Prethodni članak
Sljedeći članak

Guverner Vujčić: 'Kad uvedemo euro, plaće će rasti brže nego cijene'

Kad je u pitanju utjecaj uvođenja eura na cijene i plaće, Vujčić je izjavio da se dosad pokazalo da se u zemljama koje su uvele euro, povećao standard života


Danas je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održana 10.  sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, nakon koje su izjave za medije dali ministar financija Zdravko Marić i guverner HNB-a Boris Vujčić.

-Na svim kovanicama bit će motiv šahovnice, a što se tiče dodatnih motiva, na kovanici od dva eura je karta RH, na jednom euru kuna, 50, 20 i 10 centi lik Nikole Tesle, a u najmanjim u smislu vrijednosti, ali i fizičkom obujmu motiv glagoljice. Mi smo raspravili i neke druge stvari, mogu potvrditi da sve naše aktivnosti po pitanju ispunjavanja kriterija po ulasku u devizni tečajni mehanizam ide u skladu s internim planom kojeg smo si zadali. Radimo i na ispunjavanju kriterija konvergencije, dakle, zdrav i održiv rast, a u isto vrijeme eliminiranje raznih vrsta neravnoteža i ono što je građanima najviše poznato, to su kriteriji iz Maastrichta. Dakle, i inflacija i kamatne stope i devizni tečaj, a poglavito fiskalni kriterij - rekao je, između ostalog, ministar Marić.

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Guverner Vujčić izrazio je zadovoljstvo što je završen uvodni dio procesa postupka uvođenja eura. - Proces izbora izgleda hrvatskih euro kovanica nastojao je biti uključiv, konzultirali smo sve od struke pa do najšire hrvatske javnosti. Zahvaljujem građanima koji su se odazvali anketi. Odaziv je bio i više nego dobar. Idući ponedjeljak HNB će objaviti i natječaj za grafičko rješenje, odnosno za dizajn kovanica – najavio je guverner HNB-a.

Kad je u pitanju utjecaj uvođenja eura na cijene i plaće, Vujčić je izjavio da se dosad pokazalo da se u zemljama koje su uvele euro, povećao standard života. -Plaće su rasle brže nego cijene, tako da nema razloga za ne očekivati da tako ne bude i u Hrvatskoj. Imamo i podatke, detaljno smo proveli analizu od zemlje do zemlje – rekao je Vujčić.

Na pitanje o tome tko će eventualno kontrolirati porast cijena, Vujčić je odgovorio da će se uspostaviti kontrolni mehanizmi. -Oni su prvenstveno transparentnost. Ono što će se zahtijevati je da svi objavljuju cijene i u kunama i u eurima prije uvođenja i nakon uvođenja eura. Pomoći će ljudima da transparentno vide cijene i da u samom trenutku konverzije netko ne iskoristi trenutak da promijeni cijene. To se pokazao kao dobar mehanizam u ostalim europskim zemljama koje su ga koristile”, rekao je.

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Prva odluka o određivanju tečaja po kojem će se kune konvertirati u euro trebala bi se donijeti tijekom iduće godine. -U svim zemljama koje su dosad ulazile u Eurozonu, osim jedne, upravo tečaj po kojim su ušle u tečajni mehanizam, a to je sad 7,53, bio i tečaj po kojem su ušle u Eurozonu. Prema tome, vrlo visoka vjerojatnost je da će taj tečaj biti tečaj po kojem ćemo ući u Eurozonu - najavio je guverner Boris Vujčić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook