Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] ŠTUKLIJADA NA BAJERIMA: ‘Ako želite jesti najbolje štrukle u Hrvatskoj, Europi i svijetu, morate doći u Zagorje’


Na Bajerima u Bedekovčini danas se održava 13. Štruklijada, jedinstvena manifestacija Krapinsko–zagorske županije u pripremanju štrukli, zagorskog specijaliteta koji ima oznaku zaštite nematerijalnog kulturnog dobra. Cilj manifestacije je promocija i zaštita tog popularnog, tradicionalnog zagorskog jela - zagorskih štrukli.

Sudjeluje 13 izlagača – Slastice ‘Tri užitka’ Bedekovčina, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, SŠ Zabok, Villa Zelenjak – Ventek, Agroturizam Kos, Vuglec breg, ZMH Horvat d.o.o., Klet Zagorski dvori – Vinarija Micak, Restoran& Pansion Rody, Terme Tuhelj, Agroturizam Zaboky Selo i OŠ Brestovec Orehovički, a očekuje se da će se prodati oko 10.000 zagorskih štrukli.


Posebno je atraktivan gastro show pod motom 'Mladost protiv iskustva', u kojem su učenici Srednje škole Zabok i Srednje škole Pregrada odmjerile snage s Božicom Lacković i Zdenkicom Ljubić, dugogodišnjim natjecateljicama na Štruklijadi.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tušek Zdravko otvorio je Štruklijadu, posebno pozdravljajući sve koji ulažu napore da se zagorski štrukli pokažu najboljima u Hrvatskoj, Europi i svijetu.

- Drago mi je da su tu danas i školarci, to znači da se štrukli pripremaju od malih nogu i nadam se da će sljedeće godine biti još više natjecatelja – rekao je Tušek. Napomenuo je da je u ovom trenutku Krapinsko – zagorska županija među vodećima u Hrvatskoj po broju zaštićenih proizvoda. - Uz zagorske štrukle, puricu, mlince i bagremov med, pripremaju se specifikacije i za neke druge proizvode i samim time možemo reći da ćemo, kada i autohtone sorte vina budu zaštićene, imati kompletan meni. To je prilika za naše proizvođače brašna, sira, vrhnja i ugostitelje da naprave značajan iskorak, jer zaštićeni proizvodi, kojih ima preko 3000 na razini Europe, u pravilu ostvaruju 20 do 25 posto višu cijenu na tržištu i imaju velik udio u izvozu u treće zemlje. Ovakva manifestacija posebno doprinosi promociji – napomenuo je Tušek. Kako u našoj županiji postoji nekoliko velikih proizvođača mlijeka, a samim time i sira, a Ministarstvo ih financira izdašnim potporama, sira za zagorske štrukle neće nedostajati, zaključio je Tušek.


-Jučer kapljica, danas štrukli, sutra muzika. Eto, ima za svakoga ponešto, radionice za mlade, predstave za djecu. Želim da uživate i ponesete lijepe uspomene – rekao je domaćin, načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban, dodajući da je jako dobar potez što su tri manifestacije – Sajam vina, Štruklijada i Igrajte nam mužikaši, spojene kroz jedan vikend. – Za naše Bajere imamo velike planove, to je strateški projekt KZŽ, mi se već pripremamo za projekt Bajera ovim popratnim aktivnostima – zaključio je Ban.

Župan Željko Kolar napomenuo je da će svi koji su danas posjetili Bajere jesti najbolje štrukle na svijetu, a svi koji će posjetiti vinare, piti najbolje vino na svijetu. – S obzirom na projekte koje pripremamo zajedno s Općinom Bedekovčina za Bajere, s obzirom na turistički potencijal na ovim jezerima, htjeli smo da uz tradicionalni Sajam vina i Igrajte nam mužikaši, subotu popunimo sa Štruklijadom. Tu je druga vrsta turista koji dolaze na Štruklijadu, a one sadržaje koje mi u budućnosti želimo na Bajerima, zapravo ih svrstavamo kroz sva tri dana. Vjerujem daće nam se to što sada radimo kroz nekoliko godina i vratiti – rekao je Kolar.


Dodao je da je Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova trebalo objaviti listu projekata za koja su odobrena sredstva za izradu projektne dokumentacije. - S obzirom da smo mi stavili Bajere kao jedan od naših strateških projekata, ja smatram i nadam se da će ta sredstva biti osigurana. Pred nama je financijska omotnica za koju još uopće ne znamo kako će izgledati, ali vjerujem da će biti mogućnosti za javljanje na natječaj i za onaj drugi dio same izgradnje. Ali, u svakom slučaju, nadam se da Vlada neće otići na godišnji odmor prije nego dobijemo rezultate – komentirao je župan.

Dok žiri ocjenjuje pripremljene štrukle, traje bogat program u kojem sudjeluje je i udruga Našenina Vezilje, koja je priprema ‘Zagorsku domaću koštu“ – kuhanje graha sa špekom i kobasicama i pogačice. Posjetitelji će moći uživati i u dizanju balona na vrući zrak „ZAGOREC“ na pomoćnom nogometnom igralištu, a od 22 sata publiku će zabavljati popularne Učiteljice.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook