Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] Zagorski hram kulture proslavio 30 godina djelovanja! Čestitala i ministrica


Muzeji Hrvatskog zagorja posebnom su svečanošću u dvorcu Oršić danas, na Međunarodni dan muzeja, proslavili 30 godina djelovanja.

Puno se toga u tom vremenu napravilo, bilo je puno investicija, otvoren je Muzej krapinskih neandertalaca, obnovljen Dvor Veliki Tabor, izgrađen Studio Galerije Antuna Augustinčića u Klanjcu… Imali smo razne projekte iz EU fondova i čitav niz dobrih programa u stručnom, ali i investicijskom smislu – rekao je ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol, istaknuvši kako su MHZ već tri godine za redom druga najposjećenija ustanova u Hrvatskoj.

Pohvalio se i kako je u prva četiri mjeseca ove godine posjećenost muzeja porasla za 61 posto, i to osobito u Muzeju Staro selo Kumrovec, dok je najpopularniji i dalje krapinski muzej.

Čestitke Muzejima Hrvatskog zagorja uputila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, koja je istaknula kako joj je drago da se Međunarodni dan muzeja obilježava upravo u Gornjoj Stubici, na obljetnici Muzeja Hrvatskog zagorja. – Prilika je ovo da podsjetimo na uspjehe svih djelatnika i bivših ravnatelja, uspjeh muzeja u Krapini. Upravo se ovdje u Zagorju vidi na koji način muzejske struke i razvoj muzeja doprinose lokalnoj zajednici. Zbog muzeja Zagorje je postalo prepoznatljivije, jer velik broj posjetitelja dolazi upravo zbog muzeja, a onda posjećuju i druge atrakcije – rekla je ministrica, istaknuvši kako su se upravo ovdje pokrenuli zanimljivi programi za privlačenje publike, mnogi zahvaljujući bivšoj ravnateljici Goranki Horjan, a pohvalno je i što su se Muzeji Hrvatskog zagorja vrlo rano uključili u europsko financiranje, u čemu su uspješni.

Župan Željko Kolar istaknuo je kako su Muzeji Hrvatskog zagorja hram kulture, čuvari zagorske povijesti i kulturne baštine. – Oni nas identificiraju. Kad prođete kroz naše muzeje, možete saznati tko smo, što smo bili u prošlosti  kako smo se razvijali. Muzeji su sastavni dio naše turističke ponude i zahvaljujem im na suradnji – rekao je župan Kolar.

Svečanosti su se, osim već spomenutih, pridružili i bivša ravnateljica Goranka Horjan i bivši ministar kulture Boži Biškupić, saborski zastupnici, brojni zagorski načelnici i gradonačelnici.

Prikazan je film u kojem je kroz arhivske snimke HRT – a i brojne sugovornike prikazana povijest Muzeja Hrvatskog zagorja, a u njemu su sudjelovali i bivši i sadašnji djelatnici i ravnatelji.

Posebnim glazbenim izvedbama i ugođajem ovu su svečanost počastili Ivana Husar Mlinac uz pratnju Matije Dedića.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook