Prethodni članak
Sljedeći članak

Grad Krapina osigurao pola milijuna kuna za poticanje rješavanja stambenih pitanja mladih obitelji

Grad će sufinancirati gradnju obiteljske kuće, kupnju kuće ili stana, kamate na stambene kredite i financijski pomagati ulaganja u rekonstrukciju obiteljskih kuća


Grad Krapina u proračun za 2021. godinu uvrstio je 500 tisuća kuna namijenjenih poticanju rješavanja stambenih pitanja mladih obitelji na svom području, a na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća donijeta je i Odluka o mjerama, kriterijima i postupcima za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji na području Grada Krapine. Te je mjere na današnjoj konferenciji za novinare predstavio gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

‘Želja nam je demografska obnova, da naši mladi ostanu u Krapini’

- Intencija odluke i želja nam je demografska obnova, da naši mladi ostanu u Krapini, a isto tako da i se i iz drugih mjesta ovdje dosele. Svjesni smo da sredstva koja će se dodjeljivati sigurno neće biti prevaga za njihovu odluku, ali će im možda pomoći u donošenju odluke da se nastane na području grada Krapine – rekao je gradonačelnik. Odlukom su razrađene četiri mjere koje će se sufinancirati.

 

- Prva mjera je sufinanciranje gradnje obiteljske kuće, gdje će se bespovratno sufinancirati s 35 tisuća kuna, druga mjera je sufinanciranje kupnje obiteljske kuće ili stana gdje će se također nepovratno sufinancirati s do 35.000 kuna, treća mjera je sufinanciranje kamata stambenih kredita za kupnju ili gradnju prve nekretnine, gdje se može tražiti sufinanciranje kamate na stambeni kredit za 5 godina otplate kredita u visini do 50 posto kamate ili maksimalno 750 kuna mjesečno u tih 5 godina. To sufinanciranje ne isključuje sufinanciranje kamata od APN – a. S obzirom na indeks razvijenosti Krapine, može se preko APN – a dobiti 33 posto, a uz ovih 50 posto Grada, može se dobiti 83 posto kamate u prvih 5 godina, kada su praktički kamate najveće. Četvrta mjera je financijska pomoć za poboljšanje kvalitete stanovanja ulaganjem u rekonstrukciju obiteljskih kuća kojima se osigurava novi stambeni prostor, a tu se može dobiti jednokratno 20 tisuća kuna. Primjerice, ako netko ima tavanski prostor koji nije uređen, a želi ga urediti u tavanski stan, ili dograditi kuću – pojasnio je Gregurović. Dodajmo da, što se tiče kupnje stana, na nju će se moći javiti oni koji u ovoj proračunskoj godini kupuju stan, dok će se za gradnju obiteljske kuće ili sufinanciranje kamata na stambene kredite moći javiti i oni koji su s gradnjom kuće krenuli i u godini prije raspisivanja javnog poziva.

 

Izgradnja stambeno - poslovne zgrade

U pripremi je javni poziv, a bit će objavljen tijekom ljetnih mjeseci i otvoren do iskorištenja sredstva. - Ako će biti više zahtjeva, intencija je da se rebalansom poveća taj iznos. To je mjera koja je planirana kao mjera trajnog karaktera, krenula bi od ove godine i svake godine bi se dalje provodila – rekao je gradonačelnik Gregurović, koji je pojasnio i zašto je konferencija za novinare sazvana baš u Ulici dr. Franje Tuđmana, između zgrade policije i stambene zgrade. - Imamo jedan problem na području grada Krapine, a to je nedostatak stanova na tržištu. Na ovoj lokaciji, koja je u vlasništvu Grada Krapine, napravili smo određene predradnje što se tiče parcelacije zemljišta i drugih stvari koje su potrebne, a cilj nam je da se nakon izbora u ljetnim mjesecima pokrene postupak za izgradnju stambeno – poslovne zgrade ovdje. Isto tako smo u razgovorima s POS – om za izgradnju, javni poziv bi krenuo na jesen ili krajem godine, a POS – ovi stanovi bili bi na jednoj drugoj lokaciji na području grada Krapine – rekao je gradonačelnik.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook