Cilj projekta bio je upoznati književno djelo susjedne države, a zatim kroz različite istraživačke i stvaralačke tehnike izraziti svoje doživljaje i viđenje djela. Učenici 4. i 6 razreda su pod vodstvom učiteljice Ane Šuper, pedagoginje Natalije Knezić Medvedec i učiteljice Ljiljane Žegrec upoznali Kekeca, a njihovi kolege iz Slovenije šegrta Hlapića.

Tako su kroz dva klasična predstavnika književnosti dviju susjednih država, učenici imali priliku osjetiti duh drugog jezika, kulture i književnosti, ali i upoznati svoje vršnjake.

Učenici i mentori sreli su se dva puta u sklopu projekta, prvi puta u veljači u Gornjoj Radgoni, a drugi puta u Tuhlju gdje je grupa učenika 5. razreda iz Gornje Radgone bila u pratnji učitelja Damijana Soveca, voditelja projekta na slovenskoj školi, zatim ravnatelja Dejana Kokola i pomoćnice ravnatelja, Silve Vračko.

Slovenski i hrvatski vršnjaci bili su vrlo kreativni u istraživanju književnih likova

U petak su gosti iz Slovenije stigli u posjet Zagorju. Nakon obilaska Muzeja krapinskih neandertalaca, u školi je organiziran prikaz cjelokupnih aktivnosti ostvarenih u obje škole. I slovenski i hrvatski vršnjaci bili su vrlo kreativni u istraživanju književnih likova: kroz glazbenu, filmsku i likovnu umjetnost; u oblikovanju straničnika za knjige, kroz strip i izradu mozgalica i rebusa te izradu zajedničkog loga projekta koji je otisnut na majicama i šalicama za sve sudionike projekta kao suvenir – uspomena na zajednički projekt.

Ravnatelj osnovne škole iz Gornje Radgone, Dejan Kokol pozdravio je učenike te istaknuo da mu je posebno drago da su se kroz učenje oni ujedno i upoznali te družili. Ravnateljica tuheljske osnovne škole, Snježana Romić istaknula je vrijednost ovakvih iskustava za učenike u razvijanju interkulturalnih kompetencija, upoznavanju vršnjaka i obrazovnog sustava druge zemlje.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook