Prethodni članak
Sljedeći članak

Dramatično na poplavljenim područjima, pomaže i vojska


Kiša koja je neprestano padala uzrokovala je jučer prelijevanje rijeke Zrmanje preko zaštitnog zida na području grada Obrovca te izlijevanje rijeke Otuče iz korita u općini Gračac, gdje su upućeni vatrogasci, pripadnici HGSS-a i Državne intervencijske postrojbe CZ-a s čamcima za evakuaciju, piše Index.

Jučer je u Kulturno-informativnom centru - KIC Gračac, na adresi Nikole Tesle 37, oformljen prihvatni centar za zbrinjavanje evakuiranog stanovništva.

Zbog višesatnog porasta vodostaja rijeke Une, izazvanog obilnim kišama, u Hrvatskoj Kostajnici proglašene su izvanredne mjere obrane od poplave. Sava ne može prihvatiti svu vodu Une, čiji vodostaj raste u cijelom toku rijeke, pa se očekuje daljnji porast vodostaja.

Poplava u Gračacu oštetila je ceste i obiteljske kuće, a pod vodom je i lokalno groblje.

Mještanin Obrovca: Kažu nam da najgore tek slijedi, mogla bi se sliti voda iz Gračaca

"Jučer nije bilo nikakve organizacije. Niti alata niti materijala nije bilo, sve je bilo stihijski. Uspjeli smo spasiti jedan određeni dio, ali što to znači? Obrovac je grad gdje mi svi životarimo od toga čim se bavimo, a da ovo sada prestane, da se voda odmah povuče, narednih mjesec dana nitko od nas neće u svoje radnje ući, a kad radiš svaki dan ovdje nije baš ekstra bajno. Narednih mjesec dana nitko neće ovdje raditi", rekao nam je mještanin koji ima trgovački obrt u Obrovcu.

"Po svim informacijama koju imamo od tih nadležnih službi najgore tek slijedi jer bi se mogla sliti voda iz Gračaca. Jesu li oni u pravu? Mi se svi nadamo da nisu, a što će biti vidjet ćemo", kaže nam.

Dodaje da je danas stanje u organizaciji pomoći i spašavanja nešto bolje, ali ipak kaže: "To je sve zakašnjela reakcija".

U obrani od poplava na području Hrvatske Kostajnice do 300 pripadnika HV -a

Na provođenju mjera obrane od poplava na području Hrvatske Kostajnice i Nove Drenčine u Sisačko-moslavačkoj županiji, angažirat će se do 300 pripadnika Hrvatske vojske, temeljem zahtjeva Civilne zaštite, priopćeno je u ponedjeljak iz Ministarstva obrane.

Pripadnici Hrvatske vojske na aktivnostima obrane od poplava u Sisačko-moslavačkoj županiji angažiraju se na zahtjev Ravnateljstva Civilne zaštite i u skladu s Odlukom ministra obrane Marija Banožića.

Izvanredne mjere obrane od poplave u Hrvatskoj Kostajnici

Zbog obilnih oborina koje su pale tijekom vikenda i porasta vodostaja rijeke Une, na području Hrvatske Kostajnice proglašene su izvanredne mjere obrane od poplave.

Zbog porasta vodostaja rijeke Save, koja je u 7 sati kod Jasenovca dostigla 688 centimetara, u pripremi su redovite mjere obrane od poplava. Sava ne može prihvatiti svu vodu Une, čiji vodostaj raste u cijelom toku rijeke, pa se očekuje daljnji porast vodostaja.

Problema je sve više i u prometu između Hrvatske Kostajnice i Dvora, jer je voda već na kolniku državne ceste 47. Najkritičnije je kod mjesta Kuljani, Golubovac i Unčani, gdje se zbog vode vozi usporeno, ali prijeti i potpuni prekid prometa.

Rastu Kupa i Korana, najavljena jaka kiša. U Karlovcu se pripremaju za moguće poplave

Državni hidrometeorološki zavod za karlovačku je regiju danas izdao narančasto upozorenje zbog moguće obilne kiše, s količinom oborina većom od 80 mm, a Glavni centar za obranu od poplave najavio je za četvrtak proglašavanje izvanrednih mjera obrane.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook