Prethodni članak
Sljedeći članak

Digitalna tehnologija za poljoprivrednike znači manje fizičke muke i više vremena

Neki zagorski poljoprivrednici već koriste te moderne tehnologije, poput robotizirane farme krava i kompjutorizirane farme pilića


Bez primjena digitalne tehnologije nema razvoja poljoprivrede, istaknuto je danas na prvoj projektnoj WiseFarmer radionici u organizaciji Mreže savjetodavnih službi jugoistočne Europe-SEASN i SŠ Bedekovčina, koja je ujedno bila i domaćin predavanja. Predavanje su došli poslušati poljoprivrednici, poljoprivredni savjetodavci, nastavnici i učenici iz poljoprivrednog sektora.

- Glavni cilj projekta je povezati mlađe generacije poljoprivrednika koji poznaju informatičke tehnologije, i starije generacije poljoprivrednika koje imaju dugogodišnje iskustvo, radi obostranog povećanja profesionalnih vještina i kompetencija. Mladi poljoprivrednici će starijim kolegama pomoći u korištenju digitalnih tehnologija, a stariji poljoprivrednici će s mladim kolegama podijeliti svoja radna iskustva temeljena na lokalnoj praksi i znanju - pojasnio je dr. vet. med. Milan Husnjak, koordinator projekta ispred Ministarstva poljoprivrede koje je članica Mreža savjetodavnih službi jugoistočne Europe. Naime, u usporedbi s mnogim drugim gospodarskim sektorima, poljoprivreda zaostaje u tehnološkom pogledu više za svojim konkurentima u EU, zato je provođenje ovog projekta, rečeno je, iznimno bitno. Neki od digitalnih alata već su prisutni među nama i mi ih već koristimo, primjerice pametni telefoni, internet, gadgeti, društvene mreže i aplikacije. Primjenom digitalnih tehnologija se omogućava da poljoprivreda bude produktivnija, uz manje troškove i da proizvodi budu kvalitetniji.

Cilj je i da se mlade koji koriste digitalne tehnologije privuće u poljoprivredu, posebice u Zagorju koje ima dosta zapuštenog zemljišta. Husnjak je naveo i podatke iz ankete njemačkih poljoprivrednika koji su se izjasnili da će se primjenom digitalizacije u poljoprivredi fizički manje mučiti, uštedjeti svoje vrijeme, biti produktivniji te si smanjiti troškove proizvodnje.

Jedan od mladih poljoprivrednika koji je sudjelovao na predavanju je i Danijel Sinković iz Bedekovčine, proizvođač bučinog ulja i povrća koji je itekako svjestan važnost primjene digitalizacije u proizvodnji i koristi je. Obrađuje 25 hektara poljoprivredne proizvodnje. – Digitalna tehnologija iznimno olakšava posao, posebice oko nekih evidencija, npr. kod korištenja zaštitnih sredstava, a isto tako aplikacije koje se pojavljuju pojednostavljuju i olakšavaju posao – rekao je Sinković.

Ravnateljica SŠ Bedekovčina Vera Hrvoj, kao domaćin,istaknula da joj je izuzetno drago što je Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo SŠ Bedekovčina kao školu koja može biti partner u ovom vrlo vrijednom projektu, a to je digitalizacije poljoprivredne proizvodnje, što je još jedna dodana vrijednost koju će učenici i nastavnici stručnih predmeta steći surađujući na ovom projektu. SŠ Bedekovčina poznata je po tri učilišta graditeljstvo, medicinsko i poljoprivredno učilište. Upravo će Poljoprivredno učilište proslaviti ove godine 25 godina djelovanja. U sklopu Poljoprivrednog učilišta, učenici se školuju za zanimanje agrotehničar, cvjećar, poljoprivredni gospodarstvenik i mehaničar poljoprivredne proizvodnje. Škola ima jedan hektar obradivih površina, poljoprivredno gospodarstvo, vinograd, voćnjak, plastenike i druge poljoprivredne površine gdje vrše praksu. U projektu sudjeluju i kolege iz Mađarske.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

A1 Zagreb-Split-Ploče: -do 30. rujna od ponedjeljka do četvrtka do 10:00 sati i iza 18:00 sati te petkom do 9:00 sati i iza 18:00 sati u zoni čvora Žuta Lokva višekratno će se kratkotrajno zaustavljati promet zbog izvanrednih prijevoza; -kroz tu...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program