Prethodni članak
Sljedeći članak

Gradonačelnica Auguštan - Pentek: 'Moje je načelo da se radi transparentno i pravedno prema svim građanima Zlatara'

Zbog brojnih upita građana gradonačelnica Zlatara pojasnila je o čemu se zapravo radi kada se govori o naplati komunalne naknade i poreza na kuće za odmor na zlatarskom području


Svi gradovi u Hrvatskoj, prema zakonu, imaju komunalnu naknadu i porez na kuće za odmor. Zakon, naravno, vrijedi i za Grad Zlatar, a kako na tom području dugo vremena nije bilo točnih podataka i pravog uvida u stanje na terenu, krenulo se u snimku stanja. Zbog brojnih upita građana i netočnih informacija koje su počele kružiti, gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek pojasnila je o čemu se zapravo radi kada se govori o naplati ovih davanja na zlatarskom području. - Građani su, prema Zakonu o komunalnom gospodarstvu, članku 94.,st.2., dužni u roku 15 dana od dana nastanka obaveze, promjene vlasnika nekretnine ili promjene kvadrature, to prijaviti u Grad Zlatar. Na žalost, dugo godina u Zlataru nismo imali sve podatke. Još kada je gradonačelnik bio Stanko Majdak, krenuli smo u snimku stanja, koja je utvrdila da puno kuća odnosno domaćinstava ne plaća porez na kuće za odmor niti komunalnu naknadu. Stoga smo odlučili ići u detaljnu provjeru objekata, ne da bismo uveli, kako neki misle, nove namete, već da utvrdimo stvarno stanje i da svi građani imaju jednak tretman – pojašnjava gradonačelnica.

Smanjen porez
Prema Odluci o gradskim porezima iz 2009. porez na kuće za odmor bio je15 kuna po četvornom metru korisne površine. Donošenjem nove odluke 2017. godine porez smo smanjili na 10,50 kuna po četvornom metru. Dok su ostale općine prihodovale godinama od tog poreza, Zlatar nije imao utvrđenu bazu podataka te nije istu naplaćivao bez obzira na zakonsku obvezu – U provjeru područja krenuli smo od graničnog područja s Općinom Zlatar Bistrica i ove godine idemo dalje. Zbog onih koji uredno plaćaju porez na svoju kvadraturu godinama, korektno je i fer da smo svi jednaki i da nema izuzetaka. I oni građani koji ne plaćaju komunalnu naknadu koriste ulice, ceste, trebaju nogostupe i rasvjetu. Bitno je naglasiti da se neće kažnjavati i penalizirati građani koji nisu imali uvedene točne podatke, no od trena kada ih saznamo, oni će biti zavedeni i prema njima će se naplaćivati obaveze. To je, uostalnom, i zakonska obaveza mene kao gradonačelnice, mogu biti kazneno odgovorna ako znam stanje na terenu, a ne uvedem ga da se krene u naplatu – pojašnjava gradonačelnica. Dodaje kako se Grad trudio izaći u susret svima i biti socijalno osjetljiv. – Grad je za slučajeve koji su socijalno ugroženi i imaju manja primanja dozvolio oslobođenje plaćanja komunalne naknade. Također, poduzetnici u godini osnivanja rada i sljedećoj godini su oslobođeni 100 posto kako bi potaknuli poduzetnike da rade i otvaraju radna mjesta – ističe Jasenka Auguštan – Pentek. U upisu novih situacija dgađaju se i pogreške. – Imali smo žalbi, jer, primjerice Grad ne naplaćuje garaže za komunalnu naknadu, iako bi mogao, ili nedovršen tavanski stan. Sve takve žalbe uvažavamo – dodaje gradonačelnica.

Oštećen proračun
Kako nije bilo urednog plaćanja ovih davanja, oštećen je bio i gradski proračun, jer su izostala sredstva koja su se mogla uložiti u razvoj infrastrukture. – Samo s izmjerom jednog dijela prošle je godine prihod od komunalne naknade povećao se za 400 tisuća kuna, a da nismo podizali komunalne bodove niti uvodili nove namete, kako su neki građani shvatili. Susjedne općine već godinama naplaćuju porez na kuće za odmor – navodi gradonačelnica. Građani, kaže, pitaju što je s klijetima. – Ukoliko se, a to je većina slučajeva na našim bregima, radi o prostoriji za čuvanje strojeva, alata, vina, odnosno ostavi, ona se ne uračunava u porez na kuće za odmor, samo ako ima dodatan prostor koji može služiti za odmor. Također, analizom je utvrđeno da se, kada se radilo o kućama za odmor, u više od 50 posto slučajeva radi o vikendašima, odnosno ljudima koji ne žive u Zlataru, ali ipak koriste naše ceste, odvozi im se smeće i sl. Red se mora napraviti. Na žalost, nije se moglo cijelo područje obuhvatiti u jednoj izmjeri, jer bi to bio odjednom preveliki trošak, oko 2 milijuna kuna, a imamo brojne projekte koje radimo i želimo dovršiti za dobrobit građana. Izmjeru sufinanciraju Hrvatske vode, jer i država želi da se utvrdi točno stanje na terenu.Komunalna nakanda je obavezna, ali gradovi i općine svojim odlukama mogu propisati što ulazi i što ne ulazi. Mi smo išli u susret građanima da dodatne objekte u kućanstvu nismo obračunavali, a mogli smo, već stambeni prostor koji se koristi – naglašava gradonačelnica.

Čekovi za naknadu za uređenje voda
Građane Zlatara zbunilo je i što Grad Zlatar u ime Hrvatskih voda šalje naknadu za uređenje voda. – To nije neki novi gradski namet, mi smo samo posrednici, dakle, čekovi umjesto od Hrvatskih voda dolaze od Grada Zlatara, a mi taj novac distribuiramo Hrvatskim vodama – kaže gradonačelnica, dodajući da joj je žao što je ispalo da neki gradski vijećnici na temu komunalne naknade i poreza na kuće za odmor sakupljaju političke bodove. – To nije nešto novo, to postoji godinama, samo moramo napraviti red u sustavu, a moje je načelo da se radi tarnsparentno i pravedno prema svim građanima grada Zlatara – naglašava gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek. Kada ovaj projekt završi, i ako bude finacijskih mogućnosti, Grad Zlatar planira krenuti u katastarsku izmjeru naselja. – Svjedoci smo da imamo problema s imovinsko – pravnim odnosima, zapuštenim parcelama, na jednoj parceli zan biti i po 25 upisanih vlasnika, ne možemo doći do točnih podataka. Time bismo građanima isto pomogli da riješe svoje imovinsko – pravne odnose – zaključuje gradonačelnica.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook