Prethodni članak
Sljedeći članak

'Uskoro otvaramo dograđeni vrtić, pred dobivanjem smo građevinske dozvole za sportsku dvoranu, a najveća investicija u gradu je uređenje sustava odvodnje'

INTERVJU Povodom Dana grada Oroslavja koji se obilježava na blagdan Velike Gospe razgovarali smo s gradonačelnikom Emilom Gredičakom


ZL: Osvrnimo se na najznačajnije projekte na području grada Oroslavja.

GREDIČAK: Trenutno najveća investicija u gradu je izgradnja sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda sustava odvodnje Zabok i sustava odvodnje Zlatar, a koja obuhvaća 130 000 000 kuna ukupnih investicija na prostoru grada Oroslavja vezanih uz sustav odvodnje. Investicija je to Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Hrvatskih voda i Zagorskog vodovoda.

 

U tijeku izvođenja radova svim zainteresiranim građanima izvest će se besplatno priključak na sustav odvodnje. Radovi upravo traju, a završit će u lipnju 2023. godine zajedno sa sustavom za pročišćavanje otpadnih voda. Također, investitor se obvezuje sanirati sve gradske ulice i to u njihovoj čitavoj površini. Pred završetkom je i rekonstrukcija niskonaponske mreže u Gornjem Oroslavju koja obuhvaća zamjenu drvenih stupova i zamjenu niskonaponskih kablova u duljini od 1500 metara. Ova investicija HEP-a nastavit će se i u ostalim gradskim naseljima po etapama do 2023. godine. HEP je investirao i u prvu E-punionicu u gradu Oroslavju u sklopu projekta eMobilnost, a koji je sufunanciran sredstvima EU i važan je za ostvarenje nacionalnih ciljeva dekarbonizacije prometa u sklopu provedbe nacionalne energetsko-klimatske politike usmjerene smanjenju emisija stakleničkih plinova. Podršku projektu u Hrvatskoj dali su neki od najvećih globalnih proizvođača vozila – BMW, Nissan i Renault, E.ON Mađarska, Ministarstvo infrastrukture Republike Slovenije, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, INA, TIFON, HŽ infrastruktura, 10 razvojnih agencija RH te 5 županija i 5 najvećih gradova na trasi projekta u Republici Hrvatskoj. Veseli nas činjenica, da smo osim ovog zajedničkog doprinosa na razvoju elektromobilnosti koji će doprinijeti održivom razvoju energije i očuvanju prirode, ovom investicijom upisani i na kartu 40-tak gradova koji pružaju ovu uslugu. Važno je i reći, da smo nastavili i s pojačanim održavanjem lokalnih nerazvrstanih cesta, nasipavanjem makadamskih putova i asfaltiranjem novih gradskih prometnica (u proteklom razdoblju asfaltirano je čak 2000 metara novih cesta), asfaltirali i uredili smo nogostup u Stubičkoj Slatini, sanirali most i izgradili novu autobusnu Stanicu u Andraševcu, uredili smo „bankine“ uz nerazvrstane ceste u dužini od čak 30 km u svim gradskim naseljima i nastavili s proširenjem mreže javne gradske rasvjete u Mokricama, Krušljevom Selu i Andraševcu. Izrađen je i Projektni elaborat za prometnu signalizaciju s potrebnim suglasnostima za cijelo područje grada, kojim bismo uredili prometnu signalizaciju na svim nerazvrstanim gradskim cestama. Grad je bogatiji i za novi traktor s potrebnim priključcima kojim želimo komunalne potrebe grada još brže, bolje i financijski povoljnije izvršavati u interesu svih građanki i građana Oroslavja. Radi se o investiciji od 740 000 kuna s PDV-om i otplatom na leasing od 5 godina uz provedeni javni natječaj. S obzirom da grad ima u svojoj ingerenciji preko 180 kilometara cesta i godišnje izdvaja oko 300 000 kuna samo za održavanje i sječu suhog granja i raslinja uz ceste i poljske putove, pored svih ostalih potreba, smatram da će se investicija isplatiti već za dvije do tri godine.

ZL: U punom su jeku radovi na izgradnji dječjeg vrtića, kada će on biti završen i koji su projekti još pred realizacijom?
GREDIČAK: Uz zadržanu financijsku stabilnost, pozitivno je i da smo sve započete i planirane projekte u gradu nastavili realizirati unaprijed predviđenim tempom, pa su uz željno očekivani uređeni i dograđeni gradski vrtić, na kojem završetak radova očekujemo krajem ove godine. Radovi na rekonstrukciji i dogradnji dječjeg vrtića napreduju prema planu. Vrijednost radova iznosi 5,6 mil. kuna od čega se 80 posto sredstava sufinancira, a ostatak Grad Oroslavje. Nastavljamo s dogradnjom i rekonstrukcijom „Doma kulture“ . Nakon 1. i 2. faze, završen je postupak javne nabave i pred potpisivanjem smo ugovora za izvođenje radova s odabranim izvođačem i za 3. fazu uređenja u vrijednosti od milijun kuna. Očekujemo uskoro nakon odabira izvođača i završavanje tog velikog gradskog projekta. Nabavili smo i komunalne kante za sakupljanje i gospodarenje otpadom u vrijednosti 1,8 mil kuna koje ćemo podijeliti svim domaćinstvima. Potpisan je i Ugovor o financiranju nove gradske tržnice u Oroslavju. Ugovor je potpisan s Agencijom za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju temeljem lokalnih razvojnih strategija za tip operacije 7.4.1., odnosno našeg LAG-a Zeleni bregi. Nakon što smo izradili idejni i glavni projekt krenuti ćemo u realizaciju i izgradnju tržnice i uređenja zelene zone i parkirališta. Partnersko-razvojnu suradnju smo ostvarili s gradom Zabokom i to na projektiranju i prijavljivanju na natječaj projekta biciklističke rute Zabok-Oroslavje koju smo nazvali „BRZO“. Staza bi trebala spajati dva grada najkraćim pravcem „kroz polje“ i povezati Željeznički kolodvor u Zaboku i autobusnu stanicu u Oroslavju. Vrijednost investicije je oko 14 milijuna kuna, duljina rute je 5,2 km te je nakon administrativnih provjera i ocjene kvalitete i opravdanosti projekta potpisan i Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava sa Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU. Sa Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, potpisali smo Ugovor o dodijeli financijskih sredstava za projekt "Lokalni program za mlade grada Oroslavja", a temeljem natječaja kojim ministarstvo poziva na prijavu projekte koji doprinose podizanju kvalitete života mladih. Zahvaljujemo se svima koji su učestvovali na izradi i prijavi projekta u ugovorenoj vrijednosti 97,000.00 kuna.

ZL: Grad Oroslavje pridružuje se JLS koje brinu o okolišu i odgovornom gospodarenju otpadom. U kojoj je fazi projekt reciklažnog dvorišta?
GREDIČAK: Projekt reciklažnog dvorišta, nakon otkupa potrebnog zemljišta je u fazi pripreme sve potrebne dokumentacije za prijavu na natječaj i nadamo se uspješnoj prijavi u 9. mjesecu. Vrijednost investicije je 2,5 mil kuna, a njome želimo uz prostor za prikupljanje ostalog otpada za recikliranje obuhvatiti i izgradnju potrebnih prostorija za komunalni pogon grada Oroslavja

ZL: Napokon će Oroslavje dobiti sportsku dvoranu koja je uvrštena kao strateški projekt Vlade RH.
GREDIČAK: Projekt izgradnje školske sportske dvorane u Oroslavju je nakon potpisivanja Sporazuma s Krapinsko - zagorskom županijom o zajedničkom ulasku u projektiranje i izgradnju te županijske pomoći kod otkupa dijela potrebnog zemljišta, postao i 'strateški' projekt Vlade Republike Hrvatske i prijedlog zaključka na sjednici Vlade. Naime, Vlada RH tim se Zaključkom obvezuje sufinancirati i stručno pomoći na tom projektu pa se veselimo i toj velikoj investiciji u Oroslavju, a koja je spomenimo to, trenutno pred dobivanjem građevinske dozvole.

ZL: Grad ne brine samo o infrastrukturi, tu je i nekoliko projekata iz društvene sfere.
GREDIČAK: Projekt „Zaželi“ – program zapošljavanja žena u iznosu od 915,000 kuna također je prošao prvu fazu postupka dodjele bespovratnih sredstava, a kojim bi zaposlili 11 žena s područja grada Oroslavja. Uspješno je prijavljen „Projekt Aktivno uključivanje i poboljšavanje zapošljivosti te razvoj inovativnih usluga za ranjive skupine“ (3 mil kuna), kojim bi obuhvatili i uređenje Društvenog doma u Mokricama, sa UHDDR grada Zaprešića, KUD-om Sloboda i MK Zagorski Orlovi. Projektirali smo i prijavili "Poučnu stazu Oroslavje" na Natječaj za tip operacije 8.5.2. Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture. Vrijednost investicije je oko 620 000 kuna, a stazom želimo u našem gradu upoznati ljude s bogatstvom prirodne raznolikosti, educirati i informirati posjetitelje o šumi, održivom gospodarenju šumama, zaštiti šuma i okoliša kroz formiranje edukativnih stajališta. Osim toga, ulaganjem u poučne šumske staze dali bi doprinos unapređenju gospodarskog statusa grada i u smislu obogaćivanja turističke ponude.

ZL: Koliko je traga epidemija koronavirusa ostavila na gospodarstvo?
GREDIČAK: Kao u cijelom svijetu, tako i u našem gradu, epidemija je ostavila traga i na ekonomiju, a nakon što smo maksimalno pokušali zaštititi zdravlje naših ljudi isto smo i pokušali s gospodarstvom. Početak godine pokazao je rast prihoda i pozitivne trendove, ali situacija na koju nismo mogli računati stavila nas je u potpuno drugi model rada i donošenja odluka. Morali smo donijeti niz mjera kojima smo olakšali našim gospodarstvenicima, građankama i građanima da prebrode ovo krizno vrijeme. Beskamatno smo odgodili naplatu komunalne naknade svima za 90 dana, u cijelosti smo oslobodili sve poslovne subjekte zahvaćene posljedicama krize od plaćanja poreza, zakupa za korištenje javnih gradskih površina i prostora i komunalne naknade,grad je preuzeo plaćanje i mjesečno učešće roditelja za smještaj djece u vrtiće, troškove prehrane i produženog boravka u osnovnoj školi, a svim ugostiteljima koji posluju na području grada Oroslavja omogućili smo da za vrijeme trajanja protuepidemijskih mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja mogu zatražiti od Grada korištenje javnih površina bez plaćanja za obavljanje svoje djelatnosti uz postojeći ugostiteljski prostor. Također, kao privremenu mjeru, rebalansom gradskog proračuna, morali smo zbog pada izvornih prihoda proračuna, na koji nismo mogli utjecati, smanjiti i rashodovnu stranu proračuna kako bi održali financijsku stabilnost i sigurnost grada.

ZL: Oroslavčani su dočekali preimenovanje izlaza na autocesti. Jeste li zadovoljni?
GREDIČAK: Nakon dugo godina čekanja, zahtjeva i molbi, dočekali smo dan kada je preimenovan izlaz s autoceste u izlaz Oroslavje – Zabok. Nakon što smo ponovno uputili zahtjev Ministarstvu pomorstva, prometa i veza i obrazložili sve razloge zbog kojih smatramo ovu promjenu opravdanom, odobreno nam je preimenovanje. Naime, postojeći izlaz koji se zvao „Izlaz Zabok“, nalazi se na području grada Oroslavja, a prilikom izgradnje autoceste Zagreb – Macelj dobio je ovakav naziv temeljem tadašnje odluke i pravilnika. Kompromisno rješenje, koji ima i zakonska i logična uporišta, a koje ne zbunjuje ljude upravo je po mome mišljenju i ovo novo izmijenjeno i dogovoreno rješenje.

ZL: Koje su investicije još u planu?
GREDIČAK: Drago mi je da mogu najaviti i početak izgradnje nogostupa i kompletnu rekonstrukciju ceste u centru grada od Srednje škole prema Gradskoj knjižnici u Ulici Park Vraniczany. Osim poboljšanja sigurnosti polaznika škole, korisnika knjižnice, stanara, proširit ćemo i cestu za lakše odvijanje prometa motornim vozilima na ovom dijelu grada koji je posebno prometan, posebno za vrijeme smjene učenika osnovne i srednje škole, ali i roditelja koji dovoze i odvoze djecu u vrtić. Sve te investicije u gradu ne bi bile moguće bez vrijednih djelatnika grada koje ovim putem posebno pohvaljujem, Gradskog vijeća, gradskih institucija i svih vas koji svakodnevno doprinosite svojim radom, zalaganjem, ali i konstruktivnom kritikom i sugestijom, a način na koji ih izvodimo možda najzornije pokazuje i treća uzastopna nagrada Javnog instituta za financije koji je predstavio rezultate istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica, a kojima je Grad Oroslavje ocjenjen najvišom ocjenom i to iznad prosjeka svih općina, gradova i županija. U zajedništvu, sigurnosti i prosperitetu, drago mi je da nastavljamo stvarati nove vrijednosti za naš grad, za naše nove generacije i za sve nas koji volimo i živimo naše Oroslavje. Drage Oroslavčanke i Oroslavčani, sretan Vam Dan grada Oroslavja, Dan župe i blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Životinja (uočena je srna) na autocesti A1 između odmorišta VUKOVA GORICA i čvora NOVIGRAD. Molimo korisnike za dodatan oprez. Mokri su i skliski kolnici od kiše mjestimice na cestama u središnjoj Hrvatskoj, Gorskom kotaru, Lici i Dalmacij...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program