Prethodni članak
Sljedeći članak

KAO DA JE BANKA : Splitski aerodrom direktorovoj ženi posudio milijun kuna

Zračna luka supruzi direktora Lukše Novaka posudila 1.1 milijun kuna uz 4 posto kamate, otkrivaju Index Istrage


Zračna luka supruzi direktora Lukše Novaka posudila 1.1 milijun kuna uz 4 posto kamate, otkrivaju Index Istrage

Lukša Novak na čelu je Zračne luke Split još od 1998. godine i od tada, bez obzira koja bila vlada, njemu se produžuje mandat.

Zračna luka njegovoj supruzi posudila 1.1 milijun kuna uz 4 posto kamate

Novak, posjeduje velebnu kuću u Kaštel Lukšiću koja se nalazi u zoni zaštićene kulturno-povijesne cjeline Kaštel Lukšića, a koju je procijenio na 2.6 milijuna kuna. No, zanimljivo je kako ju je izgradio, točnije, kako ju je obnovio. Učinio je to novcem Zračne luke Split, točnije pozajmicom od 1.1 milijuna kuna koju je od Zračne luke Split dobila njegova supruga i to 2008. godine, piše Index Istrage.

„Dužnosnik Lukša Novak je korisnik kredita kojim je dovršena obiteljska kuća u nasljedstvu supruge Marine Novak. Temeljem tih okolnosti izvršena je zabilježba Zračne luke Split u zemljišnim knjigama", stoji u šturoj obavijesti Zračne Luke Split. 

Novinari Index Istraga na ostala pitanja nisu dobili odgovor - od službenih podataka o ovom poslovnom odnosu i podatka o sudjelovanju dužnosnika Novaka u samom postupku s obzirom na rodbinske veze s korisnicom pozajmice do niza drugih detalja. 

No, dobili su tek potvrdu da pozajmica postoji, da je pozajmicu uzela supruga i da je pozajmica upisana u zemljišne knjige. U zemljišniku je vidljivo da je kamata za tu pozajmicu iz 2008. godine 4 posto, što je daleko ispod prosjeka koliko su banke nudile za kunske kredite prije 12 godina. Prema službenom biltenu Hrvatske narodne banke prosječna kamatna stopa u rujnu 2008. godine, i to na stambene kredite, iznosila je 9.6 posto!

Kuća, iako je zaštićeni spomenik kulture i ima svojstvo kulturnog dobra, dograđena je u gornjem dijelu, a što je vidljivo i danas. Za to je Novak ishodio dozvole konzervatora. Projekt je izradila tvrtka Prostor-Split iz Splita, a Konzervatorski odjel u Trogiru izdao je odobrenje 20. lipnja 2008. godine. Podsjetimo, u rujnu te godine Novak uzima pozajmicu iz vlastite tvrtke.

Osnovao tvrtku s bivšim šefom HBOR-a

U vrijeme dok nije podnosio imovinsku karticu, Novak je otvarao i zatvarao tvrtke.

Tako je imao tvrtku TRS, koja je bila registrirana za bavljenje poljoprivredom. Ugašena je 2012. godine, a zanimljivo je kako ju je Novak osnovao zajedno s Antonom Kovačevim, bivšim šefom HBOR-a.

- Tvrtka nikad nije imala poslovnih aktivnosti te je ista 2012. godine ugašena", sve je što Novak kaže o toj tvrtki. Novak je suvlasnik i nekoliko parcela u Kaštel Lukšiću čija se

vrijednost procjenjuje na gotovo milijun kuna.

Kaže da nema ni kune ušteđevine.

10 godina nije podnio imovinsku karticu

Ono što je još nevjerojatno kod njega je činjenica da iako je bio obvezan zakonom kao dužnosnik, imovinsku karticu nije podnio 10 godina! Naime, posljednji put je to učinio još u lipnju 2011. godine, a kada smo ga upitali zašto se ne drži zakona, rekao nam je kako se to dogodilo - greškom. 

- Imovinska kartica greškom nije ažurirana, a što će biti učinjeno u najkraćem roku", rekli su iz ureda Lukše Novaka na pitanje kako je to uopće moguće.

Tek nakon Indexovog upita, Novak je ažurirao imovinsku karticu koja je sada i objavljena. Krajem prošle godine iz Zračne luke su rekli kako neto plaća direktora Novaka iznosi 23.120 kuna, a nedavno je u imovinskoj kartici upisao da plaća iznosi malo više, 24.230 kuna.

U toj novoj imovinskoj kartici prijavio je i 3 tisuće kuna mjesečno od imovine i imovinskih prava, a riječ o iznajmljivanju poslovnih prostora, piše Index.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Smanjena je vidljivost zbog magle mjestimice u Gorskom kotaru. Pojačan je promet na gradskim prometnicama, a zastoji su povremeno na dionicama cesta gdje traju radovi.  A1 Zagreb-Split-Ploče: -zbog izvanrednog održavanja na vijaduktu Drežnik...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program