Prethodni članak
Sljedeći članak

Frizeri traže uvođenje niže stope PDV-a za svoje usluge, evo zašto smatraju da im treba pomoći

Frizeri su pokrenuli Inicijativu za uvođenje niže stope PDV-a od 13% na frizerske usluge kojom se traži stimuliranje razvoja frizerske struke jer će time više salona biti motivirano širiti svoje poslovanje te ući su sustav PDV-a što dugoročno donosi višemilijunske koristi za proračun i industriju


Frizeri su pokrenuli Inicijativu za uvođenje niže stope PDV-a od 13% na frizerske usluge kojom se traži stimuliranje razvoja frizerske struke jer će time više salona biti motivirano širiti svoje poslovanje te ući su sustav PDV-a što dugoročno donosi višemilijunske koristi za proračun i industriju.

Uz prijedlog smanjenja stope PDV-a koju su iz Inicijative poslali na sve resorne institucije i ministarstva pripremili su i prateću analizu te procjene učinka njihova prijedloga. Analiza se bazira na razdoblju od pet godina s uključenim trenutačnim stanjem frizerske industrije te projekcijom kroz tri scenarija, pesimistični, realistični i optimistični, piše Vijesti.hr.

Iz analize je vidljivo kako se po realističnom planu ostvaruje porast prihoda od oko 79 milijuna kuna od svih kumulativnih efekata u periodu od 5 godina. Iz Inicijative poručuju kako bi se postigao rast od 154% frizerskih salona koji kroz pet godina ulaze u sustav PDV-a.U to bi vrijeme porastao broj zaposlenih od 1250 novozaposlenih, što donosi i porast od 30 milijuna kuna prihoda od PDV-a od potrošnje osobnog dohotka novozaposlenih. Direktnim sumarnim efektom očekuje se ukupni dodatni prihod od 10 milijuna kuna od uplate PDV-a od salona i novozaposlenih u spomenutom razdoblju te se očekuje i dodatni prihod od 68 milijuna kuna od uplate doprinosa novozaposlenih.   

"Europska Unija je s razlogom po Direktivi Vijeća 2006/112/EZ dopustila da države članice mogu donositi odluke o smanjenju stope PDV-a, u slučaju kada takva odluka može povoljno utjecati na poslovanje malih i srednjih poduzeća koja djeluju na lokalnim razinama. Frizerstvo je jedna od rijetkih struka kojoj je to dopušteno, uz opravdanje kako je u frizerskoj struci visok udjel ljudskog rada, kao i ogroman postotak nelojalne konkurencije – rada na crno", navodi Denis Vidović, direktor, Hairstyle News festivala, časopisa i web portala za frizere te jedan od pokretača Inicijative.

Vidović ističe kako su frizeri u svom svakodnevnom radu po cijeli dan na nogama, s rukama u zraku te u kontaktu s kemikalijama. U svakom trenutku moraju biti stručno i psihički individualizirano posvećeni svakom novom klijentu koji sjedne u njihovu stolicu. 

U Inicijativi napominju kako su frizeri svjesni kako i ostale struke trebaju pomoć, jer to su ljudi koji su njihovi svakodnevni klijenti s kojima suosjećaju. I zbog toga oni ne podižu cijene svojih usluga, iako je frizersko poslovanje u velikim izazovima, pogotovo s radom pod zadanim epidemiološkim mjerama. A to bi se, ukoliko se frizerima ne pomogne sada, u bliskoj budućnosti moglo lako dogoditi.

 U argumentima zašto frizerima treba pomoći ističu i kako je frizerska struka na putu da nas kroz 5-10 godina neće imati tko šišati i kako bi cijene frizerskih usluga mogle jako poskupjeti Vijesti.hr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook