Prethodni članak
Sljedeći članak

FUCHS: 'Djeca trebaju biti u učionicama. Opravdani i neopravdani sati primjenjivat će se kao inače'

O predloženim mjerama za provedbu nastave u školama, koje je donio Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s radnom skupinom Ministarstva znanosti i obrazovanja, kao i ostalim izazovima nove školske godine Jutarnji list je razgovarao s ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom


O predloženim mjerama za provedbu nastave u školama, koje je donio Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s radnom skupinom Ministarstva znanosti i obrazovanja, kao i ostalim izazovima nove školske godine Jutarnji list je razgovarao s ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom.

- Ovo će biti školska godina koja prvi put u velikom broju obrazovnih ustanova, vrlo vjerojatno, neće početi zvonjavom školskog zvona. Djeca u mnogim školama neće 7. rujna s nastavom početi u isto vrijeme, neće zajedno imati odmore, nastavnici i učitelji rjeđe će se susretati u zbornicama, bit će više blok-satova i trosatova, djeca razredne nastave najviše će boraviti u svojim učionicama “balončićima”, a obrazovnim ustanovama hodat će puno ljudi s maskama – rekao je Fuchs.

 Između ostalog se osvrnuo i na činjenicu da dio roditelja i dalje ustrajava da im se dopusti mogućnost izbora i da djeca ne moraju dolaziti u školu, odnosno da nastavu u cijelosti slušaju online.

''Ako smo država koja poštuje zakone, onda nam je jasno što kažu propisi vezani za dolazak u škole. Ako zakon kaže da je škola obavezna, onda je obavezna. Postoje iznimke kada se nastava može održavati na daljinu ili kod kuće. To su jasno izražene medicinske indikacije o kojima se raspravlja od slučaja do slučaja, pa se tako izvodi nastava u bolnici, kod kuće i slično. Dobivam u zadnje vrijeme ovakve mailove: ako se moje dijete zarazi u razredu pa nam prenese zarazu u kuću, onda ćemo svi biti u samoizolaciji, a za to ćete vi biti odgovorni. A što ako je obrnuto? Ako ste vi neodgovorni pa zarazite to dijete, a dijete onda zarazi druge? Živimo u vremenu pandemije, epidemije, koje svi zajedničkim naporima trebamo suzbijati. Djeca trebaju biti u učionicama, a opravdani i neopravdani sati primjenjivat će se kao inače'', kazao je ministar.

Govorio je i o produženom boravku.

- Produženi boravak je u ingerenciji osnivača. On se zasad organizira za učenike od prvog do trećeg razreda osnovne škole, s tim da u prvom razredu uglavnom nema spajanja grupa, u drugom nešto više, a u trećem najviše. U skladu s novim mjerama i sadašnjim kapacitetima škola, u prvim razredima produženi boravak će sigurno ostati, vjerojatno i za učenike drugih razreda, ali ako osnivači ne budu mogli osigurati dodatnog odgajatelja za treće razrede, očigledno za njih produženog boravka neće biti - rekao je.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook