Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Ovako sad izgleda prelazak iz Zagorja u Sloveniju preko malog prijelaza u Klenovcu Humskom


Nakon što je od Nove godine Hrvatska ušla Schengensko područje te su ukinute granične kontrole kod hrvatsko – slovenske i hrvatsko – mađarske granice, mnogim stanovnicima Krapinsko – zagorske županije, koji žive u pograničnim područjima, život je postao poprilično lakši.

Znali su oni, doduše, to već i unaprijed, stoga ni ne čudi da su se tisuće njih okupile kako bi Novu godinu dočekali upravo na grančnim prijelazima, a najveća fešta bila je u Humu na Sutli, gdje je, kako to Humčani vole reći, nakon osamostaljenja Hrvatske jedno mjesto podijeljeno u dvije države, budući da kuće u Rogatcu i u Humu na Sutli dijeli tek rijeka Sutla, koja na tom dijelu nije veća od prosječnog potoka.

Ukidanjem graničnih kontrola otvoreni su tako svi granični prijelazi, a jedan od njih je i mali granični prijelaz u Klenovcu Humskom, tzv. 'Rampa', kojim su se prije ulaska u Schengen mogli koristiti samo pojedinci s posebnim dozvolama. Uglavnom je bila riječ o nekolicini hrvatskih i slovenskih državljana koji imaju oranice ili livade s druge strane granice.

No, ograda je sada otvorena, rampa podignuta i spomenuti prijelaz mogu koristiti svi, a to će posebno dobro doći svima onima koji žele putovati vlakom, budući da se dvadesetak metara od prijelaza, na slovenskoj strani, nalazi željezničko stajalište Vidine, odakle se vlakom vrlo brzo može stići do Đurmanca.

Popularnu 'Rampu' obišli smo i prešli u društvu načelnika Općine Hum na Sutli, Zvonka Jutriše, a kako to izgleda nakon ulaska u Schengen, pogledajte u videu:

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook