Prethodni članak
Sljedeći članak

Iz obične radionice za Valentinovo koja je prerasla u grupu za heklanje, rodila se ideja za izradu cro hobica

U 2019. napravljeno je oko 300 hobica koje su nakon kontrole upućene u hrvatske bolnice, a s ovim projektom nastavilo se i u 2020.


U općini Hum na Sutli vrijedne heklačice i u 2020. godini nastavljaju s plemenitom gestom, izradom cro hobica, kukičanih (heklanih) hobotnica čiji krakovi nedonoščad podsjećaju na pupčanu vrpcu iz majčine utrobe, što ih umiruje te poboljšava cjelokupno zdravstveno stanje i omogućava bolji i brži oporavak. Preporuku Ministarstva zdravstva za korištenje cro hobica dobili su svi neonatalni bolnički centri u Hrvatskoj.

Vrsna heklačica Mira

Ideja da se one heklaju u Humu na Sutli potekla je od Mire Kučiš. U veljači 2018. krenuli su s jednom običnom radionicom za Valentinovo koja je prerasla u grupu za heklanje, a u siječnju 2019. rodila se ideja za izradu cro hobice. – Gospođa Mira je vrsni heklač cijeli svoj život i prati trendove. U medijima je vidjela tu humanu gestu heklanja hobica za Palčiće te smo zajedno krenule u realizaciju tog projekta i na Humu. Tijekom 2019. napravljeno je oko 300 hobica koje su nakon kontrole upućene u hrvatske bolnice - rekla nam je zamjenica načelnika Tanja Topić te istaknula da je uvedena i praksa da se Općini Hum na Sutli kao glavnom suportu uručuju hobice koje onda oni poklanjaju za novorođene u općini prilikom prijema kod načelnika. S ovom plemenitom gestom nastavilo se i u 2020. godini. - Projekt ide dalje. U siječnju smo od naših heklačica preuzeli 65 hobica koje kreću na kontrolu. Krajem 2019. nabavili smo konac i punjenje te do kraja godine očekujemo veću efikasnost u smislu izrade hobica odnosno veći postotak hobica koje će zadovoljiti kriterije kontrole. Aktivno sudjeluje 14 žena – kaže Topić.

Financijska potpora

Zahvaljujući medijskoj pozornosti, javile su se žene iz drugih lokacija i upućene su na organizatore koji su najbliže njihovom mjestu stanovanja. Glavna financijska potpora za potreban materijal dobiva se od Općine Hum na Sutli, a dobivaju se i donacije fizičkih osoba. - Svima se od srca zahvaljujemo i pozivamo ih da nam se pridruže u bilo kojem dijelu samog projekta. S obzirom da konac naručujemo iz Varaždina ili Zagreba, punjenje iz Krapine, uvijek nam je potreban prijevoz. Koristim ovu priliku da se zahvalim svim tim ljudima koji nam izlaze u susret jer meni to jako puno znači budući da organizacija uz redovni posao i volonterski ulogu zamjenice načelnika zahtijeva puno vremena – istaknula je zamjenica načelnika. Pozivaju i dalje sve ljude velikog srca da im se pridruže u bilo kojem segmentu, od samog naručivanja potrebnog materijala, transporta, donacija, a i samog heklanja hobotnica. Dobrodošli ste, kažu, u njihov skroman tim.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook