Prethodni članak
Sljedeći članak

Grabušić: ''Rješenje nije u drugoj dogradnji vrtića jer ni prva nije riješila problem, već u izgradnji novog vrtića!''

Priopćenje GO SDP Oroslavje


Vezano uz današnju Sjednicu Gradskog vijeća grada Oroslavja, priopćenje nam je poslala i Predsjednica GO SDP Oroslavje Lucija Grabušić. Prenosimo ga u cijelosti.

''Šimunić i Sojč zaboravili spomenuti da su vijećnike ponovno stavili pred gotov čin i željeli donijeti još jednu odluku bez obrazloženja, pozadine, a nisu imali ni potrebu informirati vijećnike.

Iako nas ne iznenađuje da je SDP sa samo 3 gradska vijećnika (2 prisutna) opet kriv za sve, željeli bismo se osvrnuti na današnju sjednicu GV-a koja je sazvana jučer.

◾Pod objašnjenjem da treba brzo izglasati odluku, ravnateljica vrtića obavještava predsjednika Upravnog vijeća DV Cvrkutić, ujedno našeg vijećnika, da sazove sjednicu od danas do sutra i donese spornu odluku. Iako sa svega nekoliko mu danih informacija, predsjednik Upravnog vijeća saziva elektronsku sjednicu i u petak (jučer) upravno vijeće donosi odluku koju treba potvrditi Gradsko vijeće. Sumnja je postojala i sad uviđamo svoju pogrešku, međutim, bili smo mišljenja da je bolje predmetnu odluku izglasati i raspraviti na Gradskom vijeću, nego ne izglasati 3 dana pred rok za prijavu i opet biti optuženi za sve navedeno. Na kraju krajeva, Grad Oroslavje je osnivač vrtića te Gradsko vijeće može, ali ne mora dati suglasnost na odluku Upravnog vijeća. Napominjemo da je glavna komunikacija između ravnateljice vrtića i gradonačelnika, a ne upravnog vijeća.

◾Da se predmetna odluka i suglasnost na istu nisu trebale donijeti, vijećnici ne bi imali pojma da Grad Oroslavje aplicira na javni poziv za dogradnju vrtića, iako je gradonačelnik imao 2 mjeseca da ih obavijesti.

◾Standardno, gradonačelnik i predsjednik vijeća ponovno obmanjuju javnost i ne iznose van potpune informacije.

◾Vijećnici SDP-a su se na današnjoj sjednici uključili u raspravu i postavili određena pitanja i izrazili određene sumnje:

1. dogradnja vrtića nije riješila problem kapaciteta, na što je naš vijećnik u prošlom sazivu upozoravao, a SDP se oduvijek zalagao za izgradnju novog vrtića;

 kad bi Grad Oroslavje i dobio sredstva, ona ne bi bila dostatna za navedenu dogradnju, a ista ne bi riješila problem kapaciteta vrtića; naime, planirana je dogradnja za smještaj 60 djece, koliko nam fali u ovom trenutku, a logično je pretpostaviti da će do 2026. godine (do kad je rok za ishođenje uporabne dozvole prema projektu, u suprotnom se sredstva vraćaju) potreba biti i znatno veća --> dakle, ulupali smo i gradske novce, a problem nismo riješili

KAMO BISMO SA DJECOM dok traje dogradnja?! 2 godine su djeca bila smještena po drugim lokacijama i za očekivati je da bi bila opet. Iako predsjednik vijeća samodopadno tvrdi da mi nismo stručni za navedeno područje i da nema razloga za razmještaj djece, teško nam je povjerovati da će netko dopustiti da djeca budu smještena na gradilištu (znate, onom sa bagerima, možda i sa dizalicom i popratnim opasnostima)

Zanimalo nas je i što je s penalima, s obzirom na to da je postojeća dogradnja financirana i europskim novcem, još 4 godine ne smijemo zadirati u postojeće stanje, u suprotnom riskiramo penalizaciju, za koju predsjednik vijeća kaže da će možda biti problem, a možda i neće

GDJE ĆE SE TA SVA DJECA IGRATI? Dogradnjom ćemo dodatno suziti prostor za igru, a dobit ćemo 60 djece koja će također željeti na igralište. Hoće li tek izgrađena kotlovnica zadovoljavati novo proširenje, hoće li kuhinja i sanitarni čvorovi biti dostatni?

Uz planiranu izgradnje sportske dvorane, te uz postojeću školu, smatramo da na tako skučenom prostoru nema smisla dogradnja vrtića koja neće riješiti problem.

Vijećnici SDP-a su na sjednici ponovili svoj stav - JEDINO RJEŠENJE JE IZGRADNJA NOVOG VRTIĆA, o čemu treba što prije početi razgovarati na Gradskom vijeću. Štoviše, postoji i lokacija i projekt, ali očito nismo mi ti koji ne možemo pustiti ponos i bahatost.

Kao i prošli put kad smo bili javno razapeti kao kočničari razvoja, da  bi se naknadno dokazalo da gradonačelnik nije dao potrebne informacije, obrazloženje te na kraju prihvatio sve zahtjeve i priznao da je požurio (btw. još uvijek čekamo javnu ispriku), i ovoga puta očekujemo da će se iz snimke sjednice vidjeti sve gore napisano.

Iako predsjednik vijeća napominje da jedino što su bivše vlasti znale jest napraviti projekt, podsjećamo da su znale dati i informaciju. Na kraju krajeva, informacija ne košta ništa, štoviše, potrebno ju je dati vijećnicima koji donose odluke. Gradonačelnik nam je ponovno, samo iz njemu znanih razloga, informaciju uskratio, a želi voditi grad otvoren prema građanima. Iako nam je, ustvari, još jednom na današnjoj sjednici pokazano da očito nije on taj koji vodi grad, već predsjednik vijeća, i to na svoj prepoznatljiv način, ponovno omalovažavajući vijećnike.

Podsjećamo gradonačelnika i predsjednika vijeća da se politika vodi dijalogom, informiranjem i kompromisom, a ne stavljanjem pred gotov čin (u konkretnom slučaju 3 dana pred završetak poziva, od čega su 2 neradna, a 2 mjeseca traje poziv) i onda razapinjanjem u medijima... i vijećnike SDP-a je netko birao te isti imaju pravo na stav i mišljenje, bez da ih se konstantno proziva. Pitamo se ima li gradonačelnik (njih obojica) uistinu na umu ono što je u najboljem interesu naših građana i djece ili je u pitanju samo brzinsko skupljanje političkih poena.'' piše u priopćenju Lucija Grabušić.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook