Prethodni članak
Sljedeći članak

GLASNOGOVORNIK SLOVENSKE VLADE: 'Hrvatska bi se mogla brzo naći na crvenoj listi'

Iz Slovenije zadnjih dana stižu poruke kako je većina novozaraženih u toj zemlji došla iz Hrvatske


Iz Slovenije zadnjih dana stižu poruke kako je većina novozaraženih u toj zemlji došla iz Hrvatske. U sinoćnjoj emisiji POP TV-a slovenska epidemiologinja Matelja Logar komentirala je jučerašnju brojku od 130 novozaraženih u Hrvatskoj.

To su brojke koje bi trebale zabrinuti svakoga i, naravno, vlasti u Hrvatskoj", rekla je Logar, a prenosi zurnal24.

Glasnogovornik slovenske vlade Jelko Kacin je govorio o navodnim planovima Hrvatske o kojima javnost u Hrvatskoj ne zna gotovo ništa.

- Rastužuje me to što Hrvatska namjerava promijeniti svoj zakon o zaraznim bolestima, ali tek nakon 20. kolovoza - rekao je Kacin. Kazao je kako će turistička sezona već biti gotova prije nego što zakon stupi na snagu i da se mjere uopće neće moći primijeniti na sezonu.

Iz Slovenije su, kako se čini, najviše ogorčeni time što je Hrvatska, smatraju, epidemiološku sliku potpuno podredila turističkoj sezoni.Kacin je u medijima rekao kako bi Slovenija službenim hrvatskim brojevima sigurno mogla dodati one infekcije koje su zabilježene u Sloveniji i koje se uvoze iz Hrvatske.

- Onda su ti hrvatski brojevi puno veći - komentirao je Kacin.

- Ključna činjenica je da oni testiraju manje od nas - istaknuo je, dodavši da turisti ne vjeruju hrvatskom zdravstvenom sustavu i da se posljedično više vole vratiti u domovinu ako se razbole tijekom odmora.

Kacin vjeruje da će to sigurno imati negativne posljedice za hrvatski turizam u budućnosti i da će se Hrvatska "brzo naći na crvenoj listi" s obzirom na to da je "previše slučaja zaraze među turistima". Kacin nije želio reći može li se Hrvatska naći na crvenoj listi Slovenije već sljedećeg tjedna.

- To će morati reći brojevi - rekao je Kacin.

No jasno je dao do znanja da ćemo se, ako se ovakav trend u Hrvatskoj nastavi, brzo naći na slovenskoj crvenoj listi. Crvena lista u Sloveniji se uvodi za one zemlje u kojima se značajno pogoršala epidemiološka situacija, a za sve one koji u tu zemlju ulaze iz zemalja koje se nalaze na crvenoj listi obvezna je 14-dnevna karantena, što bi se odnosilo i na Slovence koji se vraćaju s odmora u Hrvatskoj.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook