Prethodni članak
Sljedeći članak

Festival dječje kajkavske popevke na zlatarsku pozornicu iznjedrio 14 novih skladbi

Posebnost festivala je što je sve izvorno dječji rad – od stihova, do skladanja popevki


Ovogodišnji, 49. Festival dječje kajkavske popevke koji se u sklopu manifestacije „Dani kajkavske riječi“ održava u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta dr. Jurja Žerjavića Zlatar, donio je na zlatarsku pozornicu 14 novih skladbi, koje su skladali učenici osnovnih škola kajkavskog govornog područja na stihove s prošlogodišnjeg Zbora malih pjesnika. Skladbe su izveli učenici škola u kojima su pjesme uglazbljene, uz pratnju Tamburaškog orkestra Hrvatske radiotelevizije. Festival dječjih kajkavskih popevki promiče glazbenu kulturu među mladima, a posebnost mu je što je sve izvorno dječji rad – od stihova, do skladanja popevki, jer su one grupni rad učenika pod vodstvom njihovih nastavnika glazbene kulture, pa do same izvedbe.

 

 

Na samom početku Festivala dobrodošlicu je poželjela gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek, izrazivši nadu da će se idući, jubilarni 50. festival održati u izdanju kao i ranijih godina. Pokrovitelj manifestacije su Hrvatski sabor, Ministarstvo kulturne i Krapinso – zagorska županija. Zamjenik župana Anđelko Ferek – Jambrek izrazio je veselje što se unatoč koronavirusu i prevrtljivim vremenima tradicija održala te čestitao organizatorima. – Tradiciju moramo nastaviti i djecu učiti kaju, a naravno, Županija pomaže i stalno će pomagati, jer to je naša kulturna baština, a na kraju krajeva, i naša obaveza – rekao je Ferek – Jambrek. Čestitke je uputio i izaslanik predsjednika Sabora, saborski zastupnik Siniša Jenkač, koji je istaknuo važnost ovakvih manifestacija za cijelo kajkavsko govorno područje.

 

Nakon izvedbi malih pjevača i skladatelja, uz već vjerne i dugogodišnje pratitelje, Tamburaški orekastar Hrvatske radiotelevizije, okupljeni su mogli poslušati i stihove s ovogodišnjeg Zbora malih pjesnika. Sve prisutne oduševeila je i glazbena gošća, Nina Kraljić, a kao i svake godine, Festival dječje kajkavske popevke završio je izvedbom pjesme 'Zlatarski kraj'.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook