Prethodni članak
Sljedeći članak

Hrvatski putnici u tranzitu kroz Austriju ne moraju imati PCR test, ali se u prolazu ne smiju zaustavljati

Ova nova pravila vrijede od ponedjeljka 17. kolovoza


Austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova u petak je upozorilo svoje državljane da zbog mogućnosti zaraze koronavirusom ne putuju u Hrvatsku, a oni koji se već nalaze u Hrvatskoj da se vrate odmah svojim kućama u Austriju jer će od ponedjeljka 17. kolovoza u ponoć pri ulasku u Austriju morati predočiti test ne stariji od 72 sata ili se testirati u roku 48 sati i do rezultata biti u samoizolaciji.

Ono što je posve jasno i o čemu izvještavaju svi austrijski mediji je da je Hrvatska došla na „crvenu listu“ u skupinu tzv. „rizičnih zemalja“ i da putnici iz Hrvatske, uključujući Austrijance koji se vraćaju s godišnjeg odmora iz Hrvatske moraju od ponedjeljka u ponoć pri ulasku u Austriju pokazati negativan PCR korona test, ne stariji od 72 sata ili se testirati u roku od 48 sati, a do dobivanja rezultat testiranja, za koje moraju sami snositi troškove, moraju biti u kućnoj samoizolaciji. To je potvrdio i ministar vanjskih poslova Austrije Alexander Schallenberg u petak kasno navečer u razgovoru za austrijsku televiziju ORF. „Nije bilo lako odlučiti se na ovaj korak jer smo stvorili probleme našim državljanima na odmoru u Hrvatskoj ili onima koji su se spremali da tamo provedu godišnji odmor. Ali morali smo zbog rastućeg broja novozaraženih povratnika iz Hrvatske i novozaraženih u Austriji“, pojasnio je Schallenberg, piše  Večernji list.

Na primjedbu da su mnogi Austrijanci zatečeni iznenadnom odlukom, Schallenberg je rekao kako je riječ o „upozorenju o (ne)putovanju, a ne o zabrani''.

Večernji je nazvao u Ministarstvo vanjskih poslova na dežurni telefon br. 0043 50 11 500 (za pozive iz inozemstva) ili 0 50 11 500 ( za pozive unutar Austrije) i dobili su sljedeću informaciju: „Putnici iz Hrvatske koji su samo u tranzitu kroz Austriju prema primjerice Njemačkoj i drugim europskim zemljama ne moraju od ponedjeljka 17. kolovoza pri ulazu u Austriju imati negativni PCR test niti moraju u roku od 48 sati na testiranje, ali prolazak kroz Austriju mora biti bez zaustavljanja u toj zemlji“

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook