Prethodni članak
Sljedeći članak

Fiole: Od korala do popevke

Članice Ženskog vokalnog sastava «Fiola» iz Gornje Stubice već petu godinu zaredom svojim pjevačkim umijećem


Članice Ženskog vokalnog sastava «Fiola» iz Gornje Stubice već petu godinu zaredom svojim pjevačkim umijećem oduševljavaju publiku diljem Hrvatske, ali i stručne žirije na raznim Festivalima.



Anita Lešković, Nataša Vlahović, Mihaela Gradečak, Ksenija Kuhta, Nataša Barlović i Sabina Frgec, članice Ženskog vokalnog sastava «Fiola» iz Gornje Stubice, već petu godinu zaredom svojim pjevačkim umijećem oduševljavaju publiku diljem Hrvatske, ali i stručne žirije na raznim Festivalima.

Tako su 2001. godine, na poznatom Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu osvojile prvu nagradu publike i treću žirija, a 2002. na Festivalu dalmatinske pisme u Kašteli drugu nagradu stručnog žirija. To, dakako, nisu jedine nagrade, no popularni zagorski ženski sekstet njima se najviše ponosi.

Počele radi druženja

Kako to najčešće biva, sve je počelo amaterski, radi druženja i zajedničke ljubavi prema glazbi.

-Pjevale smo u crkvenom zboru gornjostubičke župe koji se zove «Magnificat», a uz to smo dugi niz godina članice KUD-a «Matija Gubec». Družile smo se i privatno pa smo htjele pokušati pjevati zajedno. Ništa ambiciozno, više radi druženja. Zahvaljujući Ivici Kontetu koji vodi «Magnificat» i Marini Pakelj, profesorici glazbe, vrlo brzo smo napredovale u pjevačkoj tehnici. Isto tako, veliki doprinos našem uspjehu daje i Emina Peica, također profesorica glazbe s kojom puno surađujemo i koja nam radi aranžmane–pričala nam je predsjednica «Fiola» Sabina Frgec (ŽVS «Fiola», naime, registriran je kao udruga pa tako ima i svoju predsjednicu) te istaknula dobru suradnju sa poznatim zagorskim glazbenicima Ivicom Pepelkom i Rajkom Suhodolčanom.



«Fiola» na Božićnom CD-u Zagorskog lista

Inače, ansambl «Fiola» njeguje isključivo a cappella pjevanje, a na njihovom repertoaru nalaze se djela ozbiljne, sakralne i svjetovne glazbe, kajkavske popevke, narodni napjevi te domaće pop skladbe i evergreeni u obradama pisanim posebno za njih. Do sad su izdale dva samostalna CD-a, a sudjelovale su i u snimanju albuma Cithara Octo Chorada na kojem su koralni napjevi s kajkavskog područja iz 18. stoljeća. Također, na Božićnom CD-u koji će Zagorski list uz idući broj (16. prosinca) besplatno dijeliti svojim čitateljima, «Fiola» je prisutna sa tri pjesme «Veselje ti navješćujem», «Mehki snježek» i «Tri kralja jahahu».
Osim nastupa na raznim festivalima i smotrama, gornjostubičke «slavujke» nastupaju na raznim kulturnim manifestacijama, odnosno, kako kaže Sabina Frgec, nastupaju tamo gdje ih pozovu.

-Što se tiče budućnosti, nemamo nekakvih velikih planova. Voljele bi, ako uspijemo, iduće godine snimiti CD sa kajkavskim napjevima, no tu će nam trebati pomoć sponzora–najavila je Sabina.

Obitelj na prvom mjestu

Budući da članice ansambla «Fiola» ne samo da lijepo pjevaju već i tako izgledaju, sljedećih nekoliko redaka vjerojatno će razočarati neke od naših muških čitatelja. Naime, od njih šest, pet ih je udano, imaju ukupno petero djece, a i šesto je na putu.
-Nama je obitelj na prvom mjestu. Htjele bismo raditi na sebi i napredovati, no još uvijek se smatramo amaterima. Ipak, naši nam muževi daju podršku, ponekad idu i s nama na nastupe. Tada se za čuvanje djece, naravno, koristi «baka servis»-kaže Sabina Frgec koja je na razgovor došla u pratnji svog devetomjesečnog sinčića Lovre.

Ukoliko još ima među vama takvih koji do sada nisu čuli kakve su glasovne mogućnosti i pjevačke sposobnosti članica Ženskog vokalnog sastava «Fiola», moći ćete ih, dakle, čuti na našem Božićnom CD-u, a na njegovom predstavljanju, na velikom besplatnom koncertu koji će se 19. prosinca održati u zabočkoj kino dvorani, možete ih vidjeti i čuti uživo, kao i sve ostale popularne izvođače koji vam poznate Božićne popevke daruju putem Zagorskog lista.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook