Prethodni članak
Sljedeći članak

POVIJESNI DAN ZA HRVATSKU: Pelješki most konačno spojen, s njime i hrvatski teritorij


Pelješki most jučer je konačno spojen, podizanjem 165. segmenta čelične konstrukcije. Most dugačak 2,4 kilometra od Komarne do Brijeste konačno će povezati hrvatski teritorij u jednu cjelinu.

Radilo se noću zbog temperaturnih oscilacija koje utječu na montažu, a nakon ugradnje posljednjeg elementa održana je središnja svečanost kojom je obilježen ovaj vrlo važan dan za Hrvatsku.

U kasnim večernjim satima svečanosti održanoj na Pelješkom poluotoku prisustvovalo je tisuće ljudi, među njima i državni vrh na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem i nekolicinom ministara, kao i dubrovačko – neretvanski župan Nikola Dobroslavić te predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić. – Ovo je jedan veliki i važan dan za hrvatski narod, spajamo dva hrvatska kopna nakon 300 godina, ovo je nešto što će nas dugo veseliti. Ovaj most je veliki svehrvatski projekt, strateško postignuće hrvatskog naroda i države, ne spaja samo Hrvatsku, nego i Europsku uniju, ne dijeli Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, on ih povezuje, a prekrasan u arhitektonskom smislu bit će atrakcija. Ostat će trajna stečevina svih onih vlada i sabora, župana i županija, svih onih koji su težili da se ovaj cilj ostvari  – rekao je, u prijenosu uživo, između ostalog premijer Plenković, koji je prošetao mostom do samog mjesta svečanosti, čiji su prijenos gledatelji mogli pratiti na Hrvatskoj radioteleviziji.

Radovi će trajati još 4-5 mjeseci, tehnički pregled trebao bi se izvršiti u siječnju iduće godine te bi prema tome most već u ožujku mogao biti pušten u promet. Najavljeno je i kako građani prelazak preko mosta neće plaćati.

Most dugačak nešto više od 2,4 kilometra skratit će put od Zagreba do Dubrovnika za čak dva sata.

Izvor: https://hrvatske-ceste.hr/

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook