Prethodni članak
Sljedeći članak

ISTRAŽIVANJE: Evo čime su građani Hrvatske najnezadovoljniji


Prema istraživanju najveći problemi koji muče građane u svibnju su visoke cijene i inflacija, zatim životni standard, odnosno niske plaće, korupcija i kriminal, gospodarska situacija te siromaštvo.

Trojka je ocjena s kojom relativna većina ispitanika ocjenjuje općenito kvalitetu života u Hrvatskoj, odnosno, kako je živjeti u našoj zemlji gledajući iz njihovog kuta. Prosječna ocjena ovdje je 2,73, što je nešto niže nego prošli mjesec, piše N1.

Prosječna ocjena osobne kvalitete života je 3,17. To je također blagi pad u odnosu na prošli mjesec. Ocjenu veće od tri, za kvalitetu vlastitog života daje više od trećine ispitanika, njih 36,4 posto. Svojim životom, gledajući po regijama, najviše su zadovoljni u Zagrebu. Međutim, nijanse su doista malene, odstupanja nisu velika – svi daju ocjenu dobar.

Prema istraživanju, svojim životom u Hrvatskoj najzadovoljniji su mladi do 30 godina. I visokoobrazovani. I za jedno i za drugo ocjena četvorka. Mladi do 30 godina zadovoljstvo ocjenjuju s 3,6, a skupina visokoobrazovanih građana sa 3,52.

Prema ocjenama koje su dali, građani u Hrvatskoj osjećaju se sigurno – tu su dali najvišu ocjenu, solidnu trojku. Ocjenu tri dali su i kvaliteti obrazovnog sustava, a jednako razmišljaju i kada je riječ o slobodi i neovisnosti medija. Iako nam je vanjska politika u ozračju stalne svađe predsjednika i premijera – na položaj Hrvatske u svijetu gledaju kao dobar. Dokaz da ministar Beroš ima još puno posla pokazuju i brojke – kvaliteta zdravstva na granici je dvojke i trojke, baš kao i poštivanje ljudskih prava. Kad je u pitanju lakoća pronalaska radnog mjesta – ne dostiže se trojka kao ni kupovna moć građana. Ne stoji dobro ni rad državnih i javnih institucija i tvrtki.
Podbačaj je i kod uspješnosti gospodarenja otpadom. Jako niska ocjena i za visine plaća, a na samom dnu, što više i nije iznenađenje – pravosuđe i rad političara, piše N1.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook