Prethodni članak
Sljedeći članak

Grad Pregrada kupuje veliki zapušteni kompleks bivše tvornice EMKA. Tamo će biti novi centar grada


Napušteni i zapušteni kompleks nekadašnjeg pregradskog tekstilnog ponosa, tvornice odjeće Emka, koja je svoju 60 godina dugu povijest okončala stečajem 2009. godine, kupit će Grad Pregrada uz financijsku pomoć Krapinsko – zagorske županije, potvrdio je za Zagorj.com pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj. Riječ je o kompleksu od 10.800 četvornih metara koji se nalazi u staroj pregradskoj industrijskoj zoni, nasuprot gradskog groblja, a nedaleko od osnovne škole u kojem postoje tri objekta: upravna zgrada s halom, pomoćni objekti bivše prodaje (barake) i novi objekt koji je izgrađen početkom devedesetih godina, a kojeg je nakon propasti Emke koristio pregradski teniski klub.

Uklanjanje objekata

Dio objekata, kaže gradonačelnik, Grad planira urediti, a dio će se srušiti. – Prema nekom planu, naravno, nakon što se zaključe svi potrebni ugovori i obave službene procjene, sadašnji vlasnik bi u okviru kupoprodajne cijene trebao ukloniti halu, jer ona nije adekvatna za potrebe za koje mi taj kompleks trebamo, a isto tako, uklonile bi se i one barake koje su u lošem stanju. Dakle, ostala bi upravna zgrada koja je u zadovoljavajućem stanju, kao i ovaj objekt od teniskog kluba. On je novije gradnje i sigurno je iskoristiv za neke druge potrebe, odnosno za javne namjene. Naš cilj je prvenstveno da u kompleks bivše Emke smjestimo obrazovnu instituciju, studij sestrinstva, ali i da tamo bude i jedan javni prostor – otkrio nam je Vešligaj.

Sufinanciranje Županije

Vešligaja smo pitali i je li inicijativa za kupnju došla od Grada ili je stigla ponuda od Josipa Mihalića, vlasnika i predsjednika Uprave poznate krapinske tvrtke Jedinstvo, u čijem je vlasništvu napušteni kompleks Emke. – Mogu reći da je to bilo obostrano. Naravno da je vlasnik u nekoliko navrata spominjao da on ima taj prostor i da je spreman razgovarati o prodaji, ali je i s naše strane postojao određeni interes da dođem u vlasništvo tog kompleksa. No, za sam Grad Pregradu to je preveliki financijski zahvat i zato moram istaknuti razumijevanje župana Željka Kolara, odnosno, pomoć Krapinsko – zagorske županije, koja bi trebala s 50% sufinancirati kupnju tog objekta – rekao je Vešligaj.

 

Kupoprodajna cijena

Iako konačna cijena nije još dogovorena, Vešligaj i Mihalić su okvirno pronašli zajednički okvir koji bi mogao zadovoljiti obje strane. – Mi smo osigurali izvorna sredstva Grada Pregrade, za koja ćemo se najvjerojatnije zadužiti, u iznosu od 3,5 do 4 milijuna kuna. Znači, tako će se negdje i cijena kretati između 7,5 i 8 milijuna kuna, odnosno, nešto više od milijun eura, a, ponavljam, to uključuje i rušenje objekata koje sam spomenuo. Naravno, to su sad okvirni iznosi. Još se treba za sve to napraviti službena procjena, ali to su iznosi koje očekujemo na temelju naših saznanja i procjeni koju je dao napraviti vlasnik – ispričao nam je Vešligaj.

Visoko školstvo

Sam studij sestrinstva kojeg je spomenuo gradonačelnik, a koji bi iz prostora Srednje škole Pregrada trebao u budućnosti preseliti u upravnu zgradu bivše Emke, zapravo je dislocirani preddiplomski sveučilišni studij Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek. – Taj studij u Pregradi postoji od 2010. godine i ima vrlo mnogo polaznika iz naše županije, ali i iz cijele Hrvatske. Uglavnom su to studenti koji studiraju uz rad, a želja nam je, za što imamo i potporu Fakulteta iz Osijeka, da se ovdje uz preddiplomski studij otvori i dodiplomski studij, odnosno, uz viši da imamo i visoki studij. No, mi ćemo napraviti projekt za uređenje čitavog tog kompleksa Emke jer, s obzirom na veličinu tog prostora, tu postoji mogućnost da smjestimo i neke druge javne objekte i sadržaje koji su nam potrebni. Time, naime, dobivamo jedan novi gradski javni prostor, možemo čak reći i jedan novi gradski centar, a možda i jedan novi gradski trg, no, o svemu tome trebamo još raspraviti budući da nemamo trenutno sve to definirano. Za početak, ovu zgradu koja će ostati za potrebe studija je potrebno adaptirati, prilagoditi potrebama održavanja nastave i napraviti energetsku obnovu, a nakon toga i napraviti projekt za dogradnju te zgrade za sadržaje koji su prema pedagoškim standardima nužni za nastavu, kao što su kabineti, prostori za studente i slično – najavio je Vešligaj.

 

Dugoročni projekt

Kako je naglasio, riječ je o velikom i  dugoročnom projektu koji se ne može niti isplanirati, a kamoli realizirati u jednoj godini. – Izuzetno važno je istaknuti da je to projekt koji će trajati duže vrijeme i da će nam trebati četiri, pet ili više godina da se taj čitavi kompleks uredi. I sam objekt studija sestrinstva, kao i ostali prostor. Jer Grad ne može iz vlastitih izvornih sredstava sve sam urediti. Tako da ćemo projekte prijavljivati i na EU natječaje, a kako se tu radi i o visokom školstvu, dakako da očekujemo i potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, budući da je visoko školstvo u nadležnosti države. Dakle, mi ćemo nastojati napraviti projekte, a nadamo se da će ih resorno ministarstvo potom prepoznati i pomoći nam u njihovoj realizaciji – zaključio je gradonačelnik Marko Vešligaj.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook