Prethodni članak
Sljedeći članak

'Jedino razvojem svih područja, a posebno ulaganjem u mlade, grad može postati ugodno mjesto za život'

Niz aktivnosti i pogodnosti za djecu i školarce osigurano je u Zlataru kroz ovaj projekt 'Rastimo zajedno - djeca i grad'


Za razvoj grada bitno je ulaganje kako u infrastrukturne projekte, tako i u građane, jer jedino razvojem svih područja, a posebno ulaganjem u mlade, grad može postati ugodno mjesto za život svih svojih građana, ističe gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek.

Konzultacije s roditeljima

Stoga je pokrenut niz projekata za najmlađe, nazvan 'Rastimo zajedno – djeca i grad', koji obuhvaća niza aktivnosti i pogodnosti na dobrobit djece i učenika. Jedna od njih je i škola plivanja za učenike trećih razreda, koja je vraćena prije dvije godine u zlatarske osnovne škole. – Pokazalo se da je to zaista potrebno, a radilo se o školi u trajanju 6 dana, koju je sufinancirao Grad Zlatar te dio Krapinsko – zagorska županija. A sada smo uspjeli još više. Kako kao gradonačelnica dosta surađujem s načelnicima i gradonačelnicima u brojnim projektima, razmjenjujemo iskustva, ideje, došla sam do saznanja da Grad Vrbovec posjeduje dječje odmaralište u Nerezinama u Malom Lošinju, koje je prioje 2 godine ponovno uredio i pokrenuo. Našla se mogućnost da 10 dana odmaralište može biti na korist Grada Zlatara i njegovih osnovnoškolaca. Konzultirali smo se s roditeljima, prezentiran im je projekt i većina ga je prihvatila – pojašnjava grdaonačelnica. Tako je dogovoreno da će učenici trećih razreda ove godine ići na školu plivanja i ljetovanje na 10 dana. – To obuhvaća korištenje odmarališta s punim pansionom, 5 obroka dnevno, školu plivanja, prijevoz, voditelje, učitelje plivanja, a puna cijena je 2000 kuna. Grad odvaja 50 % odnosno 1000 kuna i za roditelje je cijena samo 1000 kuna. Naravno, postoje roditelji koji nemaju financijske mogućnosti da pokriju niti tu cijenu, a i prema socijalnim kriterijima za te učenike Grad će snositi kompletne troškove. Neki pak roditelje žele financirati i kompletan iznos za braću i sestre svojih trećaša – rekla je gradonačelnica.

Povećana izdvajanja za djecu i mlade

U sklopu projekta, u posljednje dvije godine mnogo je toga napravljeno. Povećane su subvencije za novorođenu djecu s prvotnih 1500 kuna za svako dijete na 2000 kuna za prvo pa sve do čak 20 tisuća kuna za sedmo i svako iduće dijete. - Povećano je i sufinanciranje prijevoza po pedagoškom državnom standardu, pa je prijevoz za srednjoškolce besplatan, a za učenike osnovnih škola, primjerice u Belcu, koji žive udaljeni od škole, a nemaju javni prijevoz, Grad je postigao dogovor s prijevoznikom i roditeljima da se sufinancira i omogući prijevoz – rekla je gradonačelnica. Donesena je i odluka o identičnom sufinanciranju vrtića i čuvaonica, u drugim općinama za zlatarsku djecu zbog nedostatka kapaciteta u našem vrtiću u Zlataru, čija je dogradnja u tijeku. Povećan je iznos za stipendije, koje su prije bile 200 kuna za učenike, a 500 za studente, dok su sada 400 kuna za učenike i 700 za studente, a povećan je i broj stipendija koje se dodjeljuju te napravljene kategorije, za amterijalni status, nadarene i deficitarna zanimanja. – Uređujemo i dječja igrališta za najmlađe. Prvo smo ih uredili u dva najveća naselja, Zlataru i Belcu, a sada nastavljamo dalje s tim projektom. U fazi smo natječaja za projektiranje ostalih dječjih igrališta u Donjoj Batini, Petruševcu, a moramo kupiti i zemljište u Martinšćini da i tamo počnemo s projektiranjem. Slijedi nam i izgradnja street work parka gdje nam je Krapinsko – zagorska županija išla u susret i dala zemljište na korištenje. Imamo i brojne aktivnosti za najmlađe, predstave i darivanje za sv. Nikolu, a mogu uživati i u drugim zanimljivim i rekreativnim aktivnostima u projektu 'Živjeti zdravo', kojeg provodi Anita Habazin na zadovolsjtvo roditelja i učenika – istaknula je gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook